IoT-пристроям почали ставити мітку кібербезпеки

2 хв. читання

Фінляндія стала першою європейською країною, яка почала привласнювати так звані ярлики кібербезпеки мережевим “розумним” пристроям.

Нова система маркування була введена фінським агентством транспорту і комунікацій Traficom. IoT-пристрої з цією міткою гарантовано мають базові функції захисту інформації користувачів.

Нова міра покликана підвищити обізнаність споживачів про інформаційну безпеку та безпечне використання підключених до Мережі пристроїв. Ярлики присвоюються тільки мережевим “розумним” пристроям, відповідним критеріям сертифікації на основі документа EN 303 645, що пропонує специфікації безпеки для IoT-пристроїв, створеного Європейським агентством по стандартизації.

“Рівень безпеки пристроїв на ринку варіюється, і до цих пір у споживачів не було простого способу дізнатися, які продукти безпечні, а які ні. Ярлик кібербезпеки є інструмент, який полегшує прийняття рішень про покупку і допомагає споживачам ідентифікувати досить безпечні пристрої”, – повідомив директор Національного центру кібербезпеки Фінляндії (NCSC-FI).

Інформацію про проект можна знайти на сайті tietoturvamerkki.fi, там представлений список продуктів, які отримали ярлики кібербезпеки.

Iot 2

Зверніть увагу, що Intel збирається видалити завантаження для старих апаратних компонентів з офіційного сайту. Хоча компанія не робила офіційної заяви з приводу видалення драйверів, багато користувачів помітили попередження при спробі завантажити окремі екземпляри програмного забезпечення. Тому якщо Ви використовуєте старе обладнання Intel, Вам слід якомога швидше завантажити оновлення BIOS і драйвери на свій пристрій.

До речі, для безпечного збереження даних давно радять використовувати менеджер паролі – наприклад, 1Password, LastPass або Bitwarden. Але сучасні веб-браузери також мають вбудовані менеджери паролів. Здавалося б, навіщо встановлювати інший? Як виявилося, є багато вагомих причин уникати вбудованого інструменту управління паролями для браузера.

Також Microsoft працює над реалізацією в майбутніх випусках Windows 10 протоколу “DNS поверх HTTPS” (DNS over HTTPS, DoH). Протокол DoH дозволяє виконувати дозвіл DNS поверх зашифрованого HTTPS-з’єднання, а DoT шифрує і “упаковує” DNS-запити через протокол Transport Layer Security (TLS). Додавши DoH в Windows 10 Core Networking, Microsoft прагне посилити захист приватності користувачів в Інтернеті шляхом шифрування всіх їх DNS-запитів.

Поділитися
Exit mobile version