Через функції ЕКГ в Apple Watch на компанію подали до суду

5 хв. читання

Дуже багато технологій, які розвиває Apple, насправді спочатку належали не їй, а якомусь дрібному стартапу. Вони просто вчасно знаходили потрібну ідею і поглинали компанію з перспективними напрацюваннями, які часто ставали новим трендом для галузі. Так було з Siri, Face ID, Animoji і багато чим ще. Але у функції ЕКГ в Apple Watch не менш цікава історія.

Лікар-кардіолог Джозеф Візель звернувся в суд із позовом до Apple через незаконне використання його напрацювань в пасивній діагностиці миготливої аритмії, пише Bloomberg. За словами доктора, в Купертіно просто взяли його патент від 2006 року, в якому описується методика виявлення фібриляції передсердь на основі даних про нерегулярне серцебиття, і застосували описані ним ідеї в Apple Watch. В результаті фірмові смарт-годинник Apple отримали функцію, використовувати яку компанія не мала права, впевнений Візель.

Як в Apple Watch з’явилася функція ЕКГ?

Ідея діагностування миготливої ​​аритмії за допомогою Apple Watch належить зовсім не Apple. Так, принаймні, вважає доктор Джозеф Візель.

Здавалося б, де Візель, а де Apple. Складно уявити, щоб у Купертіно ось так просто взяли і вкрали напрацювання нікому невідомого кардіолога. Адже для цього компанії належало хоча б просто дізнатися про нього. Однак мало того, що Візель є досить відомою людиною в галузі, будучи викладачем Медичної школи Нью-Йоркського університету, так ще й він сам звертався до Apple з пропозицією про спільну роботу над інтеграцією його напрацювань в Apple Watch. По суті, він не просто запропонував компанії свою допомогу, а й надав всі дані свого патенту, на думку самого Візеля, відкрив компанії доступ до інформації, якої вона ніколи не мала.

Мета, яку переслідує Візель, полягає в тому, щоб або заборонити Apple використовувати запатентовану ним технологію, або через суд домогтися від компанії регулярних виплат роялті. На думку кардіолога, це буде справедливо, враховуючи, що фактично це він приніс компанії ідею про оснащення Apple Watch сканером серцевого ритму з функцією діагностування миготливої ​​аритмії.

Apple, як і слід було очікувати, від коментарів ситуації відмовилася. Це абсолютно стандартна практика для патентних розглядів, фігурантом яких вона стає по кілька разів на рік. Але оскільки суд прийняв позов до розгляду, значить, юристам компанії все-таки доведеться як мінімум ознайомитися з претензіями Візеля і підготувати на них відповідний відгук, а як максимум – стати повноправними учасниками процесу, в ході якого належить з’ясувати, чи дійсно Apple скористалася напрацюваннями Візеля і, якщо так, то визначити, якою саме була сума збитку в грошовому еквіваленті.

Чи могла Apple скористатися напрацюваннями Визеля? В теорії цілком могла. У всякому разі, для компанії є нормою використання перспективних напрацювань, які спочатку належали комусь ще. Правда, незважаючи на заповіт Стіва Джобса, який складався в тому, щоб нахабним чином красти геніальні ідеї, зазвичай Apple все-таки або викуповує технологію, або поглинає розробників. Тому складно уявити, щобу Купертіно могли скористатися ідеєю Візеля і нічого йому не заплатити. Тим більше, що ідея як така, позбавлена ​​будь-яких реальних методів реалізації, практично нічого не коштує.

smart watch

Понад мільйон гривень з банківських рахунків викрав зловмисник, дублюючи банківські карти громадян. 31 -річний мешканець Дніпропетровської області імітував помилку роботи банкомату та за допомогою спеціальних маніпуляцій дублював картку наступного користувача банку.

Фахівці з кібербезпеки виявили нову фішингову атаку, мета якої не лише викрасти дані входу до платіжного сервісу PayPal, але й зібрати конфіденційну інформацію про жертву.

Розширення для браузерів, розроблені компанією Avast і поширювані під брендами Avast і AVG, стали знову доступні в офіційних магазинах розширень для Google Chrome і Mozilla Firefox після внесення змін, пов’язаних з приватністю.

Вразливості електронної системи програми лояльності всеукраїнської мережі супермаркетів використовували учасники злочинної групи для виведення коштів з рахунків товариства. За півроку фігуранти провели понад дві тисячі операцій зі зняття готівки з вищевказаних карток. За попередніми даними, торгівельній мережі спричинено збитків на суму близько двох мільйонів гривень.

Команда дослідників Check Point Research опублікувала звіт Global Threat Index з найактивнішими загрозами в листопаді 2019 року. Експерти повідомили, що вперше за останні три роки в загальний список шкідливих програм увійшов мобільний троян, і він же став найпоширенішою мобільного загрозою.

Поділитися
Exit mobile version