Робот Ameca gen 2 вразив відвідувачів MWC 2024

Ameca gen 2 дає уявлення про те, якими можуть бути наші стосунки з роботами в майбутньому.

4 хв. читання

Ameca gen 2, який вважають найдосконалішим роботом у світі, знову з’явився на публіці, цього разу на виставці MWC 2024. Оновлена модель вразила відвідувачів ще більш реалістичною мімікою та вдосконаленими можливостями спілкування.

Поверніться у 2023 рік, і ви, можливо, згадаєте, як Ameca, так званий найдосконаліший робот у світі, з’явився на британському телебаченні в програмі “This Morning” і потрапив на перші шпальти газет і журналів.

На виставці MWC 2024 Ameca зібрала цілий натовп зачарованих відвідувачів. Вона влучно відповідала на запитання журналістів – і залишала моторошне відчуття, наче ми на знімальному майданчику фільму “Ex Machina”.

Робот використовує генеративний штучний інтелект, щоб реагувати на запитання в режимі реального часу, починаючи від базових, таких як “скільки тобі років?”, і закінчуючи більш безглуздими запитами на кшталт “чи вмієш ти танцювати?”. – До речі, Ameca вміє танцювати, і, ймовірно, краще, ніж середньостатистичний відвідувач нічного клубу.

Фотографія робота Ameca gen 2 на виставці MWC 2024 / Future
Фотографія робота Ameca gen 2 на виставці MWC 2024 / Future

Все це дуже весело, але коли Ameca запитали, чи є у неї емоції, демонстрація стала по-справжньому вражаючою. Вона відповіла цілим набором міміки, яка виглядала дуже реалістично, і саме тоді стало зрозуміло, що роботи стануть частиною нашого майбутнього.

Ameca спіткнулася на кількох запитаннях, не в останню чергу тому, що намагалася встигнути за шквалом підказок і запитів. Але її розуміння природної мови було досить вправним, а вирази, які вона використовувала в тандемі з відповідями, були досить реалістичними, щоб у вас не виникло відчуття, що ви просто розмовляєте з нагромадженням кабелів, мікросхем і серводвигунів. З іншого боку, до подолання відчуття “моторошної долини” ще далеко.

Фотографія робота Ameca gen 2 на виставці MWC 2024 / Future

Тим не менш, насправді побачити роботу Ameca у (робочій) плоті вражає, і це не так моторошно, як можна подумати – звичайно, ви не можете не думати про фільм “Я, робот”, але це відчуття швидко відходить на другий план, коли ви бачите роботу Ameca.

Можливості Ameca gen 2

  • Реалістична міміка: Завдяки штучному інтелекту робот може генерувати широкий спектр виразів обличчя, що робить його спілкування з людьми більш природним.
  • Вдосконалене розуміння мови: Ameca gen 2 може вести бесіди, відповідаючи на запитання та виконуючи прості команди.
  • Гнучкість та рухливість: Робот має 17 суглобів, що дає йому можливість плавно та природно рухатися.
  • Інтерактивність: Ameca gen 2 може реагувати на зовнішні стимули, такі як дотик, звук та візуальні сигнали.

Творець Ameca, британська компанія Engineering Arts, не має наміру, щоб роботи замінили людей – що є полегшенням, оскільки вже існує достатньо побоювань, що генеративний ШІ може замінити робочі місця. Скоріше, компанія має намір використовувати його для розвитку робототехніки. Тим не менш, вона вважає, що Ameca врешті-решт знайде застосування в реальному світі в якості роботизованого помічника адміністратора або асистента в соціальній сфері, поряд з людиною.

Можливо, до такого майбутнього ще далеко, але Ameca слугуватиме платформою для технологій штучного інтелекту, які, в свою чергу, дозволять створити розумніших роботів, що можуть бути дійсно корисними для нашого суспільства. Або ж незабаром у всіх нас з’являться роботи-дворецькі.

Поділитися
Exit mobile version