Понад мільйон гривень викрав зловмисник, дублюючи банківські картки

3 хв. читання
234

Понад мільйон гривень з банківських рахунків викрав зловмисник, дублюючи банківські карти громадян. 31 -річний мешканець Дніпропетровської області імітував помилку роботи банкомату та за допомогою спеціальних маніпуляцій дублював картку наступного користувача банку.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

До вчинення правопорушень зловмисник ретельно готувався. Він замовив більше сотні карт, які не мали ідентифікатора користувача, тобто виступали “білим пластиком”. В подальшому він використовував ці картки для дубляжу оригінальних карт громадян.

Злочинна схема виглядала так: під час використання банкомату він імітував виникнення проблеми та пропускав до банкомату наступного користувача. Перед цим зловмисник проводив спеціальні маніпуляції з банкоматом, що дозволяли копіювати картку наступного користувача. Відтак – отримував доступ до банківських карток громадян.

Також чоловік змінював фінансовий номер телефону на свій, що дозволяло управляти системою інтернет-банкінгу потерпілого. Це дало змогу не тільки викрасти наявні на картках кошти, а й збільшити кредитні ліміти на рахунках потерпілих осіб та оформляти онлайн-кредити.

Таким чином зловмиснику вдалося заволодіти понад мільйоном гривень громадян за останні півроку.

Під час проведення обшуку в його помешканні поліцейські вилучили скомпрометовані картки, мобільні телефони та sim-картки, використані під час вчинення злочинів.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, кваліфікованому за ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) та ст. 200 (Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) та ст. 190 (Шахрайство) КК України.

Чоловіку наразі оголошено про підозру та арештовано строком на 60 діб. Судом винесено рішення щодо його арешту з правом внесення застави в розмірі 38 420 гривень.

До речі, Microsoft припиняє підтримку Windows 7 14 січня 2020 року (у перший Patch day січня 2020 року). Після цієї дати компанія більше не буде випускати оновлення для домашніх користувачів. Організації мають можливість продовжити підтримку до трьох років, сплачуючи Microsoft за пристрій (малий бізнес) або  за ліцензію на одного користувача (великий та середній бізнес).

Зверніть увагу, Facebook визнала факт відстеження. Навіть вимкнення “служби визначення місцеположення” не буде захищати користувачів від постійного спостереження з боку компанії, дозволяючи Facebook заробляти більше грошей на рекламі.

Також журналіст газети Washington Post на прикладі власного автомобіля Chevrolet Volt 2017 року продемонстрував, скільки інформації корпорація General Motors отримує від своїх транспортних засобів.

Стало відомо, що Google виправила помилку в Chrome 79, яка минулого тижня спричинила втрату даних для деяких додатків Android.

Компанія Google видалила розширення Avast і AVG з інтернет-магазину Chrome через гучну історію зі збором даних користувачів.

Поділитися
Exit mobile version