Російським кібершахраям загрожує до 8 років в’язниці за фальшиві візи

3 хв. читання
ciber

Двоє росіян, які проживають в Празі, зламали комп’ютерну систему видачі віз в’єтнамським громадянам, які бажають отримати дозвіл на проживання в Чеській Республіці. Злочинці обікрали своїх жертв на суму в 30 млн. євро, повідомляє інтернет-видання Seznam.

Шахрайська схема діяла з 2013 року. Для того, щоб отримати дозвіл на проживання в Чехії, громадянам В’єтнаму необхідно було зареєструватися на спеціальному сайті (visapoint.club). За даними видання, за допомогою програмного забезпечення злочинці зламали сайт, даючи можливість зареєструватися тільки тим в’єтнамцям, які їм заплатили.

Зловмисники відправлялися в торговий центр в празькому районі Злічин на зустріч зі “зв’язковим” в’єтнамцем, у якого вони забирали гроші і списки тих, хто заплатив за можливість подати online-заяву на візу.

Як зазначає видання, МЗС Чехії отримувало повідомлення про збої в роботі системи, тому міністерство невдовзі відмовився від неї і стало здійснювати запис по телефону. У свою чергу злочинці створили кол-центр, що перехоплює телефонні дзвінки в посольство Чехії в Ханої, і відновили шахрайську діяльність за допомогою модемів, сотень SIM-карт, мікрочипів і іншого устаткування. Таким чином телефонна лінія в Ханої була постійно зайнята, шахраї надавали доступ тільки тим, хто заплатив. Як повідомляється, за одну візу в’єтнамці платили близько 15 тис. євро. З цієї суми тисяча євро витрачалася на авіаквитки та інші збори, а решту ділили між злочинцями і в’єтнамськими посередниками.

У 2018 році поліція затримала групу з восьми осіб у справі в’єтнамських віз. Після затримання фігурантів справи провели за гратами близько дев’яти місяців. В цей час всі обвинувачені випущені на свободу і чекають рішення у справі, за якою їм загрожує до восьми років в’язниці.

Зверніть увагу, що Intel збирається видалити завантаження для старих апаратних компонентів з офіційного сайту. Хоча компанія не робила офіційної заяви з приводу видалення драйверів, багато користувачів помітили попередження при спробі завантажити окремі екземпляри програмного забезпечення. Тому якщо Ви використовуєте старе обладнання Intel, Вам слід якомога швидше завантажити оновлення BIOS і драйвери на свій пристрій.

До речі, для безпечного збереження даних давно радять використовувати менеджер паролі – наприклад, 1Password, LastPass або Bitwarden. Але сучасні веб-браузери також мають вбудовані менеджери паролів. Здавалося б, навіщо встановлювати інший? Як виявилося, є багато вагомих причин уникати вбудованого інструменту управління паролями для браузера.

Також Microsoft працює над реалізацією в майбутніх випусках Windows 10 протоколу “DNS поверх HTTPS” (DNS over HTTPS, DoH). Протокол DoH дозволяє виконувати дозвіл DNS поверх зашифрованого HTTPS-з’єднання, а DoT шифрує і “упаковує” DNS-запити через протокол Transport Layer Security (TLS). Додавши DoH в Windows 10 Core Networking, Microsoft прагне посилити захист приватності користувачів в Інтернеті шляхом шифрування всіх їх DNS-запитів.

Поділитися
Exit mobile version