Кіберзлочинці через злам IoT-пристроїв крадуть дані та гроші

2 хв. читання

Кіберзлочинці атакують пристрої IoT (Інтернету речей) за допомогою зламу паролів і інших вразливостей, зокрема, голосових помічників, які підключаються до елементів управління будинком, таким як освітлення, термостати, дверні замки. Такі дані наводяться в звіті компанії McAfee, присвяченому загрозам для мобільних пристроїв.

“Більшість пристроїв IoT можуть бути скомпрометовані завдяки простим уразливостям, а саме: прості паролі і встановлені за замовчуванням некоректні налаштування. Створюючи ботнети, крадучи банківські облікові дані, здійснюючи шахрайські кліки, погрожуючи нанесенням шкоди репутації у разі невиплати викупу, злочинці завжди прагнуть до своєї кінцевої мети – грошей”, – зазначив співробітник McAfee Радж Самані (Raj Samani).

У минулому році зловмисники в основному концентрувалися на шкідливому програмному забезпеченні для мобільних пристроїв, в 2019 році вони будуть звертатися до інших способів заробітку, прогнозують експерти.

smart home1

У першій половині 2019 року суттєво зросла кількість випадків виявлення бекдорів, криптомайнінгових операцій, підроблених додатків і банківських троянів, крім того, кіберзлочинці звертають увагу і на IoT-пристрої в спробах збільшити обсяг своїх доходів.

Магазини додатків продовжують удосконалювати механізми пошуку і нейтралізації шкідливих додатків, тому зловмисники шукають способи атакувати користувачів безпосередньо, в обхід інтернет-каталогів.

Фахівці виділили низку трендів у галузі мобільних пристроїв:

  • збільшення кількості підроблених додатків, покликаних змусити користувачів встановлювати підозрілі і шкідливі програми на Android-пристрої;
  • використання бекдорів у мобільних додатках для компрометації систем “розумного будинку”;
  • зростання кількості нових методів поширення мобільних банківських троянів;
  • вдосконалення технік для видобутку криптовалют на мобільних і IoT-пристроях;
  • зростання кількості кампаній з кібершпигунства, спрямованих на власників мобільних пристроїв;
  • посилення кібератак на домашні IoT-пристрої.

Cybercalm неодноразово писав про безпеку користування поштовими сервісами. Однак надійність захисту email залежить не лише від складності та унікальності пароля до облікового запису.

Також при користуванні поштою, соцмережами, месенджерами, існує загроза стати жертвою спаму чи фішингу. Пропонуємо Вашій увазі кілька правил захисту від кіберзагроз у Мережі.

Поділитися
Exit mobile version