5 гаджетів, які напевно не варто купувати вживаними

5 хв. читання
5 гаджетів, які напевно не варто купувати вживаними

Якщо ви бажаєте придбати улюблені гаджети, то можете знайти багато чудових пропозицій на майданчиках з продажу вживаних речей. Однак є кілька типів гаджетів, які краще не варто купувати вживаними в більшості випадків.

Гаджети без змінних батарей

Хоча нова технологія літієвих батарей збільшує термін їхньої служби, всі літієві батареї в таких гаджетах, як телефони або ноутбуки, є витратними матеріалами. Якщо батарею не можна замінити або замінити її за розумну ціну, то весь пристрій є таким же одноразовим, як і сама батарея. Деякі пристрої, такі як iPhone та MacBook, дозволяють перевірити стан акумулятора та кількість циклів перед покупкою. Якщо ця інформація недоступна, можливо, в акумуляторі залишилося мало заряду або він зовсім розрядився. Якщо батарею гаджета взагалі не можна замінити, це вагома причина не купувати його з рук.

Комп’ютери з Windows 10 (на яких не можна запустити Windows 11)

Ви можете знати або не знати, що певна кількість цілком функціональних комп’ютерів не відповідають вимогам Windows 11. Хоча є способи інсталювати Windows 11 на непідтримувані комп’ютери, це не є довгостроковим рішенням і супроводжується деякими застереженнями щодо оновлень та офіційної підтримки. Це означає, що старий комп’ютер, на якому все ще працює Windows 10, швидше за все, не відповідає цим вимогам. Перш ніж купувати такий комп’ютер, перевірте, чи підтримує він Windows 11. Якщо ні, то офіційна підтримка Windows 10 закінчується 14 жовтня 2025 року. Після цієї дати не варто продовжувати використовувати цю операційну систему.

Проте, якщо вам взагалі не важлива Windows, все одно є багато застосувань для комп’ютерів, які не можуть працювати з Windows 11. Наприклад, якщо ви знайшли дійсно вигідну пропозицію щодо покупки застарілого вживаного комп’ютера, ви можете вдихнути в нього нове життя, встановивши Linux.

Дрони

Дрони – це круто. У мене було кілька, і я досі люблю використовувати їх, щоб знімати дивовижні кадри або просто насолоджуватися польотами. Вони також досить дорогі, особливо якщо ви шукаєте щось з хорошою камерою і функціями. Багато ентузіастів виставляють свої старі дрони на продаж, коли виходить нова модель, і це може здатися чудовим способом отримати якісний дрон порівняно з купівлею дешевого нового.

Проблема в тому, що старі дрони мають ті самі проблеми, що й вживані автомобілі. Ви не завжди знаєте, який пробіг мають двигуни, чи був дрон в аварії і чи ремонтували його. Для деяких дронів, наприклад, від DJI, ви можете попросити продавця показати вам журнали польотів і загальну відстань, яку вони пролетіли. Це може вплинути на те, чи вартий дрон тієї ціни, яку він коштує, і чи варто його взагалі купувати!

Жорсткі диски та SSD-накопичувачі

Зберігання даних зараз дешевше, ніж будь-коли, але це не обов’язково дешево в абсолютному вираженні. Ломбарди та інтернет-оголошення переповнені дешевими зовнішніми жорсткими дисками, SATA SSD та іншими формами зберігання даних, що спокушають вас доступними терабайтами. Однак і жорсткі диски, і твердотільні накопичувачі мають обмежений термін служби, і якщо вони використовувалися особливо інтенсивно, їхній ресурс може добігати кінця, коли ви купуєте їх уживаними. Якщо ви не збираєтеся зберігати на цих дисках нічого критично важливого, тоді сміливо купуйте їх. Однак, якщо ви збираєтеся зберігати щось критично важливе, краще купувати нові диски.

VR-гарнітури

VR-гарнітури більше не є ультра-нішевим товаром, яким вони були раніше, завдяки загальному успіху серії Meta’s Quest і наявності PSVR на PlayStation, існує відносно невеликий, але солідний ринок VR-гарнітур. Однак гарнітури все ще досить дорогі, тому може виникнути спокуса купити вживану модель, щоб відчути всю красу екранів за дюйм від ваших очей.

Однак, VR-гарнітури – це предмети особистого носіння, тому тут, безумовно, є елемент гігієни, який ви повинні враховувати. Звичайно, існують способи дезінфекції VR-гарнітури, залежно від того, як часто вона використовувалася.

Інша важлива проблема полягає в тому, наскільки швидко VR-гарнітури вдосконалюються. Якщо ви розглядаєте старі гарнітури, випущені, скажімо, п’ять років тому, то, ймовірно, не варто заощаджувати, щоб отримати серйозний удар по якості зображення чи продуктивності відстеження. З автономними гарнітурами Quest ця проблема ще більше загострюється. Ніхто не повинен купувати оригінальну гарнітуру Quest, якщо тільки вони не хочуть використовувати її для прив’язаного комп’ютера VR, і навіть тоді вона повинна бути практично безкоштовною, щоб бути вартою того.

Немає нічого поганого в тому, щоб полагодити техніку, купуючи вживані пристрої, але вам доведеться витратити трохи більше часу та зусиль, щоб переконатися, що ви дійсно отримуєте хорошу пропозицію.

Поділитися
Exit mobile version