Найнебезпечніші люди в Інтернеті у 2023 році по версії WIRED

Від Сема Альтмана та Ілона Маска до банд, що вимагають викуп, і підтримуваних державою хакерів - це люди та групи, які провели цей рік, руйнуючи світ, яким ми його знаємо.

10 хв. читання
sam altman

Щороку WIRED складає список найнебезпечніших людей, груп та організацій в Інтернеті – як тих, хто навмисно наражає на небезпеку невинних людей, так і тих, чиї дії, незалежно від їхніх намірів, дестабілізують світ, яким ми його знаємо, незліченними способами. Ось, в довільному порядку, вибір журналу WIRED на 2023 рік.

Ілон Маск

Рік тому, можливо, ще було б справедливо вважати Ілона Маска блискучим технологом, який час від часу проявляв деструктивні, тролінгові тенденції. У 2023 році ці тенденції, схоже, взяли гору над його публічною ідентичністю. Twitter, який тепер перейменовано на X завдяки примхам Маска, цього року запросив назад теоретиків змови на кшталт Алекса Джонса і навіть посилив антисемітські висловлювання одного з акаунтів. Коли рекламодавці поскаржилися, Маск примудрився в одній розмові і вибачитися за цей промах, і сказати їм: “Ідіть до біса”.

Перед цим, у липні, Маск заявив, що доходи його соціальної мережі від реклами впали вдвічі – все це ставить під сумнів, чи переживе ця колись центральна платформа для онлайн-спілкування за правління Маска, і в якому вигляді.

У розпал цього краху новий стартап Маска xAI випустив Grok – чат-бота зі штучним інтелектом, який Маск прославив тим, що він має менше обмежень, ніж ChatGPT від OpenAI. Маск зіткнувся із закликами до розслідування Комісії з цінних паперів і бірж через свої коментарі про те, як мавпи вмирали в експериментах, проведених його стартапом з виробництва мозкових імплантатів Neuralink. А в середині грудня Tesla відкликала майже всі моделі своїх автомобілів, проданих у США, щоб виправити функцію автопілота. Національна адміністрація безпеки дорожнього руху визнала, що заходи безпеки Tesla, спрямовані на те, щоб водії були уважними – а багато хто, без сумніву, не був, можливо, частково завдяки власним описам Маском функції асистованого водіння – були недостатніми.

П’ять років тому WIRED розмістив обличчя Маска на обкладинці з історією, яка описувала його особистість як доктора Джекіла і містера Хайда. Сьогодні стає зрозуміліше, яка сторона цієї роздвоєної особистості домінує.

Дональд Трамп

Минулого року, вперше з 2015 року, Дональд Трамп не увійшов до цього списку. Сподіваємося, вам сподобалася перерва!

Менш ніж за 11 місяців до президентських виборів у США 2024 року Трамп з великим відривом лідирує в республіканських первинних опитуваннях. Він використав свою відроджену популярність, щоб розпочати тривожні атаки на своїх уявних ворогів, в основному зі своєї власної платформи Truth Social, в якій домінує праве крило.

У своїх публікаціях він пообіцяв у разі обрання розпочати федеральне розслідування щодо медіа-компаній і журналістів, які його критикують, а також притягнути до відповідальності президента Байдена. Він говорив про дружину одного з суддів, який веде цивільний процес проти нього за звинуваченням у шахрайстві, і звинувачував своїх політичних опонентів у кримінальних звинуваченнях, висунутих проти нього за втручання у вибори і неналежне поводження з секретною інформацією. І він продовжував повторювати свої дискредитовані заяви про перемогу на виборах 2020 року, які, за даними Міністерства юстиції США, стали приводом для штурму Капітолію 6 січня 2021 року.

Більш того, все це може знайти сприйнятливу аудиторію серед прихильників Трампа. Це означає, що це може допомогти відкрити ще одне президентство, подібне до того, яке вивело США з Паризької угоди про зміну клімату, запровадило “заборону на в’їзд мусульман” та політику розділення сімей, демонтувало захист від пандемії та заперечувало серйозність Covid-19, коли сотні тисяч американців померли. І ось він знову повертається.

Сем Альтман

Керування компанією, яка, можливо, лідирує в гонці за розробку найбільш руйнівної технології, яку тільки можна собі уявити, є достатньою підставою для того, щоб вважати будь-кого одним з найнебезпечніших людей не тільки цього року, але й за всю історію людства. Якщо відкинути цей маленький нюанс, то на перший погляд Альтман може здатися найбільш доброзичливою людиною, яку тільки можна собі уявити на посаді генерального директора OpenAI. На диво, він вирішив не брати участі в капіталі компанії. В інтерв’ю та на слуханнях у Конгресі він виступає за посилення державного регулювання ШІ. Здається, він щиро вірить у процвітаюче майбутнє людства у світі після сингулярності.

