Чому ми всі одержимі неймовірним чат-ботом ChatGPT AI

21 хв. читання

Цей бот зі штучним інтелектом може відповідати на запитання, писати есе, узагальнювати документи та програмувати комп’ютери. Але в глибині душі він не знає, що є правда.

У місті з’явився новий герой! Тобто бот ШІ: ChatGPT . Навіть якщо ви не любите штучний інтелект, зверніть увагу, тому що це значна подія.

Інструмент від потужного гравця зі штучного інтелекту під назвою OpenAI дає змогу вводити підказки природною мовою. Потім ChatGPT пропонує розмовні, хоча й дещо стримані відповіді. Бот запам’ятовує нитку вашого діалогу, використовуючи попередні запитання та відповіді для формування своїх наступних відповідей. Він черпає свої відповіді з величезних обсягів інформації в Інтернеті.

Інструмент виглядає досить обізнаним у тих сферах, де є хороші дані, на яких він може вчитися. Він ще недостатньо всезнаючий чи розумний, щоб замінити всіх людей, але він може бути творчим, і його відповіді можуть звучати цілком авторитетно. Через кілька днів після запуску  більше мільйона людей випробували ChatGPT.

Але будьте обережні, попереджає OpenAI. У ChatGPT є всілякі потенційні підводні камені, деякі з яких легко помітити, а деякі – більш тонкі.

«Помилково покладатися на нього для чогось важливого прямо зараз», — написав у Twitter генеральний директор OpenAI Сем Альтман . «Ми маємо багато працювати над надійністю та правдивістю». Ось погляд на те, чому ChatGPT важливий і що з ним відбувається.

І це стає великим бізнесом. У січні Microsoft пообіцяла інвестувати мільярди доларів у OpenAI. Модифікована версія технології, що лежить в основі ChatGPT, тепер забезпечує новий виклик Bing від Microsoft для пошуку Google  і, зрештою, дасть змогу компанії створити нові технології штучного інтелекту в кожній частині вашого цифрового життя.

Читайте також: Штучний інтелект: де використовують сьогодні та коли він замінить людину

Bing використовує технологію OpenAI для обробки пошукових запитів, компіляції результатів із різних джерел, узагальнення документів, створення маршрутів подорожей, відповідей на запитання та, загалом, просто спілкування з людьми. Це потенційна революція для пошукових систем, але вона страждає від таких проблем, як фактичні помилки та безглузді розмови.

Що таке ChatGPT?

ChatGPT — це система чат-ботів зі штучним інтелектом, яку OpenAI випустила в листопаді, щоб продемонструвати та перевірити, чого може досягти дуже велика потужна система ШІ. Ви можете поставити йому незліченну кількість запитань і часто отримаєте корисну відповідь.

Наприклад, ви можете поставити йому запитання енциклопедії на кшталт: «Поясни мені закони руху Ньютона». Ви можете сказати йому: «Напиши мені вірш», а коли він це зробить, сказати: «Тепер зроби це більш захоплюючим». Ви можете попросити його написати комп’ютерну програму, яка покаже вам усі різні способи розташування літер у слові.

Ось у чому заковика: ChatGPT точно нічого не знає. Це штучний інтелект, який навчений розпізнавати шаблони у величезних масивах тексту, зібраного з Інтернету, а потім додатково навчений за допомогою людини, щоб надавати корисніші та кращі діалоги. Відповіді, які ви отримаєте, можуть здатися правдоподібними і навіть авторитетними, але вони цілком можуть бути абсолютно неправильними, як попереджає OpenAI.

Протягом багатьох років чат-боти цікавлять компанії, які шукають способи допомогти клієнтам отримати те, що їм потрібно, а також дослідників штучного інтелекту, які намагаються впоратися з тестом Тюрінга. Це відома «Гра в імітацію», яку комп’ютерний вчений Алан Тюрінг запропонував у 1950 році як спосіб вимірювання інтелекту: чи може людина, розмовляючи з людиною та з комп’ютером, визначити, що є що?

Але чат-боти мають багато багажу, оскільки компанії з обмеженим успіхом намагалися використовувати їх замість людей для обслуговування клієнтів. Дослідження 1700 американців, спонсороване компанією під назвою Ujet , чия технологія обробляє контакти з клієнтами, показало, що 72% людей вважають чат-ботів марною тратою часу.

