Чому Linux краща за Windows та як легко перейти на іншу ОС?

6 хв. читання

14 січня 2020 року Microsoft завершить підтримку операційної системи Windows 7 і пакету офісних програм Office 2010. Тому якщо Windows 10 виявилася занадто важкою системою для Вашого комп’ютера, як варіант – можете перейти на ОС Linux. У чому її переваги, читайте у статті.

Що означає припинення підтримки Windows 7?

Система продовжить працювати, але Ваші дані будуть уразливі до нових вірусів і інших загроз безпеки. Ймовірно, кількість нових вірусів, призначених для Windows 7, може збільшиться. Важко оцінити, скільки людей обмірковує свій наступний крок, але, згідно з недавнім звітом Netmarketshare, Windows 7, як і раніше користуються на 26.90% всіх комп’ютерів.

windows 7

Як відзначають розробники Vivaldi, близько 15% користувачів браузера працюють на операційній системі Windows 7. Це велика кількість користувачів. Для багатьох людей найпростішим варіантом буде оновлення до Windows 10. Однак, це рішення точно підійде не всім. Цілком можливо, що ваша Windows 7 працює на більш старому пристрої, для якого Windows 10 виявилася важкою системою.

Для запуску Windows 10 вам буде потрібно процесор 1 ГГц, 1 ГБ оперативної пам’яті для 32-розрядної або 2 ГБ оперативної пам’яті для 64-розрядної системи, 16 ГБ жорсткого диска для 32-розрядної ОС або 20 ГБ для 64-розрядної ОС і дисплей з роздільною здатністю 800 x 600, і це мінімальні вимоги.

Замість цього Вам потрібна легка, ефективна операційна система, і, звичайно, стійка до вірусів.

У чому перевага Linux?

Linux – це операційна система з відкритим вихідним кодом, яка повністю безкоштовна для користування. 14% користувачів Vivaldi вже користуються Linux, оскільки браузер має відмінну підтримку операційних систем Linux. І так, велика частина розробників користується Linux в якості щоденної операційної системи.

Практично будь-який комп’ютер під управлінням Linux буде працювати швидше і безпечніше, ніж той самий комп’ютер під управлінням Windows. Архітектура Linux настільки легка, що вона є кращою системою для вбудованих систем, розумних домашніх пристроїв і IoT. Android також заснована на Linux.

Крім того, існує ряд версій (відомих як дистрибутиви) Linux спеціально призначених для роботи на застарілому обладнанні. Ці дистрибутиви дадуть Вашому обладнанню нове життя, оскільки операційні системи Linux легше.

З точки зору безпеки, оскільки Linux має відкритий вихідний код, він виграє від того, що підприємницькі кола ентузіастів-розробників регулярно оновлює свій код. Припускаючи, що обраний Вами дистрибутив має хорошу репутацію щодо безпеки, Ви можете використовувати його безпечно, знаючи, що до нього застосовані всі необхідні виправлення безпеки. Однак деякі з невеликих дистрибутивів несвоєчасно застосовують виправлення.

Як замінити Windows 7 на Linux?

Ось рекомендації для тих, хто збирається замінити Windows 7 на Linux:

1. Виберіть дистрибутив Linux. Одним з найпопулярніших дистрибутивів Linux є Ubuntu, і він відмінно підходить тим, хто хоче замінити Windows 7 на Linux. Він легкий у використанні і підтримується багатьма додатками. Якщо Вам потрібен інноваційний дистрибутив Linux з сучасним інтерфейсом, зверніть увагу на Solus. Більшість інструментів, які Вам можуть знадобитися, включені в установку. Перевірити рейтинг популярності дистрибутивів можна на Distrowatch.

Якщо Ви не можете визначитися з вибором дистрибутива, то радимо Вам попередньо ознайомиться з ними в режимі “Live” – режим завантаження системи з USB-накопичувача.

2. Установка Linux досить швидка і займає всього кілька хвилин. У більшості дистрибутивів Ви можете відмовитися від збору даних під час установки.

3. Встановіть браузер та інше програмне забезпечення на свою систему Linux. Скористайтеся синхронізацією в браузері для перенесення паролів, закладок, заміток тощо з Windows 7 в Linux.

Для установки більшості інших програм Вам не потрібно заходити на офіційні сайти. Наприклад, з Ubuntu Store Ви можете одним натисканням встановити безліч корисних програм: Discord, Spotify, Telegram, Slack, GIMP і багато іншого.

4. Оновлення додатків в Linux також дуже просте.Деякі стандартні програми для Windows, такі як Word, недоступні в Linux, але зазвичай існують надійні (і, що найкраще, безкоштовні) альтернативи – наприклад, LibreOffice і OpenOffice – це популярна альтернатива Microsoft Office з відкритим вихідним кодом.

5. На заміну Photoshop з Windows Ви можете спробувати Gimp в Linux, правда Вам буде потрібно додатково навчитися.

Зверніть увагу, що Intel збирається видалити завантаження для старих апаратних компонентів з офіційного сайту. Хоча компанія не робила офіційної заяви з приводу видалення драйверів, багато користувачів помітили попередження при спробі завантажити окремі екземпляри програмного забезпечення. Тому якщо Ви використовуєте старе обладнання Intel, Вам слід якомога швидше завантажити оновлення BIOS і драйвери на свій пристрій.

До речі, для безпечного збереження даних давно радять використовувати менеджер паролі – наприклад, 1Password, LastPass або Bitwarden. Але сучасні веб-браузери також мають вбудовані менеджери паролів. Здавалося б, навіщо встановлювати інший? Як виявилося, є багато вагомих причин уникати вбудованого інструменту управління паролями для браузера.

Також Microsoft працює над реалізацією в майбутніх випусках Windows 10 протоколу “DNS поверх HTTPS” (DNS over HTTPS, DoH). Протокол DoH дозволяє виконувати дозвіл DNS поверх зашифрованого HTTPS-з’єднання, а DoT шифрує і “упаковує” DNS-запити через протокол Transport Layer Security (TLS). Додавши DoH в Windows 10 Core Networking, Microsoft прагне посилити захист приватності користувачів в Інтернеті шляхом шифрування всіх їх DNS-запитів.

Поділитися
Exit mobile version