Mobile ID запрацював в Україні: отримати довідку тепер можна онлайн

3 хв. читання
mobile id

В Україні запрацював електронний спосіб ідентифікації особи за допомогою смартфона Mobile ID. Першим містом, де впровадили інноваційну технологію, став Харків, пише Fainance.UA.

Mobile ID або мобільний паспорт – це інноваційна технологія, яка дозволяє здійснювати електронну ідентифікацію особи. У перспективі Mobile ID може застосовуватися всюди, де сьогодні потрібно пред’явити паспорт. Особисті дані та цифровий підпис людини записуються на SIM-карту, тому систему можна використовувати замість паспорта та ідентифікаційного коду.

За допомогою такого паспорта користувач може отримати в електронному вигляді потрібні довідки. Наприклад, довідка про місце проживання, склад сім’ї або техпаспорт. Згодом, список будуть розширювати.

У новій технології дані захищаються найсучаснішими криптографічними алгоритмами. Mobile ID доступний для всіх видів мобільних пристроїв, на яких встановлені операційні системи Android, iOS, Symbian тощо.

Мобільний паспорт ідентичний простій SIM-карті, тільки має в собі електронний підпис і персональні дані особи, але водночас, всі дані захищені.

Хто перший?

Першим оператором мобільного зв’язку, який розпочав впровадження нової технології, у 2017 році був Київстар. З 27 грудня 2017 до 1 вересня 2018 року під час дослідної експлуатації Mobile ID обмежена група контрактних абонентів Київстар мала можливість випробовувати роботу сервісу до його комерційного запуску.

У свою чергу оператор Vodafone вже почав підключення слуг Mobile ID до абонентів в рамках проекту Vodafone Smart City Харків, йдеться у повідомленні прес-служби компанії. Від сьогодні для жителів Харкова Vodafone запускає Акцію «100 мобільних паспортів». Перші 100 бажаючих зможуть отримати безкоштовно Mobile ID.

“Ми першими пропонуємо нашим клієнтам електронний цифровий підпис на основі технології. Ми забезпечили максимально високий рівень захисту персональних даних, при цьому прагнули зробити службу якомога більш простою та зручною. Перелік послуг буде постійно розширюватися і необхідність в особистому присутності та використанні паперових документів повністю відпаде”, – впевнена Генеральний директор Vodafone Україна Ольга Устинова.

Mobile ID можна буде використовувати всюди, де потрібно надавати паспорт і ідентифікаційний код. В компанії повідомляють, що кількість доступних сервісів буде доповненою. Клієнти бізнес-сегмента зможуть отримати віддалений доступ до корпоративних інформаційних ресурсів, а також підписати документи в системах електронного документообігу.

У Харкові з допомогою MobileID вже сьогодні можна оформляти три види довідок:

  • про склад сім’ї;
  • про реєстрацію місця проживання;
  • замовляти технічний паспорт нерухомості в БТІ.

Вартість послуги?

В Харкові в мережі Vodafone вартість Mobile ID – 100 гривень, підключення такої послуги за 150 гривень і щомісячна абонентська плата в розмірі 15 гривень.

Як підключити мобільний паспорт?

Придбати SIM-карту, яка має підтримку Mobile ID, а потім зареєструватися.

Поділитися
Exit mobile version