Кіберполіція Одеської області викрила шахрайську групу, яка викрадала гроші через фішинговий сайт

3 хв. читання
Кіберполіція Одеської області викрила шахрайську групу, яка викрадала гроші через фішинговий сайт

Кіберполіція Одеської області спільно з іншими правоохоронними органами викрила групу шахраїв, які обманювали людей за допомогою фішингового сайту. Зловмисники викрали у громадян майже 119 000 гривень.

Організатором схеми був раніше судимий за майнові злочини житель іншої області. Він діяв разом зі своєю співмешканкою та спільним знайомим. Шахраї створили сайт-двійник популярного онлайн-сервісу з продажу товарів, – повідомляється на сайті Кіберполіції.

Зловмисники видавали себе за покупців і пропонували продавцям перейти за посиланням на фейковий сайт для оформлення безкоштовної доставки. Коли люди вводили свої особисті дані та реквізити банківських карток, шахраї могли викрадати гроші з їхніх рахунків.

Поліцейські встановили чотирьох потерпілих, які втратили майже 119 000 гривень. Під час обшуків за місцем проживання зловмисників правоохоронці вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, сім-картки, банківські картки та інші докази протиправної діяльності.

Трьом фігурантам справи повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Організатору шахрайської схеми обирають запобіжний захід у суді. Двом іншим учасникам обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Правоохоронці закликають громадян бути пильними під час вебшопінгу.

Не переходьте за сумнівними вебпосиланнями або за тими посиланнями, які надходять від незнайомих вам людей.

Не повідомляйте нікому свої конфіденційні дані.

Якщо ви стали жертвою подібної шахрайської схеми, звертайтесь до найближчого відділу поліції або телефонуйте за номером «102».

Ось деякі додаткові поради, як уникнути шахрайства:

  • Перевіряйте URL-адресу сайту: Переконайтеся, що ви знаходитесь на легальному сайті, перш ніж вводити будь-які особисті дані.
  • Не вводьте свої дані на невідомих сайтах: Ніколи не вводьте свої особисті дані, такі як пароль або номер банківської картки, на сайті, якому ви не довіряєте.
  • Увімкніть двофакторну аутентифікацію: Це додатковий рівень захисту, який допоможе убезпечити ваші рахунки.
  • Будьте уважні до підозрілих електронних листів: Не переходьте за посиланнями та не відкривайте вкладення в електронних листах від незнайомих людей.
  • Зверніться до банку, якщо ви підозрюєте, що стали жертвою шахрайства: негайно зв’яжіться зі своїм банком, якщо ви вважаєте, що ваші дані були скомпрометовані.

Будьте пильні та бережіть свої дані!

Як не стати жертвою шахрайства під час продажу в Інтернеті: поради кіберполіції

Поділитися
Exit mobile version