Падіння Firefox: Колись популярний веб-браузер Mozilla втрачає актуальність

Чи зможе Firefox відродитися з попелу, коли його частка на ринку впала до нового мінімуму, чи це кінець?

8 хв. читання

Firefox, який раніше був одним із найпопулярніших браузерів у світі, останніми роками стабільно втрачає свої позиції. Чому так відбувається і чи є шанс у колишньої суперзірки відродитися з попелу?

Історія

Коли у 1998 році вихідний код браузера Netscape був викладений у відкритий доступ, це був відчайдушний крок.

Хоча Netscape і Міністерство юстиції успішно боролися в судах з незаконною монополією Microsoft на Windows та Internet Explorer (IE), це не мало значення. Netscape, колись найпопулярніший веб-браузер, був приречений. Що ж до коду, то, як зауважив Джеймі Завінські (Jamie Zawinski), один із перших співробітників Netscape, “не можна взяти вмираючий проект, посипати його чарівним ельфівським пилом “відкритого коду” і чекати, що все чарівним чином запрацює”.

Проте, код був, і виник проект Mozilla, який перетворив його спочатку на універсальний інтернет-клієнт, а потім на чистий веб-браузер Firefox у 2002 році. Того ж року понад 90% користувачів Інтернету використовували IE.

Але Firefox був на своєму шляху. Спочатку на нього перейшли прихильники Netscape, а також фанати відкритого коду та Linux. З часом він набув масової популярності. До літа 2010 року Firefox досяг своєї найвищої точки – 34,1% ринку.

З того часу він пішов на спад.

Яка частка ринку Firefox в Україні?

За даними StatCounter, Google Chrome є найпопулярнішим веб-браузером в Україні станом на кінець 2023 року. Його частка ринку становить 60,45%, що означає, що його використовують понад 6 з 10 українських користувачів Інтернету.

Друге місце займає браузер Opera з часткою ринку 17,15%, завдяки своїм функціям, таким як вбудований VPN, блокувальник реклами та менеджер паролів. На третьому місці – Safari з 11,52%, який є популярним вибором серед користувачів iPhone та iPad. Firefox, який ще кілька років тому був одним із найпопулярніших браузерів в Україні, зараз займає лише четверте місце з часткою ринку 3,99%.

У падінні Firefox немає нічого нового. У 2022 році Firefox впав до 3,99% з 4,97% у 2021 році. Якщо ж подивитися у минуле, то, наприклад, у 2014 році Firefox мав частку ринку 14,7%. До 2016 року вона знизилась до 8,2%. У 2017 році трохи піднядась до 11,2% і з тих пір стабільно має щорічне падіння.

Показники Chrome насправді навіть більші, ніж здається на перший погляд. Його основа з відкритим вихідним кодом, Chromium, також лежить в основі Microsoft Edge. За винятком Mozilla Firefox, всі інші важливі веб-браузери, такі як Opera, Vivaldi та Brave, працюють на основі Chromium.

Передумови та причини падіння

Так що ж сталося? Ну, з одного боку, з’явився Chrome. Як зауважив Хітен Шах, генеральний директор компанії Nira, що займається хмарною безпекою, Google фундаментально переосмислив браузер. У 2008 році Google почав створювати абсолютно нову операційну систему для хмарного відкритого Інтернету з власними розширеннями і додатками.

Для цього Google “переманила” найкращих розробників веб-браузерів з Firefox, таких як Ян Хіксон, Дарін Фішер, Пем Грін і Брайан Райнер. І Microsoft, і Mozilla Foundation не очікували такого швидкого розвитку Chrome. І жодна з них так і не змогла його наздогнати.

“Mozilla зробила величезну помилку, дозволивши Google випередити їх з Chrome, – сказав Себастьян Пейротт, програміст з Буенос-Айреса, Аргентина, який перейшов на Chrome. “У них була перевага, і вони не встигли вдосконалити Firefox”.

Зрештою, Mozilla це зрозуміла. Ключове слово тут – “зрештою”. У 2017 році, майже через десять років після появи Chrome, тодішній генеральний директор Mozilla Кріс Бірд визнав: “Firefox не встигав за ринком і за тим, чого насправді хочуть люди. Багато затятих фанатів Firefox зараз є щасливими користувачами Chrome”.

Багато колишніх фанатів Firefox незадоволені його нинішнім станом. Вони скаржаться на постійне видалення функцій, погані парадигми кодування, погане управління пам’яттю і приховану телеметрію. Коротше кажучи, Firefox просто більше не працює так добре для розробників або звичайних користувачів, які просто хочуть користуватися своїм браузером.

Відволікання на Firefox OS

Компанія також відволіклася на багаторічну роботу над створенням Firefox OS, власного конкурента для телефонів Apple і Google. Компанія досягла певного прогресу з бездротовими операторами, але після багатьох років роботи Бірд вирішив, що Firefox OS – це провал, і припинив роботу над нею в лютому 2016 року. Зрештою, 50 людей було звільнено, хоча Mozilla найняла більшість з них на нові посади.

У конференц-залі Бірда залишилася одна реліквія мобільного програмного забезпечення Mozilla: плакат із раннім зображенням супергероя Firefox і попередженням німецькою мовою для найбільших телефонних виробників: “Achtung, Apple – Vorsicht, Google”, Firefox OS приходить, щоб звільнити смартфони.

541306d2666fc711343146da4ed8dad9 n2optimized

Firefox 57 — гарна спроба, але ні

В 2017 році Mozilla здійснила спробу прориву, випустивши Firefox 57, головним пріоритетом якого була швидкість та продуктивність. Команда розробників браузера мала серйозні амбіції переграти Google Chrome, який вже на той час мав частку ринку в 54%.

“Це буде великий вибух”, – обіцяв виконавчий директор Mozilla Кріс Бірд, виступаючи в штаб-квартирі компанії в Маунтін-В’ю, штат Каліфорнія. “Ми збираємося повернути багатьох людей”.

Але, як ми вже говорили про це вище, такого шаленого успіху не відбулося. Оновленому браузеру вдалося відвоювати всього близько 3% користувачів. Після чого він знов пішов на спад.

А як справи у Mozilla Foundation зараз?

Mozilla має ворожі стосунки з Google. Mozilla залишається в бізнесі тільки тому, що Google платить Mozilla сотні мільйонів доларів роялті щорічно. Згідно з фінансовим звітом Mozilla за 2022 рік, з 593 мільйонів доларів доходу Mozilla, 510 мільйонів доларів надходить від Google. Mozilla, як і раніше, просить про пожертви і стверджує, що є “інтернетом від людей і для людей” і що вона прагне “протистояти засиллю технологічних компаній”. Але цифри говорять про інше. Це дратує деяких користувачів.

Наприклад, генеральний директор Mozilla Мітчелл Бейкер заробив 6 903 089 доларів у 2022 році (зростання на 1,3 мільйона доларів). За даними Comparably, середня винагорода керівника Mozilla становить $213 745 на рік. У Кремнієвій долині ці цифри не викликають обурення, але частка ринку Firefox продовжує зменшуватися.

Багато користувачів воліли б, щоб ці кошти були витрачені на вдосконалення Firefox, а не на зарплати керівництву. Або інвестувати в побічні питання, такі як штучний інтелект (ШІ).

Ми б дуже хотіли, щоб Firefox відродився з попелу, як давала надію його перша назва, Phoenix. Однак можливо, що цього разу Firefox приречений на зникнення.

Поділитися
Exit mobile version