Останній день Windows 7: яка альтернатива доступна користувачам?

7 хв. читання

Сьогодні, 14 січня 2020 року, Microsoft випустила останню порцію патчів для системи 2009 року, після чого її офіційна підтримка Windows 7 припиняється. Якщо Ви досі використовуєте Windows 7 на своєму домашньому комп’ютері або працюєте на машині Windows 7 в організації, то у Вас є кілька варіантів для подальших дій.

Перш за все, потрібно прояснити, що хоча Microsoft більше не буде підтримувати Windows 7, розробники багатьох популярних програм для цієї ОС протягом деякого часу продовжать випускати оновлення для своїх продуктів. Так, Google нещодавно відзначила, що буде підтримувати Chrome в Windows 7 протягом як мінімум 18 місяців. Також оновлюватися будуть клієнтська програма Steam, браузери Firefox і Microsoft Edge і багато інших додатків.

winuser

Варіант 1: Перейти на підтримувану версію Windows

Після 14 січня 2020 роки тільки дві версії Windows будуть обслуговуватися Microsoft. Windows 8.1 буде підтримуватися до 2023 року, а Windows 10 буде підтримуватися невизначений час.

Власники ліцензійної копії Windows 7 можуть безкоштовно оновитися до Windows 10. Офіційно дана програма була згорнута в 2016 році, але насправді процес ніколи не зупинявся. Це навмисне рішення компанії, а не випадкова помилка.

Деякі користувачі не хочуть оновлюватися до Windows 10 через її підвищені апетити при зборі телеметричних даних. На ринку існує кілька сторонніх інструментів для посилення приватності, такі як O&O ShutUp10, Windows Privacy Dashboard, Debotnet, але повністю запобігти передачі даних не вийде.

Користувачам, які піклуються про приватність, більше підійде Windows 8.1. Ця система більше схожа на Windows 7 і буде отримувати підтримку протягом ще трьох років. З іншого боку, в цьому випадку Вам знадобитися дійсний ключ Windows 8.1, який потрібно буде купити. Щоб заощадити, можна придбати ключ на різних інтернет-майданчиках, наприклад на eBay.

Якщо Ваш пристрій занадто старий, то за можливості розгляньте придбання нового пристрою, який постачається з ліцензією Windows 8.1 або Windows 10. З огляду на, що окремий ключ коштує понад 100 доларів, набагато вигідніше купити новий комп’ютер вже з ключем.

Варіант 2: Залишитися на Windows 7

Windows 7 не припинить роботу після 14 січня 2020 року. Система функціонуватиме, як і раніше, тільки перестане отримувати оновлення безпеки.

В результаті користувачі Windows 7 зіткнутися з підвищеними ризиками безпеки. Якщо комп’ютер не підключений до мережі і використовується тільки локально, то особливих проблем виникати не повинно.

В іншому випадку, Вам знадобиться надійна антивірусна програма і фаєрвол, які продовжать отримувати оновлення.

Компанія 0Patch в 2019 році заявила про намір випускати неофіційні патчі безпеки для Windows 7 після завершення терміну підтримки. Не всі оновлення можуть поширюватися безкоштовно. Існує ймовірність, що через обмежені ресурси компанія буде випускати оновлення безпеки лише вибірково.

Ще одна доступна опція – використовувати лазівку для отримання розширених оновлень безпеки (ESU) в системах, які не підключені до цієї програми. Поки незрозуміло, чи буде Microsoft закривати цю можливість.

ESU або розширені оновлення безпеки – це програма для корпоративних клієнтів, яка дозволяє продовжити підтримку Windows 7 на платній основі терміном до трьох років.

Варіант 3: ESU (тільки для компаній і бізнесу)

Корпоративні клієнти і організації малого і середнього бізнесу можуть оформити підписку на ESU для отримання оновлень безпеки після 14 січня 2020 року. Для великих компаній вартість розраховується на одного користувача, а для організацій малого бізнесу – на одне робоче місце. Ціна буде збільшуватися вдвічі щороку, але дана програма буде відмінним варіантом для організацій, яким потрібно більше часу для міграції систем через використання застарілого ПЗ, несумісного з сучасними версіями Windows.

Варіант 4: Перейти на Linux

Якщо Ви не хочете оновлюватися до Windows 8.1 або Windows 10, і не збираєтеся залишатися на Windows 7, то можете розглянути перехід на Linux. На ринку є величезна кількість дистрибутивів Linux, тому Вам доступний великий вибір.

Ви можете спробувати використовувати наступні програми:

  • Ubuntu;
  • Linux Mint;
  • Manjaro;
  • Zorin OS.

OSВи можете порівняти ці та ще кілька сотень інших дистрибутивів і вибрати той, який ідеально підходить для Вас.

До речі, швидкий розвиток технологій сприяв тому, що тепер смартфони мають функціонал персонального комп’ютера. З їх допомогою можна спілкуватися в соцмережах, перевіряти пошту, здійснювати Інтернет-замовлення та розраховуватися онлайн. Водночас розширення функціональних можливостей призвело до зростання кількості випадків інфікування мобільних пристроїв шкідливими програмами. У цій статті Ви знайдете основні поради для захисту смартфона та конфіденційних даних на ньому.

Звернуть увагу, що дуже багато технологій, які розвиває Apple, насправді спочатку належали не їй, а якомусь дрібному стартапу. Вони просто вчасно знаходили потрібну ідею і поглинали компанію з перспективними напрацюваннями, які часто ставали новим трендом для галузі. Так було з Siri, Face ID, Animoji і багато чим ще. Але у функції ЕКГ в Apple Watch не менш цікава історія.

Читайте також: Злочинну групу, яка скуповувала клієнтські бази даних та у подальшому використовувала їх для виманювання коштів громадян методами психологіного впливу, викрила кіберполіція України.

Цікаво знати, що коли компанія-розробник програмного забезпечення Greenspector провела безліч тестів, включаючи тестування споживання мобільних даних, то перше місце дісталося не Google Chrome.

Твіттер забороняє файли анімованих зображень PNG (APNG) на своїй платформі після нападу на  Twitter-екаунт Фонду Епілепсії, коли  масово надсилалися  анімовані зображення, які потенційно можуть спричинити напади епілепсії у світлочутливих людей.

20 тисяч серверів зламали кіберзлочинці шляхом цілеспрямованих атак на приватні оргнаізації та конкретних осіб. До складу злочинного угруповання входили троє українців та один іноземець. Усі вони були відомими учасниками хакерських форумів та здійснювали замовлення щодо зламу віддалених серверів, розташованих на території України, Європи та США.

Поділитися
Exit mobile version