Кіберполіція викрила хакера, який викрадав паролі та дані банківських карток

2 хв. читання
internet security

Кіберполіція викрила колишнього адміністратора одного з відомих хакерських форумів. 33-річний мешканець Чернігова раніше проходив службу у лавах Збройних сил України, обіймаючи посаду інженера комп’ютерних мереж.

Як повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України, чоловік після звільнення з лав Збройних Сил України почав заробляти продажем баз даних.

Використовуючи спеціальний програмний засіб, він здійснював спам-розсилки, інфіковані шкідливим програмним забезпеченням. Робота цих вірусів полягала у викраденні логінів, паролів, даних банківських карт, електронних гаманців та іншої інформації користувачів мережі Інтернет.

Отриману інформацію хакер формував у бази даних та продавав на спеціалізованих закритих форумах. В подальшому ця інформація могла використовуватися для шантажу, шахрайства, викрадення коштів з банківських рахунків та інших правопорушень щодо потерпілих.

Співробітники кіберполіції виявили текстові документи з викраденими базами загальним об’ємом більше 20 GB.

Нагадаємо, популярна клавіатура для Android під назвою Ai.type, що має понад 40 мільйонів завантажень, містила в собі шкідливий код. Троян, прихований в додатку, займався просуванням інших додатків, демонстрацією реклами та відвідуванням різнопланових сайтів, на яких іноді оформляв підписки на платні послуги.

Окрім цього, Mozilla планує заблокувати повідомлення з проханням надсилати сповіщення сайтів за замовчуванням у Firefox. Google також може невдовзі це заблокувати у Chrome.

Також дедалі популярнішим у кіберзлочинців стає новий спосіб шахрайства, що дозволяє “обчищати” банківські рахунки користувачів Amazon. Потай від жертви зловмисники підключають до її облікового запису смарт-телевізор, який не відображається в звичайних налаштуваннях і який не може видалити навіть команда техпідтримки Amazon.

Зверніть увагу, дії в Інтернеті передбачають обмін певною особистою інформацією чи конфіденційними даними, які у разі вашої неуважності можуть опинитися в руках зловмисників. Для забезпечення захисту Ваших персональних даних під час роботи в Інтернет-мережі дотримуйтесь основних правил кібергігієни.

Поділитися
Exit mobile version