Вчені використовують маршрутизатори Wi-Fi, щоб бачити людей крізь стіни

3 хв. читання
wi fi router 2

Дослідники демонструють, як Wi-Fi можна використовувати для моніторингу – і чому це може бути гарною ідеєю.

Вчені з Університету Карнегі-Меллона розробили дешевий спосіб відчути людей крізь стіни за допомогою двох Wi-Fi-роутерів для зображення тривимірної форми та пози людини.

У новій статті дослідники описують, як вони використовували глибоку нейронну мережу під назвою DensePose, яка перетворює сигнали Wi-Fi (фазу й амплітуду) в УФ-координати, коли поверхня 3D-моделі проектується на 2D-зображення для побудови згенерованого комп’ютером зображення.

Читайте також: Як безпечно користуватися публічним Wi-Fi? Поради для захисту Ваших даних

DensePose був розроблений дослідниками з Імперського коледжу Лондона, Facebook AI та Університетського коледжу Лондона.

Ключовим досягненням дослідників Carnegie Mellon із DensePose, про яке вперше повідомив Vice , є те, що вони можуть точно відображати пози кількох суб’єктів за допомогою стандартного 1D-датчика – антен Wi-Fi – замість дорогих камер RGB, LiDAR, і радарів. Крім того, вони змогли використовувати Wi-Fi, щоб відчути людей і їхні пози, а не просто визначити місцезнаходження об’єкта в кімнаті.

«Результати дослідження показують, що наша модель може оцінити позу кількох суб’єктів із порівнянною продуктивністю з підходами на основі зображень, використовуючи сигнали Wi-Fi як єдиний вхідний сигнал. Це прокладає шлях для недорогих, широкодоступних і конфіденційних алгоритмів для виявлення людини», — пояснюють дослідники Цзяці Ген, Донг Хуанг і Фернандо Де ла Торре у своїй статті  «DensePose From WiFi» .

Дослідники стверджують, що їхній Wi-Fi підхід до візуалізації людей у ​​домогосподарствах можна застосувати до домашнього медичного обслуговування, де пацієнти можуть не захотіти, щоб за ними спостерігали за допомогою камери у таких місцях, як ванна кімната, або за допомогою інших датчиків і пристроїв відстеження.

Читайте також: Кращі поради для захисту Вашого смартфону та персональних даних на 2023 рік

Важливо, що на систему моніторингу Wi-Fi не впливає погане освітлення чи перешкоди, наприклад стіни. Крім того, це вимагає дуже дешевого налаштування, використовуючи обладнання, яке більшість людей уже має вдома. Два Wi-Fi-маршрутизатори TP Link, використані в дослідженні, коштують близько 30 доларів кожен, у порівнянні з приблизно 700 доларів за найпоширеніший LiDAR.

«Ми вважаємо, що сигнали Wi-Fi можуть слугувати повсюдною заміною зображень RGB для сприйняття людини в певних випадках. Освітлення та оклюзія мало впливають на рішення на основі Wi-Fi, які використовуються для внутрішнього моніторингу. Крім того, вони захищають конфіденційність людей, а необхідне обладнання можна купити за розумною ціною», – пишуть дослідники.

«Насправді більшість домогосподарств у розвинених країнах уже мають Wi-Fi вдома, і цю технологію можна масштабувати, щоб відстежувати самопочуття людей похилого віку або просто виявляти підозрілу поведінку вдома».

Як відзначають дослідники, існує багато літератури про виявлення, відстеження та оцінку щільної пози на основі зображень і відео, але дуже мало на тему оцінки пози людини за допомогою Wi-Fi або радара.

ТЕГИ:
Поділитися
Exit mobile version