Першими у рейтингу кіберзагроз в Україні – шкідливі програми з видобутку криптовалюти

2 хв. читання
cryptominer

Основні тенденції поширення комп’ютерних загроз в українському кіберпросторі у липні 2018 року  оприлюднила компанія ESET, йдеться у повідомленні прес-служби компанії.

Згідно з даними, отриманими за допомогою системи швидкого оповіщення ESET Live Grid, найбільш активними в Україні залишаються загрози для прихованого видобутку криптовалюти, програми, які перенаправляють жертву на заражені сайти, та рекламне програмне забезпечення.

Лідером в українському рейтингу шкідливих програм в липні 2018 року стала загроза JS/CoinMiner. Ця троянська програма використовує апаратні ресурси зараженого комп’ютера для прихованого видобутку криптовалюти. Також поширеними шкідливими програмами з подібним функціоналом є Win32/CoinMiner і Win64/CoinMiner.

Другу позицію зайняла загроза HTML/ScrInject, яка ще з початку року була лідером в рейтингу загроз в Україні. Код HTML/ScrInject перенаправляє користувачів на веб-ресурси з шкідливим програмним забезпеченням, і, як правило, вбудований в HTML-сторінки.

Замикає трійку найбільш активних програм загроза SMB/Exploit.DoublePulsar, яка запобігає використанню вразливих систем шкідливим програмним забезпеченням Win32/Exploit.CVE-2017-0147.A та Win32/Filecoder.WannaCryptor.

Четверту позицію зайняло шкідливе програмне забезпечення Win32/MediaGet. Після потрапляння на комп’ютер жертви загроза може встановлювати розширення браузера, додавати файли для запуску під час завантаження системи і проникати в інші процеси пристрою. Кіберзлочинці найчастіше використовують загрозу для завантаження шкідливих програм, наприклад, рекламного програмного забезпечення.

Активними також залишаються шкідливі програми, призначені для показу рекламних повідомлень. Зокрема, високий рівень поширення продемонстрували загрози Win32/AdWare.FileTour (4,64%), Android/Hiddad (1,94%) і JS/Adware.Agent.AA (1,7%). Дане шкідливе програмне забезпечення може встановлювати додаткові програми, які містять рекламу. Зараження подібними загрозами, як правило, відбувається в процесі установки безкоштовного програмного забезпечення (програм для завантаження, записи і поширення відео і програм для перегляду PDF-файлів).

У зв’язку з підвищеною активністю шкідливих програм фахівці компанії ESET рекомендують користувачам бути дуже обережними при роботі в мережі Інтернет, а також використовувати комплексні антивірусні рішення для ефективного захисту особистих даних і конфіденційної інформації.

Поділитися
Exit mobile version