Wi-Fi 6 наближає нас ще на один крок до цифрового майбутнього

9 хв. читання
asus router 1

Новий стандарт обіцяє підвищити швидкість та надійність домашньої Wi-Fi мережі. І він з’явиться цієї осені.

У січні 2019 року на щорічній конференції  з інновацій в Лас-Вегасі виробники розпочали додавати нову специфікацію: “Підтримує Wi-Fi 6”. Нові ноутбуки та маршрутизатори від HP, Dell, Asus – всі вони підтримували б цей новий стандарт. Також Samsung, коли презентувала свій смартфон Galaxy S10, перерахувала підтримку Wi-Fi 6 серед багатьох функцій шикарного діапазону вигадливого телефону.  Тобто “Wi-Fi 6” тепер є невід’ємною частиною флагманський продуктів, пише Wired.

Що це за новий стандарт, який всі зобов’язуються підтримувати?

Wi-Fi 6 – це технологія бездротового підключення останнього покоління. Вона ще не запущена, але незабаром з’явиться, тому виробники цього року вже скандують про його підтримку.

Як і у більшості нових стандартів Wi-Fi 6 в кінцевому рахунку зробить технології кращими і швидшим. Це, мабуть, правда. Але майте на увазі, що головна мета запуску Wi-Fi 6 – підвищити продуктивність та надійність бездротового підключення на рівні мережі, не обов’язково на одному пристрої або в одній точці доступу. Звичайно, пристрою “відчують” нову  швидкість бездротового зв’язку, але багато нового обчислювального інтелекту Wi-Fi 6 буде присвячено обробці потоків декількох гаджетів одночасно. Це Wi-Fi для світу, переповненого мобільними гаджетами, пристроями IoT та підключеним обладнанням.

Основи і стандарти Wi-Fi

Стандарти Wi-Fi встановлюються Інститутом електричних та електронних інженерів або IEEE, а пристрої сертифіковані для цих нових стандартів Альянсом Wi-Fi, до якого входять понад 800 компаній спонсорів або учасників. У цей список входять Apple, Microsoft, Google, Facebook, Intel, Qualcomm, Broadcom, Microsoft, Samsung, LG Electronics тощо.

Ці групи закладають основу для нових радіотехнологій кожні п’ять років або близько того, що означає, що Wi-Fi 6 працює з моменту виходу останнього стандарту в 2014 році. Нинішній стандарт бездротових мереж, який ми всі використовуємо сьогодні, називається IEEE 802.11. Майбутній стандарт називається IEEE 802.11ax. Але Ви можете просто назвати його Wi-Fi 6.

“Ми вирішили змінити парадигму на Wi-Fi 6”, – говорить Едгар Фігероа, президент і генеральний директор Wi-Fi Alliance. “Ми говорили про технології. Тепер ми говоримо про покоління. “Отже,” Wi-Fi 6 “буде використовуватися ширше, щоб описати, до якої версії мережі Wi-Fi Ви підключені, як” Wi-Fi 4 “та” Wi-Fi 5″.

Очікується, що Wi-Fi 6 відкриє перше суттєве оновлення для дводіапазонної підтримки після впровадження 2009 року Wi-Fi 802.11n або Wi-Fi 4. Він працює в діапазонах 2,4 ГГц і 5 ГГц. А Wi-Fi 5, 802.11ac, використовує лише смуги в 5-ГГц-спектрі. Wi-Fi 6, або 802.11ax, повинен оптимізувати частоти передачі обох діапазонів 2,4 ГГц і 5 ГГц. Дві його функції розмітки – це технологія з декількома виходами (MU-MIMO) та щось, що називається множинним доступом ортогонального частотного поділу (OFDMA).

Орто… якого поділу?

В основному, ця технологія дає змогу більшій кількості пристроїв одночасно працювати на одному і тому ж каналі Wi-Fi, що покращує ефективність, час затримки та пропускну здатність вашої бездротової мережі. І хоча Wi-Fi 6 призначений для підвищення продуктивності мереж Wi-Fi в цілому, на власному пристрої Ви можете відчути в чотири рази більшу пропускну здатність даних (кількість даних перемістилася з однієї точки до іншої).

Експерти кажуть, що це може означати пропускну здатність від 9 до 10 гігабайт в секунду в оптимальних умовах.

