Чи потрібно вимикати комп’ютер щодня? Поради

6 хв. читання

Прийнято вважати, що потрібно вимикати комп’ютер щовечора. Але є деякі застереження, які вказують, що щоденне відключення не потрібно. Зокрема, під час опитування 1000 американців про те, як часто вони вимикають робочий комп’ютер, 37% відповіли, що вони роблять це щовечора.

Виходячи за рамки базових найкращих практик, рішення зупинити чи вимкнути ПК для досягнення оптимального результату покладається на кілька факторів. Залежно від віку комп’ютера, використання, турботи про зношення, встановленого антивірусного програмного забезпечення та автоматизованих завдань, найкращим для вашого пристрою може бути не те, що прийнято у більшості людей.

Які є плюси і мінуси, якщо вимикати комп’ютер?

Хоча комп’ютери отримують перевагу від періодичної перезавантаження, не завжди потрібно вимикати комп’ютер щовечора. Правильне рішення визначається використанням комп’ютера та проблемами довголіття.

Не вимикання нового комп’ютера уповільнює процес старіння. З іншого боку, у міру старіння комп’ютера, утримуючи його, можна продовжити життєвий цикл, захищаючи ПК від відмов. Компоненти в циклі середнього життєвого циклу залишаються стабільними і мають нейтральну ймовірність виходу з ладу.

comp

Які є причини вимикати комп’ютер?

Є кілька причин, на які відповідь “чи слід вимикати комп’ютер вночі?” може бути ствердною. Наприклад, ті, хто зосереджений на загрозах безпеки в Інтернеті або люди, особливо стурбовані зносом компонентів.

Інші міркування щодо вимкнення комп’ютерів:

  • Ви знаходитесь у відкритому доступі або в незахищеній мережі.
  • Ви хочете трохи заощадити на рахунку за електроенергію.
  • Ви не хочете, щоб Вас турбували сповіщення, шум вентилятора або синє світло.
  • Ви хочете сповільнити знос компонентів, таких як вентилятор охолодження та жорсткий диск.
  • Ви зберігаєте конфіденційні дані та стурбовані кібер-ризиком відкритого зв’язку.
  • Ви стурбовані значенням в циклі заряду Вашого акумулятора.
  • У вас новий комп’ютер, і Ви хочете знайти будь-яке несправне обладнання, поки діє гарантія.

Чверть користувачів – ніколи не відключають комп’ютери.

Причини залишити комп’ютер увімкненим

  • Ви керуєте веб-сервером.
  • Ви хочете отримати доступ до комп’ютера віддалено.
  • Ви хочете запускати фонові оновлення, сканування вірусів, резервне копіювання чи інші дії, поки Ви не використовуєте комп’ютер.
  • Ви ніколи не хочете чекати на ПК, щоб почати роботу.
  • У вас старий комп’ютер і Ви хочете продовжити термін експлуатації.
  • Ви запускаєте стару операційну систему.

Альтернативи вимкненню комп’ютерів

Повне вимкнення на Вашій машині означає, що все вимкнено, а внутрішні компоненти більше не працюють. Якщо відійти від комп’ютера на короткий час, повне відключення може бути надмірним. Краще перевести пристрій у режим сну. У сплячому режимі в Windows внутрішні компоненти перебувають в режим низької потужності.

Поради щодо догляду за комп’ютером

Відповідно до турботи про Вашу машину, врахуйте ваше використання, стурбованість зносом, віком комп’ютера та частотою виконання завдань, які автоматично виконуються, щоб правильно прийняти рішення, вимкнути комп’ютер чи ні вночі.

Розглянемо фактори комп’ютера

До факторів, які слід врахувати перед тим, як запровадити розпорядок вимкнення ПК, належать:

Вік комп’ютера: Найвища ймовірність виходу з ладу компонентів відбувається, коли пристрій новий, і знову в кінці його життєвого циклу. Теоретично це означає, що найкраще регулярно вимикати нові комп’ютери (коли діє гарантія, коли її немає, то краще не вимикати) та утримувати старіші.

Використання: Якщо Вам потрібен віддалений доступ до комп’ютера або він використовується як сервер, не вимикайте пристрій. Якщо конфіденційна інформація зберігається на ПК, подумайте про її вимкнення для відключення ві Інтернету та можливих кібератак.

Стурбованість зносу: Термін експлуатації вентилятора охолодження та жорсткого диска зменшується, хоча і мінімально, якщо його не вимикати. Якщо довговічність Вашого комп’ютера є основною проблемою, вимикайте його один раз на день.

Частота автоматизованих завдань: автоматичні завдання, такі як сканування, оновлення та резервне копіювання, не можуть виконуватись, коли комп’ютер вимкнено. Якщо Ви плануєте автоматизовані завдання, подумайте про те, щоб залишити машину увімкненою.

Чи погано щовечора вимикати комп’ютер?

Комп’ютер, що часто використовується, повинен бути вимикатися максимум один раз на день. Коли комп’ютери завантажуються, виникає приплив потужності. Якщо це робити часто, можете скоротити термін експлуатації ПК. Найкращий час для повного відключення – це коли комп’ютер не буде використовуватись протягом тривалого періоду часу.

Якщо залишити комп’ютер увімкненим, це не шкодить сучасним комп’ютерам. Однак, коли комп’ютер увімкнено, вентилятор працює, щоб охолодити компоненти машини. Коли вона працює постійно, це трохи скоротить термін експлуатації. Крім того, є зовнішні фактори, такі як падіння пристрою або несподівані перенапруги живлення. Це може спричинити значні пошкодження обладнання або призвести до втрати даних.

Занепокоєння, яке є багатьох людей в ті чи іншій мірі щодо регулярного вимкнення комп’ютера – це ризик кібератак. На відміну від загальноприйнятого, ці атаки, як правило, не пов’язані з тим, що машина залишається увімкненою або вимкненою, а через відсутність антивірусного програмного забезпечення або підключення до незахищеної мережі. Якщо Ви постійно підтримуєте комп’ютер в Інтернеті, періодично перезавантажуйте пристрій, щоб очистити оперативну пам’ять та задовольнити необхідність встановлення критичних оновлень та виправлень.

В якості еталону вимикайте нові комп’ютери один раз на день і залишайте увімкненими старі пристрої.

Джерела: Energy Star|Lifewire

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Поділитися
Exit mobile version