Firefox отримає нові функції захисту від криптоджекінгу і стеження

2 хв. читання
computer work 1

Firefox тестує нові функції безпеки для захисту користувачів від криптоджекінгу і стеження з боку сайтів. Інтернет-ресурси більше не зможуть робити цифрові відбитки і відстежувати користувачів навіть після видалення файлів cookie.

Крім того, Firefox буде автоматично блокувати скрипти для майнінгу криптовалют. Обидві функції спочатку з’являться в Firefox Nightly і бета-версії браузера.

Цифрові відбитки – це сукупність різноманітних даних про конфігурацію системи (в тому числі тип ОС, шрифти і розмір вікна), що дозволяють сайтам відстежувати користувачів. Навіть якщо користувач відключив можливість відстеження, сервіси все одно можуть це робити за допомогою цифрових відбитків.

Що стосується захисту від криптоджекінгу, то блокування багатьох скриптів було частиною функції, що захищає від небажаного трекінгу, ще з кінця 2017 року. Однак тепер розробники Firefox вивели її в окрему функцію, яку користувачі можуть включати і відключати на свій розсуд.

Нові функції безпеки базуються на технології компанії Disconnect, що надає списки доменів, які обслуговують криптомайнери. У Disconnect також є власне розширення для браузера Chrome, призначене для захисту користувачів від стеження з боку сайтів.

Нові функції спочатку з’являться в версіях Firefox 68 Nightly і Firefox 67 Beta. В цей час вони відключені за замовчуванням, і активувати їх можна в розділі “Конфіденційність та безпека” в налаштуваннях браузера.

Нагадаємо, Opera випустила нову версію браузера Opera з індексом 60, також відому як Reborn 3. Компанія заявляє, що цим релізом вона “задає новий стандарт”.

До речі, Opera повернула VPN для користувачів Android, але вже у вигляді вбудованого в браузер модуля, а не окремої програми.

Також шкідливі сайти можуть використовувати API-розширення браузерів для виконання коду всередині самого браузера та крадіжки конфіденційної інформації (закладки, історія переглядів і файли cookie). Opera видалила всі розширення, крім двох, які можуть бути використані для запуску завантажень, пише Cybercalm.

Поділитися
Exit mobile version