Чи дійсно потрібен антивірус для Android?

5 хв. читання

Користувачі Android напевне знають, що антивірусні програми для смартфонів та планшетів на базі цієї операційної системи є одними з найбільш популярних у магазині додатків Google Play Маркет. Однак, дослідження ряду компаній, які спеціалізуються на розробці антивірусного програмного забезпечення, кажуть про те, що за умови проходження деяких рекомендацій, користувач у достатній мірі захищений від проблем з вірусами на цій платформі. То чи потрібен антивірус для Android і чи можливо без нього обійтися?

Android сама перевіряє пристрій на наявність шкідників

Операційна система Android має вбудовані функції антивіруса. Тому перш, ніж вирішувати, який антивірус встановити, слід подивитися на те, що Ваш телефон або планшетний комп’ютер вже може робити без нього.

Це можуть бути:

  1. Додатки у Google Play Маркет перевіряються на віруси: при публікації додатків в магазині Google вони автоматично перевіряються на шкідливий код за допомогою сервісу Bouncer. Після того, як розробник завантажує свою програму на Google Play, Bouncer перевіряє код на наявність відомих вірусів, троянів і іншого шкідливого ПЗ. Кожна програма запускається в симуляторі для перевірки, чи не поводить вона себе як шкідник на тому чи іншому пристрої.
  2. Google Play Маркет може видаляти програми віддалено: якщо Ви встановили додаток, який, як пізніше з’ясувалося, є шкідливим, Google може видалити його з Вашого телефону віддалено.
  3. Android перевіряє сторонні додатки: при першій установці стороннього додатка на Android Вам буде поставлено питання, чи хочете Ви перевіряти всі сторонні додатки на наявність шкідливого коду, що допоможе захистити Ваш пристрій і гаманець.
  4. Android обмежує доступ і роботу додатків: система дозволів, реалізована в Android, дозволяє обмежити створення і поширення троянів, програм-шпигунів і аналогічних програм. Додатки на Android не можуть працювати у фоновому режимі, записуючи кожне ваше натискання на екран або введений символ. Крім цього, при установці, Ви можете побачити всі дозволи, які потрібні програмі.

Звідки беруться віруси для Андроїд?

До виходу Android 4.2 у самій операційній системі не було антивірусних функцій, всі вони були реалізовані через Google Play (зараз це Play Маркет). Таким чином, ті, хто завантажували додатки звідти, були відносно захищені, а ті, хто скачував програми та ігри для Android з інших джерел піддавали себе більшому ризику.

androidsecurity

Фахівці з кібербезпеки дослідили, що понад 60% шкідливого програмного забезпечення для Android – це код FakeInstaller, що являє собою шкідливу програму, замасковану під потрібний додаток. Як правило, завантажити таку програму можна на різних сайтах, які маскуються як офіційні або неофіційні з безкоштовним завантаженням. Після установки, дані програми приховано від Вас відправляють платні SMS-повідомлення з телефону.

На всіх версіях Android Ви відносно захищені від вірусів за умови установки додатків з офіційного магазину Google Play Маркет. Згідно з дослідженням антивірусної компанії F-Secure, кількість шкідливого програмного забезпечення, встановленого на телефони та планшети з Google Play Маркет становить 0.5% від загальної кількості.

То чи потрібен антивірус на Android?

Як показує аналіз, більшість вірусів приходить з різного роду джерел, де користувачі намагаються завантажити платний додаток або гру безкоштовно. Якщо для завантаження програм Ви використовуєте тільки Google Play Маркет – Ви відносно захищені від троянів і вірусів. Крім цього, власна пильність може Вам допомогти: наприклад, не встановлюйте ігри, яким потрібна можливість відправки SMS-повідомлень.

Однак, якщо Ви часто завантажуєте додатки зі сторонніх джерел, то антивірус може Вам знадобитися. Однак, навіть з антивірусом, будьте готові до того, що завантаживши піратську версію гри для Андроїд, Ви завантажите зовсім не те, що очікували.

Якщо Ви вирішили завантажити антивірус для Android, Avast Mobile Security – досить непогане рішення і є абсолютно безкоштовним.

Чим ще корисні антивіруси для Android?

Антивірусні рішення для Android не лише відловлюють шкідливий код в додатках, але й мають ряд інших функцій, яких немає в самій операційній системі:

  • пошук телефону, якщо він був вкрадений або загублений
  • звіти з безпеки та використання телефону
  • функції брандмауера.

Джерело: Remontka.Pro

Поділитися
Exit mobile version