ChatGPT швидко став широко використовуваним інструментом в Інтернеті. У лютому аналітик UBS Ллойд Волмслі підрахував, що минулого місяця ChatGPT охопив 100 мільйонів користувачів, досягнувши за два місяці того, що в TikTok зайняло приблизно дев’ять місяців, а в Instagram – два з половиною роки. New York Times з посиланням на внутрішні джерела повідомляє, що 30 мільйонів людей щодня використовують ChatGPT .

Які питання ви можете поставити?

Ви можете запитати що завгодно, але можете не отримати відповіді. OpenAI пропонує кілька категорій, як-от пояснення фізики, запити про ідеї для святкування дня народження та отримання допомоги з програмування.

Я попросив його написати вірш, і він написав, хоча я не думаю, що знавців літератури це вразить. Потім я попросив це зробити його більш захоплюючим, і ось, ChatGPT накачав його такими словами, як поле бою, адреналін, грім і пригоди.

ChatGPT має широкий досвід, і його здатність слідкувати за розмовою є помітною. Коли я попросив у нього слова, які римуються зі словом “фіолетовий”, він запропонував кілька пропозицій, а коли я відповів: “Як щодо рожевого?”, це не збило його з пантелику. (Крім того, є ще багато хороших рим для «рожевого».)

Коли я запитав: «Як легше отримати згоду на побачення, якщо бути чутливим чи жорстким?» GPT частково відповів: «Деякі люди можуть вважати чутливу людину більш привабливою, тоді як інших може привабити жорстка та напориста людина. Загалом, бути щирим і автентичним у своїй взаємодії з іншими, швидше за все, буде ефективнішим у отриманні побачення, ніж намагатися відповідати певній формі чи особистості».

Вам не потрібно ходити далеко, щоб знайти приклади відповідей бота, який вражає людей. Твіттер переповнений користувачами, які демонструють майстерність ШІ у створенні художніх підказок і написанні коду . Деякі навіть  оголосили, що “Google мертвий” . А тут лікар розповідає, що використовував ChatGPT, щоб переконати медичну страхову компанію оплатити процедуру пацієнта:

Хто створив ChatGPT і як він працює?

ChatGPT є дітищем OpenAI, дослідницької компанії штучного інтелекту. Його місія полягає в тому, щоб розробити «безпечну та корисну» систему штучного інтелекту або допомогти іншим зробити це. У OpenAI працює 375 співробітників , як повідомив Альтман у Twitter у січні. «OpenAI вдалося об’єднати найбільш талантливих дослідників та інженерів у галузі штучного інтелекту», — також сказав він у січневій розмові.

Це викликало фурор раніше, спочатку з GPT-3 , що може генерувати текст, який може звучати так, ніби його написала людина, а потім з  DALL-E, який створює те, що тепер називається «генеративним мистецтвом» на основі текстових підказок, які ви вводите.

GPT-3 і оновлення GPT 3.5, на якому базується ChatGPT, є прикладами технології ШІ, яка називається моделями великих мов. Вони навчені створювати текст на основі того, що вони бачили, і їх можна навчити автоматично — як правило, за допомогою величезної кількості комп’ютерної потужності протягом кількох тижнів. Наприклад, у процесі навчання можна знайти випадковий абзац тексту, видалити кілька слів, попросити штучний інтелект заповнити пропуски, порівняти результат з оригіналом, а потім винагородити систему штучного інтелекту за наближення якомога ближче. Повторення знову і знову може призвести до складної здатності генерувати текст.

Це не повністю автоматизовано. Люди оцінюють початкові результати ChatGPT у процесі, який називається тонке налаштування. Рецензенти застосовують керівні принципи, які потім узагальнюють моделі OpenAI. Крім того, OpenAI використовував кенійську фірму, яка платила людям до 3,74 доларів США на годину, щоб перевірити тисячі фрагментів тексту на наявність таких проблем, як насильство, сексуальне насильство та ворожнеча , повідомляє Time, і ці дані були вбудовані в новий компонент AI, призначений для перевірки таких матеріалів з відповідей ChatGPT і навчальних даних OpenAI.

