Через сайт міністерства хакери розповсюджували спам-контент

3 хв. читання
bank it security criminal pic905 895x505 77332

Хакерську атаку на офіційний веб-сайт Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України було здійснено 2-3 листопада 2018 року, в результаті якої невідомі отримали доступ до панелі керування сайтом. Про це йдеться у повідомленні прес-служби МінТОТ.

Використовуючи можливості панелі керування, зловмисники модифікували деякі сторінки сайту міністерства для розповсюдження спам-контенту. Наразі атаку вдалось зупинити.

Як повідомляють у відомстві, доступ до панелі керування сайту обмежено, а модифіковані сторінки відновлені до останньої збереженої версії. Фахівці проводять аналіз втраченої інформації.

Чиновники кажуть, що це вже не перші спроби зловмисників – протягом кількох місяців хакери неодноразово намагалися зламати паролі до екаунтів у соціальних мережах відомства.

За попередніми оцінками фахівців, нещодавні зловмисні дії були пов’язані із заявами Міністра з питатнь тимчасово окупованих територій, зроблених під час візиту до Боснії та Герцеговини 1 листопада 2018 року, а для вказаних хакерських атак могли бути задіяні спецслужби Російської Федерації.

Під час спілкування з провідними балканськими та європейськими ЗМІ Вадим Черниш заявив: «Росія втручається у внутрішні справи багатьох країн, особливо на Балканах. Для цього використовується історія, економіка і культура: через них РФ хоче змінити ситуацію і політичні настрої ряду європейських країн. Наприклад, у військовій доктрині РФ йдеться про руйнування політичних союзів».

Окрім цього, в інтерв’ю провідним європейським мас-медіа Міністр Вадим Черниш акцентував увагу на тому, що всі балканські країни, в тому числі Боснія і Герцеговина, є цільовими країнами для російського впливу.

«Я знаю, що є намагання різних російських компаній домінувати з політичних мотивів на ринках Балканських країн. Тобто Росія використовує економічні засоби для досягнення своєї політичної мети. Ми це бачили в Македонії, Чорногорії та інших Балканських країнах. Я переконаний, що Російська Федерація намагається здійснювати вплив на всі країни цього регіону. Враховуючи український досвід можемо сказати, що економічні та інші відносини дуже часто використовується РФ не з економічною, а з політичною метою. І я радив би всім замислюватись над цим, перед тим, як аналізувати інформацію не тільки в секторі безпеки, але й в інших галузях», – підкреслив Вадим Черниш.

Невдовзі після публікації на сайті міністерства інформації про даний візит англійською мовою, розпочалися спроби зламу та блокування роботи сайту.

Поділитися
Exit mobile version