Штучний інтелект може стати найнебезпечнішою зброєю в руках хакерів

3 хв. читання
II 2
3d rendering android robot with industrial network

Експерт із кібербезпеки Брюс Шнайєр розповів про одну з областей, в якій штучний інтелект може дуже вплинути на хакерство у всіх його формах. Експерт висловив свою думку з приводу того, як злам за допомогою ШІ може вплинути на конфіденційність і захист даних.

Однією з найбільш корисних функцій систем штучного інтелекту може виявитися пошук уразливостей. Порядковий аналіз програмного коду являє собою виснажливий процес, і саме ШІ буде використовуватися для цих задач. За останні кілька років відбулося багато витоків персональної інформації, викликаних зламом захищених систем із використанням уразливостей в ПЗ. Як тільки штучний інтелект зможе виявляти уразливості в коді і online-системах, загроза конфіденційності значно зросте. Системи штучного інтелекту можуть безперервно сканувати весь Інтернет на предмет явних ознак уразливостей, які можуть пропустити навіть експерти. Як тільки нова уразливість виявляється в фрагменті коду, ШІ може миттєво використовувати її в масовому масштабі, надаючи системним адміністраторам дуже мало часу на виправлення проблеми.

Однак ті ж можливості ШІ можна використовувати для пошуку уразливостей в коді і online-системах до того, як їх виявлять хакери.

Інша проблема пов’язана з тим, що люди схильні приписувати програмами людські якості і довіряти програмі свої секрети. Як показали результати дослідження 2000 року, людина, швидше за все, поділиться приватною інформацією з програмою, якщо остання поділиться явно вигаданим фрагментом “особистих даних”. Таким чином сучасні і більш досконалі системи штучного інтелекту зможуть викрадати персональні дані користувачів Мережі, видаючи себе за справжніх людей.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як видалити обліковий запис Facebook? – ІНСТРУКЦІЯ

Як синхронізувати вкладки між різними браузерами? – ІНСТРУКЦІЯ

Як зменшити цифровий слід та захистити особисті дані? ПОРАДИ

Instagram як бізнес: у чому секрет успіху в мережі?

Як правильно вибрати ноутбук? ПОРАДИ

До речі, китайського виробника розумних телевізорів Skyworth викрили в шпигунстві за користувачами. Кожні 10 хвилин апарат сканував приміщення з метою пошуку інших пристроїв, підключених до мережі Wi-Fi.

Також фахівець компанії ESET Джейк Мур виявив проблему, коли попросив свою восьмирічну дочку протестувати надійність функції розблокування iPhone за допомогою смарт-годинника Apple Watch, що дозволяє розблокувати смартфон при носінні захисної маски. Дівчинка наділа маску і негайно отримала доступ до татового iPhone, просто змахнувши вгору екран.

Apple випустила нову версію операційної системи iOS для iPhone та iPad. Вона додасть на пристрої низку нових функцій, але головні нововведення стосуються приватності користувачів та захисту їхніх персональних даних.

Окрім цього, зловмисники стали частіше використовувати документи Microsoft Excel (версії 4.0) для поширення шкідливих програм, таких як ZLoader і Quakbot.

Поділитися
Exit mobile version