Хочете продовжувати отримувати оновлення після завершення підтримки Windows 10? Ось скільки це буде коштувати

Опубліковано офіційний прайс-лист на програму розширених оновлень безпеки Windows 10. Для бізнесу це шокуюче дорого. Для освітян - лише кілька доларів.

5 хв. читання
Хочете продовжувати отримувати оновлення після завершення підтримки Windows 10? Ось скільки це буде коштувати

Оскільки наближається термін завершення підтримки Windows 10, корпорація Microsoft виконує знайомий план для своїх бізнес-клієнтів. У грудні минулого року компанія підтвердила, що запропонує клієнтам, які хочуть продовжувати отримувати оновлення безпеки для Windows 10 після 14 жовтня 2025 року, опцію на основі передплати, що повторює аналогічну програму, яку Microsoft запустила в 2020 році, коли закінчилася підтримка Windows 7. І тепер, точно за графіком, ми знаємо, скільки коштуватимуть ці оновлення, принаймні для найприбутковіших клієнтів Microsoft. У своєму дописі в блозі Windows IT Pro Blog Джейсон Лезнек (Jason Leznek) з Microsoft запропонував прайс-лист для бізнес-клієнтів; в окремому дописі в блозі Microsoft Education Blog – набагато привабливіший набір цін для клієнтів у сфері освіти. Компанія раніше підтвердила, що планує запропонувати версію цієї програми для споживачів, але подробиці поки що не розголошуються.

Бізнес-клієнтам доведеться дорого заплатити, щоб залишитися на Windows 10. Ліцензія на програму Extended Security Updates (ESU) продається у вигляді підписки. За перший рік вартість становить $61. На другий рік ціна подвоюється, а на третій – ще раз подвоюється. У блозі не наводиться математичних розрахунків, ймовірно, тому, що загальна сума є некомфортно високою. Трирічна підписка на ESU коштуватиме $61 + $122 + $244, тобто загалом $427.

Програма дуже схожа на ту, яку Microsoft пропонувала на дату закінчення підтримки Windows 7 чотири роки тому, хоча ціна Windows 10 на 22% вища, ніж 350 доларів США за ту програму, яка починалася з 50 доларів США за перший рік.

Не думайте, що ви можете обіграти систему, стрибнувши в програму після того, як посидите рік чи два. “ESU є накопичувальними”, – каже Microsoft, і ви не можете купити другий рік, якщо ви вже не заплатили за перший рік.

Клієнтам, які отримують освіту, все набагато простіше. Правила ті ж самі, але ціна за перший рік становить $1. Вона подвоюється до $2 на другий рік і ще раз подвоюється до $4 на третій і останній рік, і в підсумку становить… $7.

Ви можете підписатись на перший рік ліцензії ESU, починаючи за рік до дати завершення підтримки, в жовтні 2024 року.

Як і у випадку з Windows 7, в Редмонді дуже хочуть, щоб бізнес-клієнти перейшли на Windows 11, що пояснює високу ціну. У сьогоднішньому оголошенні так само багато говориться про те, чого ви не отримаєте з ліцензією ESU, як і про ці оновлення.

Розширені оновлення безпеки не є довгостроковим рішенням, а скоріше тимчасовим мостом. Вони не включають нові функції, виправлення, що не стосуються безпеки, або запити на зміну дизайну. Програма ESU не поширюється на технічну підтримку Windows 10. Технічна підтримка обмежується активацією ліцензій ESU, інсталяцією щомісячних оновлень ESU та вирішенням проблем, які можуть бути спричинені самим оновленням.

Компанії, які використовують один з офіційних хмарних сервісів Microsoft для управління оновленнями, таких як Microsoft Intune і Windows AutoPatch, отримують знижку, яка знижує вартість першого року до 45 доларів, але Microsoft не уточнює, що відбувається на другий і третій роки.

Існує також варіант для підприємств, які підписуються на Windows 365. Передплатники, які отримують доступ до свого хмарного ПК у Windows 365 з фізичного пристрою під управлінням Windows 10, автоматично отримують ліцензію ESU для свого ПК під управлінням Windows 10.

Тим часом десятки й сотні мільйонів користувачів і малих підприємств, які застрягли на Windows 10, оскільки їхнє обладнання не підтримується в Windows 11, все ще чекають, що їм робити далі. Рекомендація Microsoft, звісно, звучить так: “Купіть новий ПК”. Але просити клієнтів викинути цілком робочий і відносно свіжий комп’ютер здається глухим проханням з боку компанії, яка вихваляється своїми зусиллями щодо сталого розвитку.

Програма Windows 7 ESU була заплутаною і не зовсім дружньою до малого бізнесу. Цілком можливо, що цього разу Microsoft краще підготувалася. Краще б так і було, тому що в жовтні 2025 року буде страшенно багато ПК, які потребуватимуть підтримки.

7 причин, чому більшість користувачів не оновилися до Windows 11

Поділитися
Exit mobile version