CCleaner дозволяє встановити сторонні продукти без Вашого відома

3 хв. читання
CCleaner 2 e1613081600558

Завантажувач CCleaner містить рекламні пропозиції сторонніх продуктів. Так, користувачі CCleaner, які оновлюють програму або встановлюють її заново за допомогою оффлайн-завантажувача, можуть отримати ці пропозиції. Йдеться про CCleaner Browser, який є власним продуктом компанії Piriform, яка у свою чергу належить компанії Avast.

Всі пропозиції увімкнені за замовчуванням, тому якщо користувач не зверне увагу на зазначені галочки, то випадково встановить сторонні програми на свій пристрій.

Користувачі також відзначають, що після встановлення CCleaner, у системі можуть змінюватися асоціації файлів. CCleaner Browser може перепризначати деякі файлові асоціації, після чого певні розширення файлів зв’язуються з додатком “CCleaner HTML Document”.

Пропозиція CCleaner Browser була інтегрована у завантажувач CCleaner версії 5.59. Однак варто зауважити, що Piriform недавно випустила CCleaner 5.60. І під час тестування останнього було додатково встановлено Avast Free Antivirus, але інших пропозицій не з’являлося. Цілком можливо, що Piriform відкликав пропозицію CCleaner Browser або вона нерегулярно доступна користувачам.

Опція встановлення відзначена за замовчуванням, тому користувачеві потрібно вручну знімати галочки, щоб запобігти завантаженню додаткового програмного забезпечення. У пропозиції CCleaner Browser є дві опції: перша встановлює браузер, а друга задає його в системі браузером за замовчуванням. Саме друга опція впливає на асоціації файлів.

Якщо Ви випадково виявили CCleaner Browser на своїх пристроях, можете видалити його, як і будь-який інший додаток. Для цього відкрийте “Параметри” (Win + I), перейдіть в розділ “Додатки”, виберіть CCleaner Browser в списку встановлених програм і видаліть цю програму. Після видалення CCleaner Browser подекуди може знадобитися відновити асоціації файлів вручну.

Нагадаємо, помилка в дизайні додатку Facebook Messenger Kids дозволила користувачам обійти захист через систему групового чату, надаючи дітям можливість спілкуватися з незнайомцями, які не схваленими батьками.

Окрім цього, фальшиву шкідливу програму маскують під FaceApp та розповсюджують через інфіковані веб-сайти та YouTube. Зокрема, зловмисники розміщують на YouTube відео, в якому розповідають про преміум-версію відомого додатку і прикріплюють до нього посилання для завантаження фальшивої версії програми.

Також викрадені хакерами бази даних користувачів відомих світових онлайн-ресурсів зловмисник з Черкас використовував для онлайн-купівлі дорогої техніки за кордоном та продажу її на території України. Отримані кошти використовував на власний розсуд.

Поділитися
Exit mobile version