Топ найнебезпечнішого ПЗ за листопад 2019 року

3 хв. читання

Команда дослідників Check Point Research опублікувала звіт Global Threat Index з найактивнішими загрозами в листопаді 2019 року. Експерти повідомили, що вперше за останні три роки в загальний список шкідливих програм увійшов мобільний троян, і він же став найпоширенішою мобільного загрозою.

Мобільний троян XHelper активний з березня 2019 року. Багатоцільовий троян, призначений для користувачів Android, здатний завантажувати інші шкідливі програми, відображати шкідливу рекламу. Додаток здатний приховувати себе від призначених для користувача і мобільних антивірусних програм і встановлювати заново себе, якщо користувач видаляє його. Протягом останніх шести місяців код шкідливого ПЗ постійно оновлювався, що допомагало йому обходити мобільні антивірусні рішення і продовжувати заражати нові пристрої. В результаті він зайняв 8 місце в топ-10 шкідливих програм.

Перші три позиції зберігають фішингові і банківські трояни, а також ПЗ для майнінгу криптовалюти Monero.

  1. Emotet – просунутий модульний троян. Emotet колись був рядовим банківським трояном, а останнім часом використовується для подальшого поширення шкідливих програм і кампаній. Новий функціонал дозволяє розсилати фішингові листи, що містять шкідливі вкладення або посилання.
  2. XMRig – програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом, вперше виявлене в травні 2017 року. Використовується для майнінгу криптовалюти Monero.
  3. Trickbot – один із домінуючих банківських троянів, який постійно доповнюється новими можливостями, функціями і векторами поширення. Trickbot – гнучке шкідливе ПЗ, яке може поширюватися в рамках багатоцільових кампаній.

З повним списком загроз можна ознайомитися ТУТ.

malware detected

До речі, Microsoft припиняє підтримку Windows 7 14 січня 2020 року (у перший Patch day січня 2020 року). Після цієї дати компанія більше не буде випускати оновлення для домашніх користувачів. Організації мають можливість продовжити підтримку до трьох років, сплачуючи Microsoft за пристрій (малий бізнес) або  за ліцензію на одного користувача (великий та середній бізнес).

Зверніть увагу, Facebook визнала факт відстеження. Навіть вимкнення “служби визначення місцеположення” не буде захищати користувачів від постійного спостереження з боку компанії, дозволяючи Facebook заробляти більше грошей на рекламі.

Також журналіст газети Washington Post на прикладі власного автомобіля Chevrolet Volt 2017 року продемонстрував, скільки інформації корпорація General Motors отримує від своїх транспортних засобів.

Стало відомо, що Google виправила помилку в Chrome 79, яка минулого тижня спричинила втрату даних для деяких додатків Android.

Компанія Google видалила розширення Avast і AVG з інтернет-магазину Chrome через гучну історію зі збором даних користувачів.

Поділитися
Exit mobile version