Хакери украли понад п’ять мільйонів гривень з онлайн-рахунків українців

2 хв. читання

Чотирьох хакерів віком від 26 до 30 років викрила Кіберполіція України у створенні вірусів та використанні їх для незаконного збагачення. Завдяки бот-мережі та отриманні доступу інфікованих вірусами комп’ютерів зловмисники ошукали українців більше, ніж на п’ять мільйонів гривень.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Хакери використовували спеціальні технічні засоби для сканування комп’ютерів, під’єднаних до мережі Інтернет, та з’ясосвували, чи є можливість віддаленого доступу до них. Потім зловмисники використовували створені віруси для отримання повного контролю над ураженим комп’ютером.

Після цього підбирали паролі для доступу в систему. Користуючись комп’ютером на правах власника, хакери отримували доступ до програми онлайн-банкінгу, встановленої на комп’ютері, та перераховували кошти на підконтрольні рахунки або переводили у криптовалюту.

Зазвичай такі дії проводилися в нічний час. При цьому банк не реагував на ці операції, оскільки здійснювалися вони від довіреного користувача. Операція виглядала повністю легітимною.

online banking 2

Крім того, зловмисники залишали бекдор на комп’ютері жертви для подальшого контролю та його використання для вчинення злочинних дій.

Також для отримання доступу над комп’ютерами, зловмисники використовували спам-розсилку інфікованих електронних листів. Зазвичай такі листи надходили на адреси представників юридичних осіб.

За місцем проживання учасників злочинної групи, із залученням спецпризначенців КОРД поліцейські провели санкціоновані обшуки. У ході проведених обшуків вилучено комп’ютерну техніку, додаткові носії інформації та чорнові записи. Вилучену техніку направлено на проведення необхідних експертиз.

Кримінальне провадження розпочато за декількома статтями кримінального кодексу України: ст.361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) та ст.185 (крадіжка) КК України.

Поділитися
Exit mobile version