Як здійснити безпечний інтернет-шопінг? Приклад AliExpress

9 хв. читання

Далеко не так просто розпізнати обман під час покупок в Інтернеті. На кожному торговому майданчику існують недобросовісні продавці, які готові обманути Вас.

Якщо Ви хочете бути в безпеці, важливо вивчити сайт перш, ніж робити замовлення, і задатися головним питанням. Наскільки добре налагоджений захист покупців? Як здійснюється обробка претензій і повернення грошових коштів?

На ці запитанні спробуємо відповісти у цій статті. Для прикладу візьмемо сайт AliExpress.

AliExpress є частиною Alibaba Group, що представляє собою китайську компанію в сфері електронної комерції, яка надає різноманітні послуги в сфері торгівлі бізнесу і простим покупцям по всьому світу. У квітні 2016 ця компанія обігнала Walmart і стала найбільшим рітейлером у світі. Про це пише Securitylab.

Підрозділ AliExpress було запущено в 2010 році. Цей торговий майданчик орієнтований виключно на продаж через Інтернет в основному китайських товарів і більше схожий на аукціон eBay, ніж на Amazon. По суті AliExpress – це платформа, що дозволяє різним компаніям продавати свої товари. Сам по собі AliExpress нічого не продає.

Захист покупців

Покупки в Інтернеті пов’язані з невід’ємними ризиками, оскільки на відміну від шопінгу в фізичному магазині, Ви не можете побачити товар до тих пір, поки Вам не доставлять замовлення.

У випадку з онлайн-магазинами відсутня важлива частина процесу покупки: ви не можете перевірити працездатність електронного пристрою і оцінити якість продукту в цілому, поки до вас не прийде кур’єр.

Якщо Ви купуєте товар відомого бренду, то можете прочитати відгуки інших покупців, а в разі виникнення проблем звернутися безпосередньо в магазин.

Але під час шопінгу в AliExpress, де представлено багато дешевих китайських товарів, які не доступні в звичайних магазинах, Ви, по суті, надані самі собі і повинні приймати рішення виключно на основі опису і декількох фотографій. Тому на подібного роду майданчиках життєво важливий надійний механізм захисту покупців.

Гарантії

  • Повне повернення коштів, якщо замовлення не отримано – навіть якщо товар не доставлений протягом терміну, зазначеного продавцем, Ви в праві вимагати повне повернення коштів.
  • Повне або часткове повернення коштів, якщо товар не відповідає опису – якщо покупка розходиться з вашими очікуваннями у вас є два шляхи. Ви можете повернути товар і отримати повне повернення або залишити товар собі і отримати часткове повернення.

Спірні питання

На жаль, як і в випадку з будь-яким іншим інтернет-магазином, одержати гроші за втрачений, бракований або невідповідний опису товар не можна просто натиснувши на кнопку “Повернення”. Існує ціла система врегулювання суперечок, через яку потрібно пройти:

  • Вам потрібно вийти на контакт з продавцем і позначити свою проблему. Якщо суперечка виникла до того, як замовлення завершено, або через 15 днів і більше після завершення – цей варіант єдино можливий. Якщо замовлення поки ще не завершене, і продавець відмовляється співпрацювати, потрібно почекати до закриття замовлення і зв’язатися з представниками AliExpress. На жаль, якщо 15 днів після завершення замовлення минули, і продавець відмовляється співпрацювати, інші варіанти вирішення проблем відсутні.
  • Якщо протягом 15 днів після завершення замовлення Ви не задоволені відповідями продавця, то можете створити претензію, щоб зробити процес вирішення спірної ситуації офіційним.
  • Якщо Ви не задоволені формальної дискусією, то далі можете зв’язатися з представниками AliExpress, і буде призначений арбітр для вирішення спору між вами і продавцем.

Продавець з хорошою репутацією

Найпростіший спосіб уникнути обману і ситуацій, пов’язаних з врегулюванням суперечок – знайти надійного продавця. Якщо тисячі задоволених покупців вже користувалися послугами продавця в минулому, швидше за все, і у Вас теж не виникне проблем.

Найбільш очевидний спосіб перевірити репутацію продавця – ознайомитися з історією діяльності, зайшовши в розділ “Відгуки”( Feedback ) на сторінці продавця.

Кожен продавець має відсоток позитивного зворотного зв’язку (Positive Feedback) і загальний рейтинг (Feedback Score), який складається з усіх оцінок, 4 і 5 зірок додають до рейтингу один бал, 3 зірки не додають нічого, 1 і 2 зірки зменшують загальний рейтинг на одиницю.

