На Хмельниччині хакер крав конфіденційну інформацію та продавав її на форумах

2 хв. читання

У незаконному втручанні у роботу комп’ютерів викрили 20-річного мешканця Хмельниччини. Хакер за допомогою шкідливого програмного забезпечення викрадав інформацію, що зберігалася на комп’ютері жертви та продавав її на спеціалізованих хакерських форумах.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Доступ до конфіденційних даних чоловік отримував використовуючи шкідливе програмне забезпечення “stealer”.

Серед викраденої інформації працівники кіберполіції виявили логіни та паролі до екаунтів соціальних мереж, електронних поштових скриньок, бірж криптовалют, профілів інтернет-банкінгу, а також іншу конфіденційну інформацію. У подальшому отримані дані зловмисник продавав на тематичних хакерських форумах.

crypto hack

Для того, щоб вберегти свої дані у кіберполіції рекомендують дотримуватися таких правил:

  1. Використовувати виключно ліцензійне програмне забезпечення;
  2. Постійно оновлювати операційну систему;
  3. Використовувати антивірусні програми з актуальними базами;
  4. Не завантажувати файлів із підозрілим змістом;
  5. Використовувати надійні паролі. Також радимо використовувати різні паролі для різних сервісів та періодично їх змінювати.

Нагадаємо, злочинці продовжують користуватися людською наївністю, створюючи фальшиві хакерські інструменти, чіти для популярних ігор та інший фейковий софт, справжнім призначенням якого є розкрадання чужих облікових даних.

Також шкідливу ​​кампанію з поширення загроз через популярну рекламну платформу виявили фахівці з кібербезпеки. Зокрема, для заманювання потенційних жертв на сайт зі шкідливим програмним забезпеченням кіберзлочинці використовували рекламу в браузері. Файли із загрозами зловмисники маскували під шаблони документів.

Окрім цього, незалежний дослідник Пол Маррапезе (Paul Marrapese) виявив уразливості в IoT-обладнанні десятків китайських виробників, які можна використовувати для MitM-атак і втручання у роботу пристроїв. За підрахунками експерта, до загрози схильні понад 2 мільйони IP-камер, розумних дверних дзвінків, радіонянь та інших IoT-пристроїв.

Поділитися
Exit mobile version