Зміна частоти та розташування роутера: що допоможе покращити сигнал Wi-Fi?

5 хв. читання
Як створити гостьову мережу Wi-Fi

Вам здається, що Ваш роутер не працює як треба? Інтернет гальмує, YouTube погано відкривається, фото завантажуються непристойно довго. Нижче наведені 10 способів, як поліпшити сигнал Wi-Fi-маршрутизатора в домашніх умовах.

Переставте маршрутизатор

Комусь це здасться очевидним, однак чим вище — тим краще. Тому встановлюйте Ваш маршрутизатор якомога вище – на верхньому поверсі вашого будинку, зверху на меблях і ближче до середини будинку. І ніколи не ставте його на підлогу, якщо Ви хочете мати пристойний сигнал.

Змініть канал у налаштуваннях маршрутизатора

Цей спосіб вимагає технічного підходу, однак у більшої частини маршрутизаторів зараз дві частоти (за додатковою інформацією зверніться до інструкції користувача).

В основному більшість маршрутизаторів працюють на частоті 2,4 ГГц, як і багато побутових приладів: мікрохвильові печі, радіоняні, Bluetooth, системи відеоспостереження і бездротові телефони.

Якщо ви зміните на частоту 5 ГГц, то перешкод буде менше, а сигнал сильніше. Ваш сусід, ймовірно, буде користуватися частотою 2,4 ГГц, тому буде ще однією перешкодою менше.

Мінімізуйте втручання

На Ваш сигнал Wi-Fi можуть вплинути багато речей, тому перевірте наявність джерел для перешкод. Ними можуть бути електричні гірлянди, будь-який електрокабель може спричинити негативні наслідки, якщо він знаходиться на шляху сигналу, — так само, як і металеві двері, алюмінієві заклепки, утеплені стіни, вода (акваріуми), дзеркала, галогенні лампи, шафи, цегла, скло і бетон.

Оновіть програмне забезпечення

Wi-Fi-роутери оновлювати не просто потрібно, а необхідно. Програмне забезпечення постійно вдосконалюється, а новітні смартфони і ноутбуки, очевидно, будуть швидше підключатися до Wi-Fi з більш сильним сигналом.

Якщо є можливість — поставте сторонню прошивку, на кшталт OpenWRT, DD WRT та інші. Важливо! Не всі маршрутизатори підтримують сторонні прошивки.

Читайте також: Роутер у безпеці: як перевірити оновлення прошивки?

Подумайте про ретранслятори

Ретранслятори покращують наявний сигнал. Для цього можна використовувати старі маршрутизатори, проте необхідні певні технічні навички.

Найпростіше — купити ретранслятор. Крім цього, якщо у Вас старий маршрутизатор з антенами, Ви можете купити нові антени.

Поділитися з сусідами?

Якщо Ви живете в багатоквартирному будинку і добре ладнаєте з сусідами, Ви могли б спільно придбати новий маршрутизатор.

Таким чином, Ваш сусід на верхньому поверсі (див. пункт 2) може розмістити маршрутизатор у себе і роздавати Wi-Fi в інші квартири, власники яких розділили б між собою витрати.

Ви також можете використовувати свій телефон або ноутбук як точку доступу.

Якщо будь-хто в будинку використовує значну частину пропускної здатності (наприклад, затятий геймер або відеострімер), Ви також можете використовувати Quality of Service, щоб розставити пріоритети на отримання кращого сигналу Wi-Fi.

Захистіть свій Wi-Fi

Якщо Вам не подобаються сусіди або Ви просто хочете мати більш захищену мережу, використовуйте інший протокол мережевого захисту – WPA/WPA2 замість WEP (це досить складно, але можна просто пошукати модель свого маршрутизатора в інтернеті та інструкції про те, як це зробити) Ви також можете обмежити кількість пристроїв. Знову ж у Мережі є багато інструкцій для самостійного налаштування.

Не рекламуйте свій Wi-Fi

Коли Ви шукаєте відкритий Wi-Fi, то зазвичай бачите кілька варіантів (звичайно, залежно від того, де ви живете). Якщо Ваша мережа не буде захищена, інші люди зможуть підключитися до неї. Ви можете зробити свою мережу приватною за допомогою пароля, проте Ви також можете ще більше убезпечити її, зайшовши на сторінку адміністрування і знявши позначку з пункту «Enable SSID Broadcast».

Після цього велика частина людей не буде бачити Вашу мережу на своїх пристроях.

Якщо все інше не спрацює… візьміть фольгу

Це трохи дивакуватий спосіб, який формально не має наукового обґрунтування, проте, іноді працює. Просто візьміть на кухні трохи фольги і обмотайте нею задню частину маршрутизатора. Насправді все просто — фольга відбиває радіосигнал, як і будь-який метал.

Поділитися
Exit mobile version