ChatGPT насправді нічого не знає так, як ви. Він просто може сприймати підказку, знаходити релевантну інформацію в своїх океанах навчальних даних і перетворювати її на правдоподібні абзаци тексту. «Ми дуже далекі від самосвідомості, якої ми хочемо», — сказав комп’ютерний науковець і піонер Інтернету Вінт Серф про технологію великої мовної моделі ChatGPT та її конкурентів.

Чи безкоштовний ChatGPT?

Так, принаймні на даний момент, але в січні OpenAI додав платну версію, яка реагує швидше і продовжує працювати навіть під час пікового використання, коли інші отримують повідомлення про те, що «ChatGPT зараз вичерпано».

Ви можете записатися в лист очікування , якщо вам це цікаво. Альтман з OpenAI попередив, що «витрати на обчислення ChatGPT просто викликають сльози» і становлять  кілька центів за відповідь . OpenAI стягує плату за мистецтво DALL-E, коли ви перевищуєте базовий рівень безкоштовного використання.

Але OpenAI, здається, знайшов клієнтів, ймовірно, для своїх інструментів GPT. Потенційним інвесторам повідомили, що  очікують 200 мільйонів доларів доходу у 2023 році та 1 мільярд доларів у 2024 році, повідомляє Reuters.

Які обмеження ChatGPT?

Як підкреслює OpenAI, ChatGPT може дати вам неправильні відповіді та створити «оманливе враження величі», сказав Альтман . Іноді він спеціально попередить вас про власні недоліки. Наприклад, коли я запитав його, хто написав фразу «звивисті факти перевершують лускатий розум», ChatGPT відповів: «Мені шкода, але я не можу переглядати Інтернет або отримувати доступ до будь-якої зовнішньої інформації, окрім того, чому мене навчали .” (Фраза взята з поеми Уоллеса Стівенса «Знавець хаосу» 1942 року.)

ChatGPT захотів спробувати зрозуміти значення цього виразу, коли я ввів його безпосередньо: «ситуація, у якій наявні факти чи інформацію важко обробити чи зрозуміти». Це тлумачення затиснуто між застереженнями, що важко судити без додаткового контексту, і що це лише одна можлива інтерпретація.

Відповіді ChatGPT можуть виглядати авторитетними, але бути помилковими.

«Якщо ви поставите дуже добре структуроване запитання з наміром, щоб воно дало вам правильну відповідь, ви, ймовірно, отримаєте правильну відповідь», — сказав Майк Краузе, директор з обробки даних іншої компанії AI, Beyond Limits . «Це буде добре сформульовано і звучатиме так, ніби це надійшло від якогось професора з Гарварду. Але якщо ви кинете це криво, ви отримаєте нісенітницю».

У січні журнал Science заборонив текст ChatGPT . «Програма штучного інтелекту не може бути автором. Порушення цих правил буде вважатися науковою неправомірною поведінкою, яка не буде відрізнятися від змінених зображень або плагіату існуючих робіт», — сказав головний редактор Х. Холден Торп.

Сайт розробників програмного забезпечення StackOverflow заборонив відповіді ChatGPT на запитання програмування . Адміністратори попередили, що «оскільки середня швидкість отримання правильних відповідей від ChatGPT надто низька , публікація відповідей, створених ChatGPT, завдає значної шкоди сайту та користувачам, які запитують або шукають правильні відповіді».

Ви можете на власні очі переконатися, наскільки спритним може бути художник ChatGPT, поставивши те саме запитання кілька разів. Я двічі запитав, чи закон Мура, який відстежує прогрес індустрії комп’ютерних мікросхем у збільшенні кількості транзисторів для обробки даних, вичерпується, і я отримав дві різні відповіді. Один оптимістично вказав на продовження прогресу, тоді як інший більш похмуро вказав на уповільнення та переконання, «що закон Мура може досягти своїх меж».

Обидві ідеї поширені в самій комп’ютерній індустрії, тому ця неоднозначна позиція, можливо, відображає думку експертів-людей.

На запитання, які не мають чітких відповідей, ChatGPT частіше за все вам також не дасть однозначну відповідь.