Також це вплине на відстань, на межі діапазону Wi-Fi (приблизно воно сягатиме відстані футбольного поля), а пристрої все ще матимуть пристойне підключення Wi-Fi, оскільки мережа “знатиме” коли надсилати більш сильний сигнал. Новий механізм “планування” – до 12 потоків одночасно – забезпечить, що навіть якщо в одну мережі є навантаження гаджетів, вони все одно підтримуватимуть гарний зв’язок. Також кожне обладнання, яке вимагає підтримки Wi-Fi 6, має підтримувати WPA3, новий стандарт безпеки, який пропонує більше індивідуальних варіантів шифрування.

Вам може бути цікаво про зворотну сумісність. Навіть якщо Ваш старий пристрій не сертифікований Wi-Fi 6, він все одно зможе витягнути сигнал із маршрутизаторів Wi-Fi 6. Якщо у Вас є пристрій із сертифікацією Wi-Fi 6, як-от один із нових телефонів Samsung, Ви отримаєте додаткову перевагу від того, до якого типу мережі підключені. Поряд із знайомою піктограмою Wi-Fi у верхній частині екрана Ви побачите показник 4, 5 або 6.

З’єднання майбутнього

Оскільки стандарти Wi-Fi не оновлюються так часто, офіційний запуск Wi-Fi 6 буде значним. Але знову ж таки, незважаючи на те, що запуск програми сертифікації Wi-Fi Alliance очікується на початку осені – як правило, це своєрідна переклейка для більш широкого прийняття – Wi-Fi 6 ще не існує. Ми, мабуть, не побачимо, що виробники повністю приймуть наявні набори чипів до наступного року. Навіть тоді пристрої “кінцевого користувача” та бездротові маршрутизатори, що обслуговують з’єднання, повинні використовувати Wi-Fi 6, щоб люди могли відчути його переваги.

Поки що ми бачили запуск таких продуктів, як маршрутизатор Asus RT-AX88U Dual-Band Wi-Fi 6, маршрутизатор Netgear’s Nighthawk AX12 12-Stream Wi-Fi 6, Archer AX 6000 TP-Link, HP EliteBook x360 830 G6, Найновіші ноутбуки Dell від Latitude (серія 7000, 5000 та 3000), а також смартфони Samsung Galaxy S10 та Galaxy Note 10, які підтримують Wi-Fi 6. Правда, це буде не дешево.

Однак, коли цей новий стандарт Wi-Fi буде прийнятий, він повинен пропонувати більш високу швидкість, можливість одночасно підключати стільки гаджетів IoT, скільки дозволять наші будинки та офіси, кав’ярні та залізничні станції, а також потенційні периферійні переваги, такі як кращий час роботи акумулятора. Це на крок ближче до майбутнього, наповненого гаджетами, яке нам обіцяли; за умови, що це звучить як ваше уявлення про ідеальне майбутнє.

До речі, в офіційному магазині Google Play виявили шкідливий додаток зі шпигунським функціоналом. Програма-шпигун була замаскована під додаток Radio Balouch, який використовувався для прослуховування радіо в онлайн-режимі.

Нагадаємо, що була виявлена шкідлива кампанія, яка експлуатує уразливість в деяких плагінах для WordPress. За словами дослідників із Wordfence, жертв перенаправляють на підконтрольні зловмисникам web-сайти.

Також Google збільшила кількість часу, який необхідний новій програмі Android, щоб пройти процедуру затвердження Play Store.

Стало відомо, що Google впроваджує нову ініціативу Privacy Sandbox, у рамках якої розробляється новий набір відкритих стандартів. За їх допомогою Google прагне створити баланс між конфіденційністю користувачів і бажанням рекламних компаній відстежувати їх.

Окрім цього, Linux Foundation, Microsoft, Google, Alibaba, Arm, Baidu, IBM, Intel, Red Hat, Swisscom і Tencent підписали угоду про створення консорціуму щодо захисту конфіденційності даних.

Міжнародна антивірусна компанія ESET виявила нову фішингову кампанію, націлену на користувачів продукції Apple. Шахраї розсилали листи, де вимагали від одержувачів “верифікувати” персональні дані після недавнього відновлення доступу до Apple ID.

Зверніть увагу, в Microsoft виявили незвичайну фішингову кампанію, в якій використовуються кастомні сторінки з помилками 404. Таким чином зловмисники намагаються обманом змусити потенційних жертв видати свої облікові дані.

Cisco попередила про доступність експлойтів для трьох уразливостей в пристроях Cisco Small Business 220 Series Smart Switches, виправлених на початку серпня. Компанія також виправила більше 30 критичних і небезпечних уразливостей, виявлених в її програмному забезпеченні.

В автомобільних імобілайзерах виявлена ​​уразливість, експлуатація якої дозволяє зловмисникам заблокувати транспортний засіб жертви.

Поділитися
Exit mobile version