Одеський шахрай обдурив людей, пропонуючи “допомогу від держави”

Кіберзлочинець заманив людей на сайт-двійник "єПідтримки" та вкрав з їхніх карток 16 тисяч гривень.

2 хв. читання
Одеський шахрай обдурив людей, пропонуючи "допомогу від держави"

Зловмисник створив сайт, який повністю копіював дизайн сайту Державної допомоги в рамках програми “єПідтримка”. Він розмістив посилання на сайт у популярних соціальних мережах. Коли люди переходили за посиланням і вводили дані своїх карток, шахрай отримував доступ до їхніх рахунків і знімав гроші.

“З переходом громадян за посиланням з фішинговими формами по грошову допомогу від держави зловмисник отримував реквізити їхніх платіжних карток: номер, СVV код, термін дії та інші. У подальшому, маючи всю необхідну інформацію, правопорушник здійснював несанкціоноване втручання в інтернет-банкінг і транзакції з банківських рахунків потерпілих”, – йдеться в повідомленні Кіберполіції.

У такий спосіб зловмисник з липня по вересень 2023 року ошукав двох жінок та двох чоловіків. Загалом він викрав з карток постраждалих майже 16 тисяч гривень.

Злочинця викрили співробітники кіберполіції. У ході обшуків у його квартирі вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку та інші докази злочинної діяльності.

Чоловікові загрожує позбавлення волі на строк до 8 років.

Нагадаємо, що нещодавно Кіберполіція викрила хакера, який “заробив” 3,5 млн грн на крадіжці даних.

Кіберполіція закликає громадян бути пильними:

  • Ретельно перевіряйте адреси сайтів, на яких треба вводити конфіденційні дані.
  • Не переходьте за посиланнями з незнайомих джерел.
  • Зверніть увагу на URL-адресу сайту. Навіть одна невідповідність з адресою офіційного сайту може свідчити про те, що сайт шахрайський.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, негайно зверніться до кіберполіції.

Поділитися
Exit mobile version