Чому ваша приватність важлива? 5 небезпек надмірної відвертості в соцмережах

6 хв. читання
Чому ваша приватність важлива? 5 небезпек надмірної відвертості в соцмережах

У наш час люди легко діляться своїм особистим життям з рештою світу та не дбають про приватність. У більшості випадків, коли Ви створюєте сторінки у соцмережах, таких як Instagram та Facebook, типовим налаштуванням буде загальнодоступність вашої інформації. Це дозволяє будь-кому у світі бачити вміст, яким Ви ділитесь, бачити деякі Ваші дії в соціальних мережах та мати доступ до цінної особистої інформації.

Що може піти не так, якщо Ви будете аж занадто багато ділитися особистим у соціальних мережах:

Сталкінг

Зазвичай, це люди одержимі знаменитостями, але може статися так, що і Ви знайдете свого сталкера, показуючи занадто багато у своєму профілі в соціальних мережах, кожен може скористатися такими методами, як Google Earth, щоб знайти Ваше точне місцезнаходження та врешті-решт почати переслідувати Вас.

Сталкінг — прояв небажаної уваги до людини, переслідування та інші дії, що спричиняють дискомфорт в об’єкта такої уваги. Сталкер може очікувати на вас біля під’їзду або під офісом, телефонувати посеред ночі, писати десятки повідомлень щодня, в яких загрожуватиме або, навпаки, тиснутиме на жалість.

Сьогодні сталкінг вважається одним із видів психологічного насильства.

Крадіжка особистих даних і не тільки

Не потрібно багато інформації для здійснення шахрайства з особистими даними. Коли Ви телефонуєте своєму лікарю або своєму банку або заходите до місцевого магазину мобільних телефонів, Вам задають запитання: як Ваше повне ім’я, дата народження, поточна адреса та номер телефону. З огляду на це, тепер Ви можете бачити, що сотні мільйонів профілів соціальних медіа у всьому світі мають цю інформацію, вона є доступною на таких сайтах, як Facebook. Тому іноді інформація в соціальних мережах полегшує роботу кіберзлочинцям.

Публікуючи інформацію про свої подорожі, розпорядок дня та інші особисті дані, Ви можете зробити себе мішенню для злочинців.

Шахрайство

Кіберзлочинці можуть використовувати інформацію, яку Ви публікуєте в соцмережах, для крадіжки вашої особистості. Провівши невелике дослідження вашого профілю, шахрай може дізнатися, хто Ваші близькі та друзі, які у Вас з ними відносини, як звати Ваших домашніх улюбленців тощо. Всю цю інформацію можна використати для телефонного шахрайства, адже оперуючи особистими даними, шахраям простіше викликати довіру та виманити у Вас кошти.

Також, використовуючі ваші особисті відео, шахраї можуть клонувати Ваш голос або навіть створити діпфейк-відео, яке потім буде відправлено Вашим знайомим з проханням про допомогу тощо.

Шантаж

Розкриття занадто особистої інформації в соціальних мережах іноді дає Вам необхідний приплив дофаміну, робить Ваше життя більш яскравим, напевно. Тим не менш, це також може дозволити буквально будь-кому шукати підказки, як шантажувати Вас. Ми живемо в світі, де публічне цькування може відбуватися буквально від кожного, хто не підтримує Вашу думку. Якщо Ви в кінцевому підсумку посперечаєтесь із незнайомцем, він може, можливо, викопати коментарі, які Ви сказали в соціальних мережах, і використати їх для шантажу, або може зіпсувати Ваше життя, поділившись чимось компрометуючим із Вашим роботодавцем.

Соціальне профілювання

Той факт, що Ви ділитеся занадто особистим в соціальних мережах, може використовуватися для соціального профілювання потенційними роботодавцями, діловими партнерами або будь-ким, хто збирається розпочати з Вами стосунки. Іноді Ви можете використовувати свої соціальні мережі на свою користь, але це також може дратувати, якщо роботодавець поміщає Ваше резюме в нижню частину стопки просто тому, що їм не сподобалось те, що вони побачили в соціальних мережах.

Хтось може стверджувати, що якщо Ви приєднаєтесь до соціальної мережі, то, мабуть, Вам чогось не вистачає в житті. Також, якщо Ви бачите когось, кого не знаєте особисто; ця людина може бути тією, хто повідомить про Вашу діяльність у соціальних мережах Вашому менеджеру, або шукає шляхи шантажувати Вас, або, можливо, збирає інформацію, яка додала б зниклий фрагмент до схеми шахрайства, яка націлена на Вас. Відмовляючись від захисту інформації та отримуючи вподобання в Instagram, можливо, Ви відкриваєте двері для кіберзлочинців.

Як захистити приватність в соцмережах?

Окрім використання VPN для збереження Вашої конфіденційності під час перегляду, кожен повинен контролювати особисту інформацію, якою Він ділиться в Інтернеті. Просто перейдіть до налаштувань конфіденційності та зробіть свої профілі соціальних мереж максимально приватними.

Уникайте “бійок” із незнайомцями в соцмережах. Змінити чиюсь думку може Вам сподобатися, але майте на увазі, що ті, хто сперечається з Вами, можуть бути “тролями”, які провокують Вас, сподіваючись, що Ви скажете щось, що вони можуть використати проти Вас. Може статися так, що ви нікого не переконуєте, а просто граєте в чужу гру.

Важливо спілкуватися з близькими про приватність у соцмережах, адже вони можуть ненароком публікувати інформацію, яка шкодить Вашій приватності.

Ось кілька порад, як спілкуватися з ними про це:

  • Поясніть їм, що таке приватність у соцмережах і чому вона важлива.
  • Розкажіть їм, які типи інформації Ви не хочете, щоб вони публікували про Вас.
  • Встановіть чіткі межі щодо того, що можна і не можна публікувати.
  • Будьте ввічливі, але тверді у своїх проханнях.
  • Поясніть їм, що їхні дії можуть мати негативні наслідки для Вас.

Дотримуючись цих порад, Ви можете зробити свій досвід спілкування в соцмережах більш безпечним і приємним, а також зберегти приватність і уникнути небезпек.

Поділитися
Exit mobile version