Російські боти за керування справжніми екаунтами українців платять гроші

2 хв. читання

Спеціальний софт для роботи з соціальними мережами використовують на “російських ботфермах”, навчають співробітників та готують майданчик для чергової інформаційної хвилі, “орендуючи” реальні екаунти українців в соціальних мережах.

До такого висновку дійшов український фахівець з кібербезпеки Єгор Папишев, який займається дослідженням “російської фабрики тролів”. Про це активіст написав на своїй сторінці у Facebook, передає Internet.UA.

“Використовуючи недоліки в системі комунікації власників ботоферми, мені вдалося проникнути та подивитися на неї з середини. У ботоводів детально налагоджені процеси роботи та обліку, звітності, налаштована інфраструктура та спеціалізований софт, -написав Єгор Папишев. – Вони управляють своїми ресурсами, постійно актуалізують його та оперативно переключають на виконання різних задач. Вони займаються навчанням своїх співробітників. Вони можуть реєструвати сотні акаунтів, створювати пости, лайкати, репостити, жалітися на інші екаунти, писати у групи, змінювати інформацію про свої профілі, і все це – масово, усього за пару кліків.

33

Як розповів активіст, на оголошення якогось «рекламного агентства» Єгор Папишев натрапив у Facebook. В оголошенні пропонувалося заробити на своєму екаунті. Пропозиція адресувалася виключно українським користувачам і полягала в тому, що власник екаунта повинен встановити програму, через яку віддалено можна було б керувати його профілем. За можливість керувати профілем пропонувалася оплата кожні два дні на карту банку або на рахунки заборонених в Україні платіжних систем.

Папишев радить уважно приглядатися до таких новин та не піддаватися на маніпуляції.

“У час, коли наближаються вибори, я би хотів нагадати Вам, друзі, що відбувається багато інформаційних операцій та різноманітних маніпуляцій, які буквально поставлено на “потік”, нагадує Папишев. – Інформаційна війна – у розпалі, один з напрямків атаки – соціальні мережі. На жаль, більша частина аудиторії соцмереж – це люди, які достатньо легко піддаються на провокації та “вкиди” і як і раніше вірять фейковим новинам”

Поділитися
Exit mobile version