Як захиститися від шахрайства з клонуванням голосу штучним інтелектом

5 хв. читання
call

Клонувати чийсь голос за допомогою штучного інтелекту зараз досить легко, навіть шахраї можуть це зробити. Люди вже стали жертвами зловживання технологією штучного інтелекту, але ви не повинні бути наступним, хто потрапить на гачок шахраїв. Ось як ви можете перемогти їх до того, як вони дістануть вас.

КЛЮЧОВІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

  • Кількість шахрайств з клонуванням голосу зростає, і вони можуть використовувати наші емоції, щоб змусити нас діяти ірраціонально. Будьте обережні та пильні.
  • Ознаки шахрайства з клонуванням голосу включають невідповідність голосового темпу, терміновість і незнайомі телефонні номери.
  • Захистіть себе, створивши безпечну фразу з близькими, даючи час на роздуми, перш ніж діяти негайно, і перевіряючи інформацію самостійно.

Як працюють шахрайські схеми з клонуванням голосу

Уявіть, що вам телефонує член сім’ї. Зараз 3 ранку, він потрапив в аварію, його заарештували, йому потрібні гроші, щоб внести заставу. Вас з’єднують з його “адвокатом” і просять переказати гроші. А як щодо дзвінка від вашої доньки, яка стверджує, що її викрали? Таких прикладів може бути безліч, адже фантазія шахраїв безмежна. Навіть, якщо ми думаємо, що маніпулювати такими речами занадто жахливо, щоб хтось таке робив заради наживи, шахраї не мають подібних забобонів.

Вже не секрет, що шахраї використовують генератори голосу ШІ, щоб звучати як наші близькі. Як вони можуть це зробити? Дуже просто! Якщо ви, наприклад, ділилися в соціальних мережах відео, де ви чи ваші друзі та рідні щось говорять, бам! Шахраї вже мають зразки вашого голосу. Зловживаючи програмними інструментами штучного інтелекту, які можуть створювати голосові профілі з отриманих зразків, шахраї можуть зіграти на наших емоціях, щоб змусити нас поводитися нераціонально. Це вже відбувається і буде тільки зростати, тому зараз найкращий час, щоб озброїтися знаннями та стратегіями для боротьби з цим.

Ознаки того, що вас намагаються ошукати

Хоча буває важко відрізнити клонований голос від справжнього, є кілька ознак, які можуть підказати вам, що щось не так:

  • Вокальна каденція, вимова, словниковий запас і стиль не зовсім правильні. Звичайно, люди можуть звучати по-різному в надзвичайних ситуаціях, але намагайтеся звертати увагу на найдрібніші деталі їхнього мовлення, і це може вас насторожити.
  • Шахрай намагатиметься витрачати якомога менше часу на розмову з вами і, швидше за все, передасть розмову незнайомій людині (наприклад, начебто лікарю, поліцейському, адвокату тощо), щоб ви не впіймали його на гарячому.
  • Відчуття терміновості, навіть коли в цьому немає потреби. Шахраї будуть використовувати в розмові маніпулятивні вирази, щоб викликати у вас тривогу та бажання негайно робити все, що вони скажуть, не роздумуючи.
  • Номер телефону незнайомий, хоча, звичайно, номери можуть бути і підроблені.

Найважливіше – знати, що такі шахрайства можливі, і мати здоровий скептицизм, коли ви стикаєтеся з подібними надзвичайними ситуаціями.

Виберіть безпечну фразу для спілкування з родиною та друзями

Шахраї провели певне дослідження загальнодоступної інформації про вас та людину, за яку вони себе видають. Однак, якщо ви знайдете час, щоб придумати безпечне слово або фразу, яку знаєте лише ви та ваші близькі, ви зможете підтвердити, що розмовляєте з реальною людиною. Цю фразу ні в якому разі не можна записувати або надсилати через Інтернет.

Тоді, якщо вам коли-небудь зателефонують в екстреній ситуації, ви просто попросите назвати безпечне слово, і якщо шахрай не вгадає його, ви зупините всю аферу на півдорозі.

Зупиніться, щоб подумати

Характерною рисою шахрайства, як старого, так і нового, є те, що вони не дають вам часу на роздуми. Чим менше часу у нас є на прийняття рішень, тим гірші наші рішення, як правило, виявляються. Вони не хочуть, щоб ви занадто багато думали, інакше ви можете помітити прогалини в історії або зрозуміти, що вас просять зробити нерозумні або нелогічні речі. Тому, як тільки ви покладете слухавку, знайдіть п’ять хвилин і просто подумайте про все, що було сказано. Чи дійсно все це має сенс?

Отримайте перевірку інформації від третьої сторони

Нарешті, найпростіший спосіб викрити одну з цих афер – взяти під контроль джерела, звідки ви отримуєте інформацію. Ви розмовляєте лише з тими, хто вам телефонував? Зателефонуйте людині, яка нібито вам дзвонила. Зателефонуйте комусь із її близьких. Напишіть їм повідомлення, зробіть будь-що, використовуючи канал зв’язку, який шахраї не контролюють. Ви можете з’ясувати, чи дійсно щось сталося, за лічені секунди, просто витративши хвилину на власне розслідування.

Найпотужніша зброя проти подібних шахрайств – це просте знання того, що вони існують. Зрештою, якби ви не знали, що таке можливо, як би ви могли від цього захиститися. Тепер ви знаєте, тож немає жодних причин вестися на цей трюк, який ми вперше побачили у фільмах про Термінатора.

Поділитися
Exit mobile version