Проте той факт, що він взагалі пропонує відповідь, є помітною подією в обчислювальній техніці. Комп’ютери, як відомо, буквальні, відмовляються працювати, якщо ви не дотримуєтесь точних вимог до синтаксису та інтерфейсу. Великі мовні моделі виявляють більш зручний для людини стиль взаємодії, не кажучи вже про здатність генерувати відповіді, які є чимось середнім між копіюванням і творчістю.

Наприклад, ми запитали ChatGPT, як він розуміє слово “Кібертиша” і ось яку відповідь отримали (і з цим визначенням назви нашого проекту ми цілком погоджуємось):

photo 2023 02 19 14 16 35

Чи допоможе ChatGPT студентам краще обманювати?

Так, але, як і в багатьох інших технологічних розробках, все не так просто. Кілька десятиліть тому студенти могли копіювати статті енциклопедії та користуватися калькуляторами, а нещодавно вони отримали змогу користуватися пошуковими системами та Вікіпедією. ChatGPT пропонує нові можливості для всього: від допомоги в дослідженні до виконання домашнього завдання за вас. Багато відповідей ChatGPT уже звучать як студентські есе, хоча часто з тоном, який є більш задушливим і більш педантичним, ніж хотів би дописувач.

Програміст Google Кеннет Гудмен випробував ChatGPT на кількох іспитах . Він набрав 70% іспиту на медичне свідоцтво Сполучених Штатів, 70% іспиту для юристів , дев’ять із 15 правильних результатів в іншому юридичному іспиті , багатоштатному іспиті професійної відповідальності, 78% на іспиті з хімії в середній школі штату Нью-Йорк та займає 40-й процентиль вступного тесту на юридичний факультет .

Учитель середньої школи Деніел Герман дійшов висновку,  що ChatGPT уже пише краще, ніж більшість учнів  сьогодні. Він розривається між захопленням потенційною корисністю ChatGPT і побоюванням його шкоди для людського навчання: «Чи цей момент більше схожий на винахід калькулятора, який позбавив мене від утоми довгого ділення, чи більше схожий на винахід фортепіано, що позбавило нас того, що можна передати лише через людські емоції?”

Дастін Йорк , ад’юнкт-професор комунікації в Мерівілльському університеті , сподівається, що викладачі навчаться використовувати ChatGPT як інструмент і зрозуміють, що він може допомогти студентам мислити критично.

«Педагоги думали, що Google, Wikipedia та сам Інтернет зруйнують освіту, але вони цього не зробили», — сказав Йорк. «Найбільше мене непокоїть викладачі, які можуть активно намагатися перешкоджати визнанню ШІ, як-от ChatGPT. Це інструмент, а не лиходій».

Чи можуть вчителі помітити використання ChatGPT?

Не зі 100% впевненістю, але є технологія, яка допомагає виявити допомогу ШІ. Компанії, які продають середнім школам і університетам інструменти для виявлення плагіату, тепер також розширюють роботу по виявленню ШІ.

Одна з них, Coalition Technologies, пропонує на своєму веб-сайті детектор вмісту AI . Інший, Copyleaks , випустив безкоштовне розширення Chrome, призначене для виявлення тексту, згенерованого ChatGPT, за допомогою технології, яка є точною на 99%, сказав генеральний директор Алон Ямін. Але це «нескінченна гра в кішки-мишки», щоб спробувати вловити нові методи перешкоджання детекторам, сказав він.

Copyleaks провели раннє тестування учнівських завдань, завантажених у свою систему школами. «Близько 10% студентських завдань, поданих до нашої системи, включають принаймні певний рівень вмісту, створеного ШІ», — сказав Ямін.

У лютому OpenAI запустив власний детектор тексту, написаного ШІ . Але одна компанія, що займається виявленням плагіату, CrossPlag, заявила, що в своєму тесті виявила лише два з 10 уривків, згенерованих ШІ. «Хоча інструменти виявлення будуть важливими, вони не безпомилкові», — заявили в компанії.

