Двоє мешканців Києва крали паролі та виводили кошти з електронних сервісів

3 хв. читання
Як перевірити, чи має комп’ютер віруси

Двох хакерів – 26-ти та 20-ти років – викрили у розповсюдженні шкідливого програмного забезпечення. За допомогою вірусу вони отримували логіни та паролі до різних систем інтернет-банкінгу, екаунтів соціальних мереж, електронних скриньок своїх жертв.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Правоохоронці встановили, що двоє мешканців Києва були учасниками хакерського форуму. Один з них мав власний канал на популярному відеохостингу, за допомогою якого розповсюджував шкідливе програмне забезпечення.

Таким чином він отримував логіни та паролі від вебсервісів, які збережені у налаштуваннях браузера. Зазвичай це вхідні дані до різних систем інтернет-банкінгу, екаунтів соціальних мереж, електронних скриньок тощо. Після чого, використовуючи логін та пароль жертви, фігуранти виводили кошти з різних електронних сервісів (електронних гаманців, ігрових екаунтів та банкінгу зі спрощеним входом).

Правоохоронці провели обшуки за місцями мешкання фігурантів. За їх результатами вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку. Вилучене направлено на експетизу.

Під час попереднього огляду техніки було виявлено адміністративні панелі до шкідливого програмного забезпечення, близько 10 мільйонів логінів та паролів до різних систем інтернет-банкінгу та соціальних мереж користувачів українського та міжнародного сегменту мережі Інтернет.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження кваліфікованого за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує до 6 років ув’язнення.

Також радимо звернути увагу на поради, про які писав Cybercalm, а саме:

Нагадаємо, використовуючи реквізити платіжних карток громадян інших держав, зловмисник купував товари в Інтернет-магазинах. Далі продавав їх у соціальних мережах українцям.

Окрім цього, прогалини в безпеці знайдені в продуктах Amazon, Apple, Google, Samsung, Raspberry, Xiaomi, а також точках доступу від Asus і Huawei.

До речі, рекламні агенції, що надавали послуги з розміщення реклами, в тому числі на сайтах онлайн-кінотеатрів, своєю діяльністю забезпечували функціонування ресурсів з піратським контентом.

Також довгий час більшість користувачів вважали, що загроз для Linux значно менше, ніж для Windows чи macOS. Однак останнім часом комп’ютерні системи та додатки на базі цієї операційної системи все частіше стають об’єктами атак кіберзлочинців.

Поділитися
Exit mobile version