Oфіційно з’явився Wi-Fi 7: що це і наскільки швидким він буде?

Дротовий Ethernet може відійти в минуле - навіть для професіоналів.

14 хв. читання
rP2Pog9A95pAKdoJhPMbGW

У 2023 році ми побачили кілька маршрутизаторів Wi-Fi 7, і ще більше з’явиться у 2024 році. Однак, ви не могли використовувати Wi-Fi 7 на першій партії маршрутизаторів, тому що стандарт не був завершений, і майже не було пристроїв, які його підтримували. Тепер Wi-Fi 7 нарешті з’явився, і всі ці роутери, ймовірно, будуть сертифіковані заднім числом.

Wi-Fi 7 був представлений Wi-Fi Alliance, органом, який контролює Wi-Fi, під час найбільшої технологічної виставки CES 2024, яка проходить 9-12 січня у Лас-Вегасі. Wi-Fi 7 містить набір нових функцій та вдосконалень, спрямованих на підвищення продуктивності бездротового зв’язку та покращення можливостей підключення. За словами Wi-Fi Alliance, розробка Wi-Fi 7 є результатом широкої співпраці та інновацій між усіма компаніями, що входять до групи. Очікується, що понад 233 мільйони пристроїв будуть підтримувати Wi-Fi 7 у 2024 році, а до 2028 року ця цифра зросте до вражаючих 2,1 мільярда включно зі смартфонами, ПК, планшетами, точками доступу (AP), обладнанням у приміщеннях клієнтів (CPE) та обладнанням AR/VR.

Що таке Wi-Fi 7? Наскільки він швидкий?

Wi-Fi 7 – це найновіша версія стандарту Wi-Fi, яка майже в п’ять разів швидша за Wi-Fi 6. Вона включає в себе значні покращення пропускної здатності та затримки, а також оптимізації, які принесуть користь сучасним будинкам з великою кількістю пристроїв.

Найбільш вражаючою особливістю Wi-Fi 7 є те, що він може зробити дротові з’єднання Ethernet застарілими для певного класу як домашніх користувачів, так і професіоналів – перша жива демонстрація стандарту на початку 2022 року продемонструвала запаморочливі швидкості.

Wi-Fi 7 теоретично може підтримувати пропускну здатність до 46 гігабіт на секунду (Гбіт/с) на точку доступу, що майже в п’ять разів перевищує максимальну швидкість 9,6 Гбіт/с Wi-Fi 6 (також відомого як 802.11ax). Автори проекту називають це “надвисокою пропускною здатністю” (Extremely High Throughput, EHT).

Наразі загальнодоступна дротова технологія Ethernet досягає максимальної швидкості 10 Гбіт/с (10GBASE-T), хоча вона практично не використовується в споживчих пристроях на даний момент. І хоча більш високі швидкості (наприклад, Terabit Ethernet) існують в спеціалізованих середовищах, таких як центри обробки даних, їх поява в домашніх умовах або в малому бізнесі – якщо це коли-небудь станеться – швидше за все, ще далека від завершення.

Отже, для нинішніх користувачів гігабітних і 10-гігабітних Ethernet Wi-Fi 7 може замінити потребу в дротових з’єднаннях за оптимальних умов – хоча пуристи і досвідчені користувачі, швидше за все, продовжать використовувати дротові з’єднання в осяжному майбутньому.

Серед помітних досягнень Wi-Fi 7 – впровадження каналів 320 МГц, що вдвічі перевищує розмір найширших сьогоднішніх каналів у країнах, де доступний діапазон 6 ГГц. Багатоканальна робота (MLO) дозволяє пристроям одночасно передавати і приймати дані по декількох каналах, що призводить до збільшення пропускної здатності, зменшення затримок і підвищення надійності. Інші функції включають 4K QAM, що забезпечує на 20% вищу швидкість передачі, ніж 1024 QAM, 512 Compressed block-ack для підвищення ефективності, а також кілька RU до одного STA для підвищення ефективності використання спектра.

Поширені запитання

Говорити про технічні характеристики – це весело, але для повсякденного використання люди мають набагато більше конкретних запитань. Давайте розглянемо найпоширеніші запитання про Wi-Fi 7.

Чи сумісний він із попередніми версіями?

Проект специфікації Wi-Fi 7 передбачає зворотну сумісність із застарілими пристроями в діапазонах 2,4 ГГц, 5 ГГц і 6 ГГц, а це означає, що вам не знадобляться абсолютно нові пристрої або обладнання, щоб підключитися до маршрутизатора з підтримкою Wi-Fi 7.

