Що краще – зібрати комп’ютер з комплектуючих чи купити готовий?

7 хв. читання

Для ПК-геймерів та ентузіастів є одне “одвічне” питання: побудувати комп’ютер із власноруч вибраних комплектуючих або купити готовий укомплектований системний блок?

Для багатьох відповідь видасться очевидною: придбайте власні компоненти та побудуйте настільний ПК, щоб він більш-менш відповідав Вашим власним вимогам, пише Tom`s Hardware. Але є також вагомі причини, щоб заощадити свій час (а часто й гроші), купуючи готовий комп’ютер.

Чому варто самому збирати комп’ютер?

  • Все, як Ви хочете:  Ви можете вибрати кожен компонент, який використовуєте – від марки та моделі оперативної пам’яті до блоку живлення, і навіть до вентиляторів та кабелів всередині. Ви можете вибрати більш якісні комплектуючі, які полегшать розгін, дають можливість більш гнучкого налаштування. І ще – Ви можете самі розробляти дизайн, обираючи найбільш привабливий корпус, підсвітку тощо. Окрім того, багато розповсюджених збірок, що виготовляються різними фірмами, не оптимальні за конфігураціями – там може бути швидкий процесор, але повільна відеокарта,  багато оперативної пам’яті, але вона працює в одноканальному режимі,  в якості системного диска – великий за обсягом, але повільний жорсткий диск, а не твердотільний  накопичувач.
  • Повторне використання існуючих частин: Якщо у Вас вже є ПК, Ви, ймовірно, можете використати деякі старі компоненти у новому комп’ютері – наприклад, корпус, блок живлення,  накопичувачі тощо.
  • Гордість права власності: Просто те, що Ви створили та побудували – воно унікальне і ним приємніше користуватися.

computer user 5

Чому варто придбати готовий ПК?

  • Ви хочете ноутбук: Немає такої речі, як створення власного ноутбука, оскільки не всі компоненти стандартизовані (а у найбільш портативних пристроях все розпаюється на одній системній платі на заводі).
  • Час – це гроші: Складання власного ПК займає декілька годин за найкращим сценарієм (включаючи пошук, аналіз інформації та замовлення компонентів, розпакування та очищення тощо), і це припускає, що кожна придбана Вами складова працює правильно і все сумісне одне з одним.
  • Спокій, якщо Ви – новачок: Завжди є ймовірність, що у Вас виникнуть проблеми з новим комп’ютером, де може щось не  працювати, якщо Ви його зібрали самостійно. Ви можете вирішити проблему, або, можливо, Вам доведеться придбати додаткові запчастини, перш ніж продовжувати. Якщо Ви купуєте готовий системний блок, то у разі, якщо його збирала нормальна фірма, таких проблем, найчастіше, не буде
  • Єдина гарантія: Якщо ви купуєте готовий ПК,  на весь  комп’ютер є одна гарантія на нього та одна компанія, яка повинна відповідати за неї. Якщо Ви збираєте свій власний, і він починає видавати “синій екран смерті”, Ви повинні з’ясувати, який саме компонент є проблемним і де лежить гарантія на нього.

Вам може здатися, що створити свій власний комп’ютер завжди дешевше, але майте на увазі, що виробники оригінальних ігрових, офісних та побутових ПК часто отримують компоненти за нижчими цінами, ніж Ви  їх можете купити у крамниці чи через Інтернет. Крім того, навіть якщо готовий ПК коштує трохи більше, заощадження часу та клопоту можуть бути варті грошей.

Давайте також запам’ятаємо, що наші власні збірки  не включають ціну Windows 10, яку ви можете отримати за 30 доларів США або безкоштовно (якщо ви працюєте неактивовано), але виробники готових комп’ютерів  сплачують цей ліцензійний збір. Ціна також не включає мишу з клавіатурою, які додають більшість OEM-виробників. Однак периферійні пристрої, що  продаються разом з готовим системним блоком (особливо у дешевих моделей), зазвичай такої поганої якості, що Вам все-таки  буде краще купити щось нове або користуватися тими мишею і клавіатурою. що й раніше.

Слід також зазначити, що у випадку дорогих моделей ПК та комплектуючих  різниця в ціні між самостійним збиранням та покупкою готового комп’ютера менша, ніж у випадку  дешевших. Але і тут є випадки значної економії – наприклад, Вам здебільшого не потрібен, навіть у “топовій” конфігурації,  SSD на 2 ТБ. Якщо Ви візьмете замість цього  SSD на 1 ТБ або 1 ТБ плюс жорсткий диск, ви можете зекономити приблизно 250 доларів США.

Різниця цін між побудовою власного ПК з деталей та придбанням аналогічно налаштованої системи звичайно коливається від $ 100 до $ 500. Коли Ви рухаєтесь до дорожчих категорій, здається, що різниця зменшується. Наприклад, Alienware Aurora (старий дизайн) був лише на 181 долар дорожчим, ніж майже однакова “кастомна” збірка , включаючи ціну за копію Windows, яка не була включена в цю збірку.

Якщо у Вас вже є деякі компоненти, які Ви можете повторно використовувати зі свого старого ПК, різниця цін між побудовою та покупкою стає більш значною. Але, якщо Ви починаєте з нуля, головне питання, на яке Вам потрібно відповісти, це: “Чи хочу я мати повний контроль над вибором комплектуючих? Чи, навпаки, слід довіритися виробнику та економити час і нерви?”

Зверніть увагу, що Intel збирається видалити завантаження для старих апаратних компонентів з офіційного сайту. Хоча компанія не робила офіційної заяви з приводу видалення драйверів, багато користувачів помітили попередження при спробі завантажити окремі екземпляри програмного забезпечення. Тому якщо Ви використовуєте старе обладнання Intel, Вам слід якомога швидше завантажити оновлення BIOS і драйвери на свій пристрій.

До речі, для безпечного збереження даних давно радять використовувати менеджер паролі – наприклад, 1Password, LastPass або Bitwarden. Але сучасні веб-браузери також мають вбудовані менеджери паролів. Здавалося б, навіщо встановлювати інший? Як виявилося, є багато вагомих причин уникати вбудованого інструменту управління паролями для браузера.

Також Microsoft працює над реалізацією в майбутніх випусках Windows 10 протоколу “DNS поверх HTTPS” (DNS over HTTPS, DoH). Протокол DoH дозволяє виконувати дозвіл DNS поверх зашифрованого HTTPS-з’єднання, а DoT шифрує і “упаковує” DNS-запити через протокол Transport Layer Security (TLS). Додавши DoH в Windows 10 Core Networking, Microsoft прагне посилити захист приватності користувачів в Інтернеті шляхом шифрування всіх їх DNS-запитів.

Поділитися
Exit mobile version