Далі на сторінці відображаються рейтинги в розрізі окремих категорій: товар відповідає опису (Item as Described), комунікація з покупцями (Communication) і швидкість доставки (Shipping Speed). Для кожної категорії можна подивитися рейтинг продавця щодо середнього значення по всьому майданчику.

У самому низу сторінки відображається історія оцінок і коментарі покупців.

Продавці також можуть пропонувати покупцям певні гарантії. Загальне правило говорить: чим більше гарантій дається, тим більше впевненості у Вас буде під час покупки.

Продавці дають гарантії на конкретний товар. Однак безліч гарантій на один продукт зовсім не означає, що ці ж гарантії поширюються на весь каталог. Відповідно, перед покупкою бажано провести ретельний аналіз.

Якими бувають гарантії:

  • Доставка в термін – продавець обіцяє повне повернення, якщо товар не буде доставлений в зазначений термін.
  • Повернення та відшкодування коштів – продавець обіцяє повне повернення, якщо товар не буде відповідати опису.
  • Повернення всередині країни – у продавця є склад у Вашій країні, і Ви можете повернути товар, не турбуючись про витрати на пересилку і митні збори.
  • Гарантована справжність – якщо Ви купуєте дорогу електроніку, варто звернути увагу на цю гарантію, яка б означала, що товар був перевірений представниками AliExpress.

Перелік наданих гарантій на конкретний товар зазначений в секції Захист покупця (Buyer Protection) на сторінці продукту (розділ Quick Info) або в розділі Гарантії продавця (Seller Guarantees) під зображенням товару.

Власні заходи безпеки

Незалежно від того, які заходи безпеки впроваджені на торговому майданчику, слід завжди брати частину відповідальності за свої дії.

AliExpress дає корисні поради, як уникнути обману під час покупок, які носять досить загальний і очевидний характер, але освіжити пам’ять ніколи не завадить:

Якщо ціна занадто приваблива, щоб бути правдою, швидше за все, так і є. Вибачте, але Ви не зможете купити iPhone за 10 доларів. За цю ціну Вам ймовірно надішлють брелок у вигляді iPhone. Читайте інформацію, написану дрібним шрифтом.

Ніколи не посилайте гроші на банківський рахунок продавця. Якщо продавець хоче, щоб Ви відсилали гроші безпосередньо, замість AliExpress, ніколи не погоджуйтеся. Відправлення грошей поза AliExpress означає, що на Вас не буде поширюватися політика захисту покупців.

Ще не підтверджуйте доставку перед отриманням замовлення. Ніколи не підтверджуйте доставку перш, ніж замовлений товар виявиться у Вас на руках і перш, ніж Ви не перевірите прислане на предмет дефектів і працездатності.

Багато товарів AliExpress гідної якості і коштують дешевше, ніж еквіваленти, що продаються в Північній Америці і Європі. Якщо ви візьмете на озброєння ці поради то шопінг в Інтернеті стане таким же безпечним як на Amazon або eBay.

До речі, у рамках своїх активних зусиль щодо захисту мільярдів користувачів Інтернету компанія Google виявила та попередила понад 12 тисяч своїх користувачів, які зазнали кібератак від “державних хакерів” у третьому кварталі цього року.

Якщо Вас турбує “одвічне” питання геймерів та ентузіастів: побудувати комп’ютер із власноруч вибраних комплектуючих або купити готовий укомплектований системний блок? CyberCalm розібрав це питання.

Стало відомо, що Фінляндія першою в Європі почала привласнювати так звані ярлики кібербезпеки мережевим “розумним” пристроям.

Також 14 січня 2020 року Microsoft завершить підтримку операційної системи Windows 7 і пакету офісних програм Office 2010. Тому якщо Windows 10 виявилася занадто важкою системою для Вашого комп’ютера, як варіант – можете перейти на ОС Linux. У чому її переваги, читайте у статті.

Зверніть увагу, в наступному році iPhone чекають ще більш значущі зміни, ніж ті, що відбувалися з ними раніше. Apple планує зменшити діагональ дисплея одного з iPhone 2020 модельного року.

Здається, вже всі знають, що таке QR-код, але мало хто знає, як він з’явився, де застосовується і які особливості має. Усі подробиці про QR-код читайте у статті.

Поділитися
Exit mobile version