Chrome знову буде показувати повну адресу веб-сторінки

3 хв. читання
Chrome

Google останні кілька років скорочує URL-адресу в універсальному вікні пошуку Chrome, кажучи, що це полегшує користувачам ідентифікацію надійних доменів. Однак зараз цей експеримент скасовано – тепер браузер буде показувати всю URL-адресу,  і про це докладно написано в новій технічній  документації розробника, пише Engadget.

Одного разу Google планував повністю видалити URL-адресу та просто показати пошукові терміни. Зовсім недавно він спростив універсальне вікно пошуку Chrome, приховуючи “https://www” і відображаючи лише ім’я домену. Тоді Google заявив, що намагається спростити речі для пересічного користувача.

“Їх важко читати, важко знати, якій частині з них слід довіряти, і загалом я не думаю, що URL-адреси працюють як хороший спосіб передати ідентичність сайту”, – сказала менеджер Chrome Адріен Портер Фелт  в коментарі виданню Wired у 2018 році.

Однак одного разу Google навіть скасував префікс www. та m. з назв сайтів у пошуковому рядку, але критики  зазначали, що два різних сайти можуть виглядати ідентично, що потенційно може піддавати користувачів фішинговим атакам – серед інших питань. Зараз Google визнав, що ідея не спрацювала належним чином.

” Експеримент з  спрощеними доменними іменами не вдався”, – написала технічний керівник проекту Емілі Старк. “Цей експеримент не покращив відповідні показники безпеки, тому ми не збираємося це запускати”.

Зараз ця зміна є в Chrome 91, і за замовчуванням приховано лише “https: //”. Однак легко показати повну адресу, просто клацнувши правою кнопкою миші або натиснувши клавішу Ctrl на універсальному вікні пошуку та вибравши пункт “завжди показувати повні URL-адреси”.

Радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Як виявити та чому краще не сперечатися з “тролями”? ПОРАДИ

Правила безпеки дітей в Інтернеті

Як захистити підлітків від інтернет-шахраїв? ПОРАДИ

Як зберегти заряд батареї на Вашому iPhone? ПОРАДИ

Як користуватись Google Docs? ІНСТРУКЦІЯ

До речі, Google планує ускладнити Android-додаткам відстеження користувачів. Компанія анонсувала зміни в те, як обробляються унікальні ідентифікатори пристроїв, що дозволяють відстежувати їх між додатками.

Також Apple має намір випустити оновлення для своїх пристроїв, після якого вони дозволять користувачам дізнаватися, яку саме інформацію про них збирають додатки.

Microsoft детально розповість про “наступне покоління Windows” на спеціальному заході, який відбудеться в кінці цього місяця. Компанія почала розсилку запрошень на захід, який буде повністю присвячено програмній платформі Windows і почнеться о 18:00 (за київським часом) 24 червня.

Окрім цього, зловмисники поширюють шкідливе ПЗ під виглядом популярних Android-додатків від відомих компаній. Підроблений плеєр VLC, антивірус Касперського, а також підроблені додатки FedEx і DHL встановлюють на пристроях жертв банківські трояни Teabot або Flubot, вперше виявлені раніше в цьому році.

Поділитися
Exit mobile version