Так само, як пристрої Wi-Fi 5 працюють в мережі Wi-Fi 6 (і навпаки, пристрої Wi-Fi 6 працюють в мережі Wi-Fi 5), стандарт Wi-Fi 7 продовжує традицію сумісності поколінь. Однак, вочевидь, ви не отримаєте всіх переваг Wi-Fi 7, якщо не використовуєте пристрій Wi-Fi 7 з маршрутизатором Wi-Fi 7.

Чи значно кращий він за Wi-Fi 6 і 6E?

На папері та в лабораторних тестах із сумісним обладнанням, так, Wi-Fi 7 значно кращий за попередні стандарти Wi-Fi.

Однак, як і у випадку з усіма попередніми поколіннями Wi-Fi, ви не побачите всіх переваг Wi-Fi 7, поки не підключите його до обладнання Wi-Fi 7. Тим не менш, оптимізація Wi-Fi 6, про яку ми згадували в попередньому розділі, допоможе маршрутизаторам Wi-Fi 7 забезпечити ще кращу роботу пристроїв Wi-Fi 6 у вашій мережі.

Чи безпечніший Wi-Fi 7?

Враховуючи кількість фактів і цифр, які вам доводиться враховувати для порівняння поколінь Wi-Fi один з одним (а також, здавалося б, безмежну кількість маршрутизаторів), легко заплутатися в стандартах безпеки.

Стандарт Wi-Fi відрізняється від стандарту безпеки Wireless Protected Acess (WPA), який використовується в сучасному обладнанні Wi-Fi. Wi-Fi 5 підтримує WPA2, Wi-Fi 6 і 6E підтримують WPA3, а Wi-Fi 7 буде поставлятися з підтримкою WPA3. (Теоретично, WPA4 знаходиться на далекому горизонті, але на даний момент ви знайдете трохи більше, ніж побіжне посилання у вигляді “WPA4 (TBD)”, розкидане то тут, то там в технічних документах).

Коротше кажучи, коли ви купуєте новий маршрутизатор Wi-Fi 7, він буде оснащений найсучаснішим захистом Wi-Fi і буде настільки ж безпечним (або навіть більш безпечним), ніж ваш поточний маршрутизатор, в залежності від віку заміненої моделі маршрутизатора.

Чи варто купувати маршрутизатор Wi-Fi 7, як тільки він з’явиться у продажу?

Якщо ви користуєтеся застарілим маршрутизатором Wi-Fi, особливо тим, який намагається задовольнити зростаючі потреби вашої родини, вам, швидше за все, буде корисно придбати маршрутизатор Wi-Fi 7.

Однак якщо ви нещодавно придбали хороший маршрутизатор Wi-Fi 6 або Wi-Fi 6E, поспішати не варто. Хоча стандарт Wi-Fi 7 має очевидні переваги, навіть якщо ви є передовим користувачем, який впроваджує нові технології, щойно вони з’являються, пройде деякий час, перш ніж ви побачите відчутні переваги від переходу на Wi-Fi 7, якщо ви вже користуєтеся Wi-Fi 6 або кращим стандартом.

Читайте також: 6 ознак того, що пора оновити Wi-Fi роутер

Гонитва за показниками продуктивності – це весело, але в реальних умовах вам потрібно стільки пропускної здатності, щоб переглядати відео на YouTube на телефоні або розмовляти по Zoom на роботі.

Тож якщо у вас є запилений старий маршрутизатор середнього рівня, який ви купили з полиці 5+ років тому, подумайте про його оновлення. Але якщо ви вже користуєтесь сучасною або преміум-версією, можете зачекати, поки ціни на Wi-Fi 7 знизяться (і з’явиться більше кінцевих пристроїв, які його підтримуватимуть).

Як Wi-Fi 7 порівнюється з Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 та Ethernet?

Ми торкалися цього питання в попередніх розділах, але коли справа доходить до суті, більшість людей хвилює питання: наскільки краще наступне покоління Wi-Fi в порівнянні з тим, що у мене є зараз? Це не тільки абсолютно справедливе питання, але й єдине питання, яке вас повинно хвилювати, тому що оновлення без жодних переваг – це марна трата грошей.

Wi-Fi 7 у порівнянні з Wi-Fi 5 (що ви, ймовірно, використовуєте)

Якщо ваш роутер досить новий, він, ймовірно, підтримує Wi-Fi 5, технічно відомий як 802.11ac. Припускаючи, що ваш пристрій також підтримує Wi-Fi 5, ви можете розраховувати на максимальну швидкість передачі даних 3,5 Гбіт/с.

