Інтернет-шахраї та псевдоволонтери: як розпізнати благодійну аферу? Поради

5 хв. читання
hacker

Війна на Сході, пандемія коронавірусу та складна ситуація у країні змушують активніше діяти благодійні організації, і люди готові їх підтримувати – від дрібних внесків до перерахувань від підприємств та організацій. Безумовно, аферисти намагаються скористатися бурхливими часами, обманюючи людей, які дають їм гроші. У статті зібрані найпопулярніші способи, які хакери використовують для обману потенційних жертв.

Подарункові картки, готівка та ювелірні вироби

Благодійні організації рідко просять передавати кошти безпосередньо їм. У більшості випадків, особливо для менших некомерційних організацій, Вам пропонується скористатись Інтернет-порталом, який здійснює нагляд за процесом переказу грошей. Такі портали часто дають Вам можливість пожертвувати за допомогою різних типів кредитних карток або PayPal без необхідності ділитися вашими банківськими маршрутами та номерами рахунків або надсилати що-небудь поштою.

Тиск

Зареєстровані благодійні організації уникають тиску на потенційних донорів. Якщо хтось, хто претендує на представлення благодійної організації, ставить перед Вами часові обмеження, вони, ймовірно, не зовсім чесні. Поспіх донорів у прийнятті рішення – відома практика шахраїв. Якщо Ви відчуваєте поспіх, ігноруйте запит і знайдіть спосіб справу, коли у Вас є більше часу, і Ви провели достатньо досліджень.

Податковий відрахування

Багато організацій стверджують, що надання допомоги їм робить Ваш податок на прибуток відрахуванням податку, але через роки, коли в кінцевому підсумку інспектор стукає у Ваші двері для аудиту, люди розуміють, що їх обдурили. Якщо Ви хочете переконатися, що внесені Вами пожертви не підлягають сплаті податків або дають податкові податкові пільги, відвідайте веб-сайт та знайдіть організацію в розділі “Реєстр неприбуткових організацій“. Не робіть пожертв, якщо організація там не відповідає тій, яка до Вас звернулися.

Подібні назви

Ви можете отримати електронний лист, який заявляє, що є від Національної асоціації…, але після пожертви Ви можете зрозуміти, що Ви щойно здали гроші компанії, яка бореться за інші ідеали, або ваш платіж надійшов на рахунок хакера, розташованого на іншому боці світу. Якщо Ви хочете пожертвувати на певну справу для великої некомерційної організації, краще перейдіть на їх офіційний веб-сайт і натисніть кнопку “пожертвувати”. Ось так Ви точно знаєте, що гроші надійшли на потрібний банківський рахунок.

Змінено ідентифікатор абонента

Часто аферисти дзвонять Вам з мобільних телефонів, і схоже на те, що вони з Вашого району. Однак вони можуть бути розташовані за сотні кілометрів від вас. Тому завжди досліджуйте, перш ніж взяти на себе зобов’язання щось дарувати, особливо якщо запрошення надходить із холодного дзвінка. Витративши трохи часу на дослідження того, що Ви підтримуєте, Ви гарантуєте, що гроші, які Ви віддаєте, опиняться у правильних руках, які підтримують правильну справу.

Кіберзлочинці стають все більш творчими, тому, якщо Ви помітили будь-який із згаданих вище знаків, відкладіть пожертву та не витрачайте час на подальші дослідження. Якщо у Вас є навіть найменші сумніви щодо конкретної організації, подумайте про надання допомоги іншій благодійній організації, яка підтримує те ж саме. Багато зареєстрованих організацій варто підтримати. А якщо Ви натрапили на шахраїв, зробіть добру справу – повідомте правоохоронні органи.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

ЯК ОЧИСТИТИ КЕШ ТА ФАЙЛИ COOKIES У БРАУЗЕРІ FIREFOX? – ІНСТРУКЦІЯ

ПОРАДИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ СВОЇХ ДОДАТКІВ ДЛЯ IPHONE АБО IPAD

ЯК ЗАПОБІГТИ ДЕФРАГМЕНТАЦІЇ ТВЕРДОТІЛОГО НАКОПИЧУВАЧА SSD? ІНСТРУКЦІЯ

НАВІЩО ПОТРІБЕН МЕНЕДЖЕР ПАРОЛІВ ТА ЯК ПРАВИЛЬНО ЙОГО ОБРАТИ?

ЯК ЗАБОРОНИТИ GOOGLE ЗБИРАТИ ВАШІ ДАНІ ТА НАЛАШТУВАТИ ЇХНЄ АВТОВИДАЛЕННЯ? ІНСТРУКЦІЯ

Ноутбук та рідина – це погана комбінація, але трапляються випадки, коли вони все ж таки “об’єднуються”. Про те, що робити, якщо це сталося, читайте у статті.

Також після тестування стало відомо, що надзвичайно популярний сьогодні додаток – TikTok, зберігає вміст буфера обміну кожні кілька натискань клавіш. Цей факт насторожив багатьох користувачів, але TikTok лише один із 53 додатків, які зберігають інформацію про користувачів таким чином.

Стало відомо, що мешканець Житомирщини підмінив міжнародного мобільного трафіку на понад півмільйона гривень. Крім цього, встановлено інші злочинні осередки які здійснюють підміну міжнародного трафіку в різних регіонах країни.

До речі, хакери використовували шкідливе програмне забезпечення, через яке викрадали реквізити банківських електронних рахунків громадян США, Європи, України та їхні персональні дані. Зокрема, через електронні платіжні сервіси, у тому числі заборонені в Україні російські, вони переводили викрадені гроші на власні рахунки у вітчизняних та банках РФ і привласнювали.

Хакери зараз користуються сервісом Google Analytics для крадіжки інформації про кредитні картки із заражених сайтів електронної комерції. Відповідно до звітів PerimeterX та Sansec, хакери зараз вводять шкідливий код, призначений для крадіжки даних на компрометованих веб-сайтах.

Поділитися
Exit mobile version