Дослідники з Університету штату Пенсільванія вивчали проблему плагіату за допомогою попередньої мовної моделі OpenAI GPT-2. Він не такий складний, як GPT-3.5, але його навчальні дані доступні для ближчого вивчення. Дослідники виявили, що GPT-2 інколи не просто дослівно плагіатувала інформацію, а й перефразовувала уривки та висувала ідеї без посилання на джерела. « Мовні моделі вчиняли всі три типи плагіату , і… чим більший набір даних і параметри використовувалися для навчання моделі, тим частіше траплявся плагіат», — заявили в університеті.

Чи може ChatGPT писати програмне забезпечення?

Так, але із застереженнями. ChatGPT може відстежувати кроки, зроблені людьми, і може генерувати фактичний програмний код. «Це мене вражає», — сказав один програміст у лютому, показуючи на Imgur послідовність підказок, які він використовував для написання програмного забезпечення для автосервісу. «Це була б щонайменше година роботи, а мені знадобилося менше 10 хвилин».

Ви просто повинні переконатися, що це не неправильне програмування чи використання програмного забезпечення, яке не працює. Заборона StackOverflow на програмне забезпечення, створене ChatGPT, існує не просто так.

Але в Інтернеті достатньо програмного забезпечення, щоб ChatGPT дійсно міг працювати. Один із розробників, головний технічний директор Cobalt Robotics Ерік Шлунц, написав у Twitter, що ChatGPT надає достатньо корисні поради, тому протягом трьох днів він жодного разу не відкрив StackOverflow , щоб отримати пораду.

Інший, Гейб Регланд з арт-сайту штучного інтелекту Lexica, використовував ChatGPT для написання коду веб-сайту, створеного за допомогою інструменту React.

ChatGPT може аналізувати регулярні вирази (regex), потужну, але складну систему для виявлення певних шаблонів, наприклад, дат у групі тексту або назви сервера в адресі веб-сайту. « Це як мати під рукою вчителя програмування 24/7», — твітнув програміст Джеймс Блеквелл про здатність ChatGPT пояснювати регулярні вирази.

Ось один вражаючий приклад його технічних переваг: ChatGPT може емулювати комп’ютер Linux , надаючи правильні відповіді на введення командного рядка.

Що заборонено?

ChatGPT розроблений, щоб відсівати «невідповідні» запити, що відповідає місії OpenAI «забезпечити користь загального штучного інтелекту всьому людству».

Якщо ви запитаєте сам ChatGPT, що заборонено, він скаже вам: будь-які запитання, «які є дискримінаційними, образливими або недоречними. Це включає запитання, які є расистськими, сексистськими, гомофобними, трансфобними чи іншим чином дискримінаційними чи ненависними». Просити його брати участь у незаконній діяльності також заборонено.

Це краще, ніж пошук Google?

Поставити запитання комп’ютеру та отримати відповідь корисно, і часто ChatGPT є доречним в цьому.

Google часто надає вам запропоновані відповіді на запитання та посилання на веб-сайти, які, на його думку, будуть доречними. Часто відповіді ChatGPT набагато перевершують те, що запропонує Google, тому легко уявити, що GPT-3 є конкурентом.

Але ви повинні двічі подумати, перш ніж довіряти ChatGPT. Як і під час використання Google та інших джерел інформації, таких як Вікіпедія, найкраще перевіряти інформацію з оригінальних джерел, перш ніж покладатися на неї.

Перевірка правдивості відповідей ChatGPT потребує певної роботи, оскільки він просто дає необроблений текст без посилань чи цитат. Але це може бути корисним і в деяких випадках спонукає до роздумів. Можливо, у результатах пошуку Google ви не побачите щось на зразок ChatGPT, але Google створив власні великі мовні моделі та широко використовує штучний інтелект у пошуку.

Тим не менш, Google прагне рекламувати свій глибокий досвід штучного інтелекту , ChatGPT викликав надзвичайну ситуацію в Google, згідно з The New York Times, і залучив співзасновників Google Ларрі Пейджа та Сергія Бріна до активної роботи. Microsoft може вбудувати ChatGPT у свою конкурентну пошукову систему Bing. Очевидно, що ChatGPT та інші подібні інструменти відіграють певну роль, коли ми шукаємо інформацію.

Тож ChatGPT, хоч і недосконалий, безперечно показує шлях до нашого технологічного майбутнього.

За матеріалами CNET

Поділитися
Exit mobile version