Однак це теоретична максимальна швидкість лише для оптимальних умов. Швидше за все, ви не зможете досягти такої швидкості в реальних умовах. На неї впливають такі фактори, як ваш інтернет-план, розташування Wi-Fi роутера та оточення, розташування вашого пристрою (а також те, яке покоління Wi-Fi підтримує ваш пристрій), а також перешкоди, що надходять від сусідніх мереж.

За оптимальних умов Wi-Fi 7 випереджає 5 з максимальною швидкістю 46 Гбіт/с – більш ніж на 750%. Мало того, він також здатний використовувати діапазони, до яких Wi-Fi 5 не має доступу. Цей ширший спектр дає вашому роутеру більше простору для маневру, так би мовити. Сусіднім мережам не доведеться так шалено конкурувати за одні й ті ж канали, що дозволить зменшити перешкоди.

Звичайно, навряд чи ви відразу перейдете з Wi-Fi 5 на 7, якщо не будете серйозно зволікати з модернізацією свого обладнання. Швидше за все, ви перейдете на використання Wi-Fi 6 або 6E ще до того, як пристрій з підтримкою Wi-Fi 7 потрапить до ваших рук.

Wi-Fi 7 проти Wi-Fi 6 та 6E

Якщо ви перебуваєте в курсі останніх новинок бездротових технологій, то, ймовірно, використовуєте Wi-Fi 6 або рідше Wi-Fi 6E. Якби ви перейшли на проектні специфікації Wi-Fi 7 прямо зараз, покращення швидкісних можливостей було б не таким драматичним, як при переході з Wi-Fi 5, але все одно вражаючим. Wi-Fi 6 і 6E за оптимальних умов можуть досягати швидкості до 9,6 Гбіт/с, що становить лише третину від можливостей Wi-Fi 7.

Wi-Fi 6E вже має доступ до діапазону 6 ГГц, який отримає Wi-Fi 7, уникаючи проблем перевантаження діапазонів 2,5 ГГц і 5 ГГц. Однак, чого немає у 6E, так це багатоканальної роботи (MLO), про яку ми говорили вище, що ще більше підвищує здатність Wi-Fi 7 уникати перешкод.

Це означає, що Wi-Fi 7 буде працювати з тими ж каналами, що і 6E, але більш ефективно. Інші переваги перед Wi-Fi 6 і 6E включають більш високу квадратурну амплітудну модуляцію (QAM) і ширшу смугу пропускання каналу.

Wi-Fi 7 проти Ethernet

Зараз дротове підключення до інтернету майже завжди швидше і надійніше, ніж домашнє Wi-Fi з’єднання. Однак дехто вважає, що з’єднання Wi-Fi 7 буде кращим за дротове. Потенційно це може бути правдою, тільки якщо ви говорите про кабелі Ethernet нижче категорії Cat-8, тобто про кабелі Ethernet, розраховані на швидкість до 40 Гбіт/с. При цьому Cat-8 призначений для центрів обробки даних, а не для домашньої мережі. Кабель, який постачається з вашим маршрутизатором, швидше за все, є кабелем Cat-5 або Cat-6, розрахованим на швидкість не вище 10 Гбіт/с.

Як завжди, ці порівняння справедливі лише в тому випадку, якщо ваша мережа налаштована в оптимальних умовах, чого важко досягти. Хоча Wi-Fi 7 принесе поліпшення в боротьбі з перешкодами і затримками, наскільки добре він буде працювати, ще належить з’ясувати. І, звичайно, самі кабелі Ethernet схильні до уповільнення і проблем.

Тим не менш, завжди знайдуться люди, які віддадуть перевагу використанню Ethernet, і, як ми вже зазначали раніше, найнадійніший спосіб усунути перевантаження у вашій домашній мережі – це відмовитися від використання Wi-Fi (і покласти на Ethernet всю важку роботу).

Коли буде доступний Wi-Fi 7?

На ринку вже є безліч маршрутизаторів Wi-Fi 7 від ASUS, TP-Link, Netgear та інших виробників. Щоб скористатися перевагами Wi-Fi 7, і роутер, і пристрій, що його використовує, повинні підтримувати новий стандарт. Швидше за все, якщо ви не купували новий роутер протягом останнього року і спеціально не шукали підтримку Wi-Fi 7, вам все одно доведеться купувати новий роутер, і так само, хоча пристрої з підтримкою Wi-Fi 7 почали з’являтися на полицях магазинів, швидше за все, пройде ще деякий час, перш ніж всі почнуть ним користуватися. Наприклад, не всі користуються навіть Wi-Fi 6. Приємно бачити, наскільки потужним стає бездротовий інтернет.

Поділитися
Exit mobile version