Зловмисник використовував викрадені дані для онлайн-розрахунків на іноземних сайтах

2 хв. читання
online shopping 3

Викрадені хакерами бази даних користувачів відомих світових онлайн-ресурсів зловмисник з Черкас використовував для онлайн-купівлі дорогої техніки за кордоном та продажу її на території України. Отримані кошти використовував на власний розсуд.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

У кіберполіції встановили, що за час таких оборудок 30-річний мешканець Черкас отримав майже 200 міжнародних посилок на одному поштовому відділенні. Під час проведення подальших слідчих дій буде встановлено усіх осіб, які стали його жертвами. Враховуючи те, що серед потерпілих були не тільки громадяни України, а і іноземці, наразі працівники кіберполіції надсилають міжнародні запити до різних країн, аби встановити усіх потерпілих.

Кримінальне провадження відкрито за ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України.

Аби уникнути випадків втрати конфіденційної інформації кіберполіція радить:

  • використовувати поштові сервіси лише з двофакторною аутентифікацією;
  • використовувати надійні (складні) паролі та змінювати їх при найменшому сумніві щодо їх компрометації;
  • не пересилати особисті логіни та паролі у відкритому вигляді за допомогою месенджерів;
  • не переходити за підозрілими гіперпосиланнями, навіть якщо вони надійшли від друзів (їх екаунт також може бути скомпрометовано;
  • встановити ліміти на онлайн-розрахунки;
  • використовувати послугу мобільного банкінгу – такому випадку власник картки відразу дізнається про зняття коштів і матиме можливість здійснити блокування транзакції.

Нагадаємо, фальшиву шкідливу програму маскують під FaceApp та розповсюджують через інфіковані веб-сайти та YouTube. Зокрема, зловмисники розміщують на YouTube відео, в якому розповідають про преміум-версію відомого додатку і прикріплюють до нього посилання для завантаження фальшивої версії програми.

Окрім цього, популярні розширення для браузерів Google Chrome і Mozilla Firefox, які загалом встановили 4 мільйони користувачів, збирають дані не тільки про історії перегляду, а й про податкові рахунки, медичні карти, переглянуті фотографії, паролі і GPS-координати

Також вважають, що техніка Appleвідкриває значно більше можливостей при парній роботі iPhone і Mac. Але мало хто знає, що Android-смартфони працюють з комп’ютерами на macOS не гірше.

Поділитися
Exit mobile version