Шахраї використовують генератори голосу ШІ, щоб звучати як ваші близькі

4 хв. читання
AI e1678356958974

Наступного разу, коли вам зателефонує хтось із сім’ї чи друг, який потребує допомоги, ви маєте спочатку переконатися, що це не робот.

Уявіть, що вам дзвонять і повідомляють, що ваша кохана людина в біді. У цей момент ваш інстинкт, швидше за все, буде робити все, щоб допомогти їм врятуватися від небезпеки, включаючи переказ грошей.

Шахраї знають про цю ахіллесову п’яту і тепер використовують штучний інтелект, щоб імітувати голоси ваших близьких.

У репортажі The Washington Post розповідається про літню пару, Рут і Грега Кард, які стали жертвою шахрайства через телефонний дзвінок.

Читайте також: Штучний інтелект: де використовують сьогодні та коли він замінить людину

73-річній Рут зателефонував чоловік, якого вона вважала своїм онуком. Він сказав їй, що знаходиться у в’язниці, без гаманця та мобільного телефону, і йому терміново потрібна готівка. Як і будь-які стурбовані дідусь і бабуся, Рут і її чоловік (75 років) кинулися в банк, щоб отримати гроші.

Лише після звернення до другого банку менеджер банку попередив їх, що вони бачили подібний випадок раніше, який закінчився шахрайством — і цей, ймовірно, також був шахрайством.

Це шахрайство не є поодиноким випадком. У звіті вказується, що у 2022 році шахрайство із самозванцями було другим за популярністю кіберзлочином в Америці: понад 36 000 людей стали жертвами дзвінків від шахраїв, які видавали себе за їхніх друзів чи родичів. З цих шахрайств 5100 відбулися по телефону, видуривши понад 11 мільйонів доларів у людей, за даними FTC.

Читайте також: Чому ми всі одержимі неймовірним чат-ботом ChatGPT AI

Останнім часом зростає популярність програм генеративного штучного інтелекту, таких як ChatGPT і DALL-E від OpenAI. Ці програми в основному асоціюються з їх розширеними можливостями, які можуть підвищити продуктивність користувачів.

Однак ті самі методи, які використовуються для навчання цих корисних мовних моделей, можна використовувати для навчання більш шкідливих програм, таких як генератори голосу ШІ.

Ці програми аналізують голос людини на наявність різних шаблонів, які складають унікальне звучання людини, наприклад тембр та акцент, щоб потім відтворити його. Багато з цих інструментів працюють за лічені секунди та можуть створювати звук, який практично не відрізняється від оригінального джерела.

Читайте також: Bing впроваджує ШІ: 5 речей, які варто спробувати за допомогою нових інструментів пошуку Microsoft

Що ви можете зробити, щоб захистити себе

Отже, що ви можете зробити, щоб не потрапити на гачок шахраїв? Першим кроком є ​​усвідомлення того, що такий тип виклику є можливим.

Якщо хтось із ваших близьких подзвонить з проханням про допомогу, пам’ятайте, що замість нього цілком може говорити робот. Щоб переконатися, що це справді кохана людина, спробуйте перевірити джерело.

Спробуйте задати абоненту особисте запитання, відповідь на яке знала б тільки ваша близька людина. Наприклад, запитати ім’я вашого домашнього улюбленця, члена сім’ї чи інший особистий факт.

Ви також можете перевірити місцезнаходження близької людини, щоб перевірити, чи збігається воно з тим, де вам кажуть телефоном. Сьогодні прийнято ділитися своїм місцезнаходженням з друзями та родиною, і в цьому випадку це може стати в нагоді.

Ви також можете спробувати зателефонувати або надіслати SMS своїй коханій людині з іншого телефону, щоб підтвердити особу абонента. Якщо ваша кохана людина бере трубку або пише вам повідомлення, але не розуміє, про що ви говорите, у вас є відповідь.

Нарешті, перш ніж приймати будь-які серйозні фінансові рішення, подумайте про те, щоб спершу зв’язатися з експертами з кібербезпеки та проконсультуватися щодо подальших дій.

Поділитися
Exit mobile version