Понад пів мільйона гривень “заробили” шахраї на дзвінках про ДТП, у яку потрапила близька людина

2 хв. читання
no caller

Групу шахраїв, які за допомогою віртуальних номерів виманювали у потерпілих гроші за схемою “Ваш родич потрапив в дорожньо-транспортну пригоду”, викрили у Рівному. Таким чином їм вдалося “заробити” понад пів мільйона гривень.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Кіберполіція встановила, що до складу групи входило п’ятеро осіб 1993, 1998, 1998, 1998, 1999 років народження. Двоє з них раніше вже були засуджені та відбували покарання в місцях позбавлення волі.

Фігуранти телефонували громадянам та представлялись працівниками поліції. Потім повідомляли, що начебто родичі потерпілих потрапили в дорожньо-транспортну пригоду. Надалі для вирішення питань щодо не притягнення до відповідальності вимагали гроші.

Для анонімізації злочинних дій шахраї використовували віртуальні номери, з яких телефонували на стаціонарні телефони громадянам. Таким чином зловмисникам вдалося “заробити” понад пів мільйона гривень.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 (Шахрайство) КК України. Наразі вирішується питання щодо оголошення підозр учасникам злочинної групи. Досудове розслідування триває, встановлюються інші особи, причетні до злочинної діяльності.

Нагадаємо, популярні поштові додатки для iOS і Android “обробляють” дані з поштових скриньок користувачів і потім продають створені на основі цієї інформації продукти клієнтам у сфері фінансів, туризму та електронної комерції.

Також фішинговий механізм створили двоє правопорушників для заволодіння криптовалютою. Під час виконання користувачем переказу криптовалюти відбувалася підміна криптогаманця отримувача, і гроші направлялись зловмисникам.

Окрім цього, зловмисник за допомогою системи онлайн-платежів банківських установ, які не є резидентами України, заволодів грошовими коштами українського банку.

Зверніть увагу, найбільш привабливою для хакерів мобільною операційною системою є Android. Так, 99% мобільних шкідливих програм виявляюють саме на пристроях під управлінням цієї ОС, йдеться у звіті з кібербезпеки мобільних пристроїв за 2019 рік компанії ESET.

До речі, образливі та провокативні повідомлення, знущання в коментарях, навмисне створення конфліктних ситуацій — все це типові прояви тролінгу в Інтернеті. Часто юні користувачі не в змозі боротися з цим самостійно, а батьки не розуміють що це та як захистити власну дитину. Як знизити тиск на підлітка, який вже став жертвою тролінгу в Мережі, а також уникнути цього, читатйте у статті.

Поділитися
Exit mobile version