Харків’янин перехоплював та підміняв міжнародний голосовий трафік на національний

3 хв. читання
smartphone user 151

У несанкціонованому втручанні в роботу найбільшого оператора телефонного зв’язку викрили 31-річного мешканця Харкова. Чоловік здійснював перехоплення та підміну міжнародного голосового трафіку на національний.

Про це повідомляє прес-служба Департаменту кіберполіції національної поліції України.

Правоохоронці встановили, що зловмисник працював провідним спеціалістом одного з науково-дослідних інститутів та мав відповідні технічні навички.

Так, нібито для потреб інституту, фігурант орендував віртуальний сервер через який проходили міжнародні виклики минаючи Міжнародний цент комутації, що призвело до порушення встановленого порядку маршрутизації.

В результаті таких дій тарифікація міжнародних викликів відбувалась як національні за заниженими тарифами.

Також несанкціоноване втручання в роботу телекомунікаційної мережі оператора підтверджено комісією Українського державного центру радіочастот.

Правоохоронцями було проведено обшуки за місцями мешкання та роботи чоловіка, в результаті яких вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони та документацію. Вилучене направлено на експертизу.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) КК України.

Наразі вирішується питання про оголошення чоловіку підозри. Йому загрожує до 6 років ув’язнення.

Нагадаємо, популярні поштові додатки для iOS і Android “обробляють” дані з поштових скриньок користувачів і потім продають створені на основі цієї інформації продукти клієнтам у сфері фінансів, туризму та електронної комерції.

Також фішинговий механізм створили двоє правопорушників для заволодіння криптовалютою. Під час виконання користувачем переказу криптовалюти відбувалася підміна криптогаманця отримувача, і гроші направлялись зловмисникам.

Окрім цього, зловмисник за допомогою системи онлайн-платежів банківських установ, які не є резидентами України, заволодів грошовими коштами українського банку.

Зверніть увагу, найбільш привабливою для хакерів мобільною операційною системою є Android. Так, 99% мобільних шкідливих програм виявляюють саме на пристроях під управлінням цієї ОС, йдеться у звіті з кібербезпеки мобільних пристроїв за 2019 рік компанії ESET.

До речі, образливі та провокативні повідомлення, знущання в коментарях, навмисне створення конфліктних ситуацій — все це типові прояви тролінгу в Інтернеті. Часто юні користувачі не в змозі боротися з цим самостійно, а батьки не розуміють що це та як захистити власну дитину. Як знизити тиск на підлітка, який вже став жертвою тролінгу в Мережі, а також уникнути цього, читатйте у статті.

Поділитися
Exit mobile version