Але листопадова коротка і драматична боротьба за владу в OpenAI показала менш обнадійливий бік лідера компанії і нещодавно консолідованого кола влади, що його оточує. У минулому Альтман стверджував, що дивна структура OpenAI, в якій некомерційна організація контролює комерційну компанію, пропонує певну форму самообмеження, що дозволяє тримати технологічні амбіції компанії на безпечному повідку. Але коли Альтман був звільнений радою директорів OpenAI і майже одразу повернув собі контроль над компанією, витіснивши кількох членів ради директорів, в тому числі двох ефективних альтруїстів, зосереджених на етиці, повідець обірвався. У цю нову епоху OpenAI перебуває під контролем однієї людини та її виконавчої команди, а також Microsoft, його корпоративного союзника та інвестора з капіталом у 2,8 трильйона доларів США.

Будемо сподіватися, що його план щодо майбутнього цієї технології, яка переверне світ, буде хорошим. У будь-якому випадку, його буде дуже важко зупинити.

Cl0p

У 2023 році програми-вимагачі відродилися. За даними криптовалютної компанії Chainalysis, він, схоже, стане другим найгіршим роком в історії за загальною сумою платежів, зібраних бандами хакерів-здирників, що займаються вимаганнями викупу. Але, мабуть, жодна група не завдала більшої шкоди цього року, ніж люди, які стоять за шкідливим програмним забезпеченням Cl0p.

У травні банда Cl0p почала використовувати вразливість нульового дня в програмному забезпеченні для передачі файлів MOVEit і скористалася нею, щоб здійснити шокуючу серію вторгнень в більш ніж 2 000 організацій, повідомляє компанія Emsisoft, що спеціалізується на програмному забезпеченні для вимагачів. Одна з жертв, медична компанія Maximus, втратила контроль над даними щонайменше 8 мільйонів людей. Хакери викрали дані уряду штату Мен про ще 1,3 мільйона осіб. Загалом постраждали щонайменше 62 мільйони людей, а хакери Cl0p залишаються на волі.

Alphv

Якщо Cl0p були найбезжальнішими хакерами-здирниками року, то Alphv, також відомі як Black Cat, безумовно, були в тісній конкуренції. Ця група, яка має зв’язки з хакерами, що здійснили кібератаку на Колоніальний трубопровід у 2021 році, отримала новий рівень популярності у вересні, коли вона націлилася на MGM Resorts International, вимкнувши комп’ютерні системи в мережі готелів і казино і, за оцінками MGM, завдавши збитків на 100 мільйонів доларів США. У більш широкому сенсі, ФБР стверджує, що Alphv скомпрометував понад тисячу організацій і отримав понад 300 мільйонів доларів у вигляді викупу.

У середині грудня ФБР оголосило, що вилучило темний сайт, на якому Alphv публікує викрадені дані своїх жертв. Через кілька годин сайт знову з’явився, і Alphv демонстративно оголосив, що “звільнив” його і більше не буде дотримуватися правила не націлюватися на системи критичної інфраструктури. Незабаром сайт знову був видалений. Але з огляду на те, що жоден з членів угруповання не був заарештований або навіть заочно звинувачений, хаос на ньому, швидше за все, триватиме.

Sandworm

Незважаючи на санкції, звинувачення і навіть нагороду в 10 мільйонів доларів, російська команда гіперагресивних хакерів військової розвідки, відома як “Sandworm”, все ще на волі – і продовжує діяти. Оскільки російське вторгнення в Україну наближається до свого третього жорстокого року, вони, схоже, переключили свою увагу на цей конфлікт.

Цього року з’ясувалося, що Sandworm здійснив третю кібератаку на українську енергосистему, яка призвела до відключення електроенергії, цього разу в розпал російського авіаудару по тому ж самому місту. Пізніше вона проникла в українські військові комунікації в рамках більш традиційного шпигунства, спрямованого на отримання переваги під час контрнаступу України. Докази вказують на відповідальність “Sandworm” за кібератаку, що сталася наприкінці 2023 року на телекомунікаційну компанію “Київстар” і призвела до відключення мільйонів людей від інтернету та мобільного зв’язку на тлі чергової серії ударів. Іншими словами, група продовжує заробляти репутацію найнебезпечніших хакерів кремля.

Volt Typhoon

Протягом багатьох років спільнота кібербезпеки запитувала себе, хто може бути “китайським Sandworm”. Цього року ми, мабуть, найближче підійшли до відповіді. У травні хакерська група, яку компанія Microsoft назвала Volt Typhoon, встановила шкідливе програмне забезпечення в електромережах континентальної частини США і Гуаму, в деяких випадках з явним наміром контролювати потік електроенергії на військові бази США. Нещодавно газета The Washington Post виявила, що цілі Volt Typhoon поширилися і на інші види критичної інфраструктури – від нафто- і газопроводу до великого порту на західному узбережжі і гавайського водоканалу.

Хоча наміри угруповання і його кураторів все ще далеко не зрозумілі, аналітики з кібербезпеки і геополітики все частіше вважають, що воно закладає основу для підриву ключових систем США в разі кризи – наприклад, вторгнення Китаю на Тайвань.

Поділитися
Exit mobile version