В Chrome 79 виправили помилку з користувацькими даними для Android

5 хв. читання

Сьогодні Google виправила помилку в Chrome 79, яка минулого тижня спричинила втрату даних для деяких додатків Android.

Як повідомляє ZDNet, помилка стосується програм Android, які користуються  WebView – полегшеною версією браузера Chrome. На Android цей компонент вбудований в інші додатки для відтворення веб-контенту без показу всього інтерфейсу браузера Chrome і часто використовується як контейнер для встановлення веб-додатків та плагінів як автономних мобільних додатків на пристроях Android.

Chrome 79, випущений минулого тижня, містив помилки, яка впливала на програми Android, що використовують компонент WebView. Зокрема, у Chrome 79.0.3945.79 для Android змінилося місце розташування каталогу користувацьких профілів Chrome.

Однак, дані користувачів, створені такими API, як AppCache, файлова система, localStorage, IndexedDB, Service Workers та WebSQL, залишалися в старому місці, коли користувачі оновлювались з Chrome 78 до Chrome 79, і ніколи не переміщувались у новий каталог.  Інші області зберігання даних у Chrome, як-от файли cookie та sessionStorage, не змінювалися.

Після оновлення користувачі Android виявили, що багато програм для Android – які “не знали”, що місце розташування даних користувача для Chrome/WebView – раптово скинули, втратили свої дані або заблокували їх із своїх облікових записів.

android apps3

У той час багато розробників додатків скаржилися Google, що їх “замінусували” у рейтингах Play Store через оновлення Chrome, навіть якщо це не їхня вина. Команда Chrome втрутилася у вихідні та зупинила масове оновлення Chrome до версії 79, щоб запобігти охопленню оновленням більшої кількості користувачів.

Оскільки оновлення Chrome відбувається поетапно, помилкове оновлення не охопило велику кількість користувачів. Під час першого тижня впровадження Chrome 79 було заплановано впровадити оновлення для 50% користувачів. Отож, розгортання оновлення було призупинено, перш ніж воно досягло 15% усієї бази користувачів Chrome для Android.

Минулого тижня розробники Chrome не були впевнені, чи користувацькі дані користувачів, які не перенесли їх  з Chrome 78 на Chrome 79, все ще знаходяться на пристроях користувачів. Існував великий ризик, що дані можуть бути видалені в процесі оновлення та втрачені назавжди. Однак після подальших розслідувань представник Google повідомив, що ці дані є недоторканими, і вони відновляться на цьому тижні для всіх постраждалих користувачів.

“Дані цієї програми не були втрачені, і вони стануть видимими в додатках, коли ми надамо оновлення цього тижня”, – заявила речник Google. “Просимо вибачення за незручності”.

Помилка буде виправлена ​​в Chrome для Android, версія 79.0.3945.93, що її Google надішле користувачам на цьому тижні. Оновлення Chrome та WebView синхронізуються на пристроях Android, тобто нова версія Chrome також оновлює компонент Android WebView одночасно, ефективно виправляючи всі впливові програми. Виправлення відновить доступ користувача до своїх старих даних, і власникам веб-сайтів та розробникам додатків, на яких впливає помилка, не доведеться вживати жодних заходів з свого боку –  тільки чекати, коли надійде оновлення.

До речі, припинено діяльність потужного хакерського угруповання – у дата-центрі під Одесою правоохоронці виявили майже 150 серверів із тисячами хакерських ресурсів.

Також у 2020 році межа між фейками і правдою ставатиме ще більш розмитою завдяки використанню нових технологій, а перед численними смарт-будинками та розумними містами постане ряд проблем кібербезпеки. Компанія ESET представила щорічний прогноз розвитку загроз на найближчі 12 місяців.

Зверніть увагу, компанія Adobe випустила оновлення безпеки для чотирьох своїх широко використовуваних продуктів – Adobe Acrobat і Reader, Photoshop CC, ColdFusion і Brackets.

Цікаво, що Microsoft опублікувала звіт про тенденції шкідливого ПЗ і кібербезпеки в 2019 році, в якому також розповіла про зростання активності фішингових атак.

Стало відомо, що на Дніпропетровщині Служба безпеки України блокувала діяльність хакерського угруповання, організованого спецслужбами РФ для проведення кібератак на українські державні органи.

Якщо Ви купуєте товари в Інтернеті і хочете бути в безпеці, важливо вивчити сайт перш, ніж робити замовлення, і задатися головним питанням. Наскільки добре налагоджений захист покупців? Як здійснюється обробка претензій і повернення грошових коштів? На ці запитанні спробуємо відповісти у цій статті.

Поділитися
Exit mobile version