Фейкове відео з Джо Байденом не буде видалено з Facebook, заявляє наглядова рада Meta

Однак рада заявила, що Meta повинна оновити свою "непослідовну" політику щодо маніпуляцій у ЗМІ.

5 хв. читання
3d8d1e20 c46a 11ee 9ff6 fca56fab4819

Наглядова рада закликає Meta оновити свою політику щодо маніпуляцій у ЗМІ, назвавши чинні правила “непослідовними”. Це застереження прозвучало у зв’язку з рішенням про оманливо змонтоване відео з президентом Джо Байденом, за яким уважно стежили.

В чому суть скандалу?

Рада, зрештою, стала на бік компанії “Meta” щодо її рішення не видаляти кліп, який був у центрі справи. У відео були кадри з жовтня 2022 року, коли президент США Джо Байден супроводжував свою дорослу онуку, яка вперше голосувала особисто. На кадрах новин видно, що після голосування він наклеїв їй на сорочку наліпку “Я проголосував”. Пізніше користувач Facebook поділився відредагованою версією, яка зациклила цей момент так, щоб виглядало так, ніби він кілька разів недоречно торкався її грудей. У підписі до ролика президента називали “хворим педофілом”, а тих, хто проголосував за нього, – “психічно нездоровими”. Спочатку відео було видалено, але після того, як користувач, який його опублікував, оскаржив це рішення, відео було відновлено на Facebook як таке, ще “не порушує правила спільноти”.

У своєму рішенні Наглядова рада заявила, що відео не є порушенням вузькоспеціалізованої політики Meta щодо маніпуляцій у ЗМІ, оскільки воно не було відредаговане за допомогою інструментів штучного інтелекту, а також тому, що редагування було “очевидним і тому навряд чи могло ввести в оману” більшість користувачів.

“Тим не менш, Рада занепокоєна політикою щодо маніпульованих медіа в її нинішньому вигляді, вважаючи її непослідовною, позбавленою переконливого обґрунтування і неналежним чином зосередженою на тому, як створювався контент, а не на тому, якій конкретній шкоді вона має на меті запобігти (наприклад, виборчим процесам)”, – написали в Раді. “Meta” повинна “швидко переглянути цю політику, враховуючи кількість виборів у 2024 році”.

Прогалина в правилах дозволяє фейковому відео залишитись на Facebook

Чинні правила компанії застосовуються лише до відео, змонтованих за допомогою штучного інтелекту, але не поширюються на інші види монтажу, які можуть вводити в оману. У своїх рекомендаціях для Meta Наглядова рада зазначає, що їй слід написати нові правила, які охоплюють аудіо- та відеоконтент. Ці правила мають стосуватися не лише оманливого мовлення, але й “контенту, який показує людей, що роблять те, чого вони не робили”. Ці правила повинні застосовуватися “незалежно від способу створення”. Крім того, наглядова рада рекомендує Meta більше не видаляти маніпулятивні пости, якщо сам контент не порушує жодних інших правил. Замість цього рада пропонує Meta “застосовувати позначку, яка вказує на те, що контент є багатошаровим і може вводити в оману”.

Рекомендації підкреслюють зростаюче занепокоєння серед дослідників і груп громадянського суспільства щодо того, як сплеск використання інструментів штучного інтелекту може призвести до нової хвилі вірусної дезінформації на виборах. У своїй заяві представник Meta повідомив, що компанія “вивчає рекомендації Наглядової ради і надасть публічну відповідь” протягом наступних 60 днів. Хоча ця відповідь буде надана задовго до президентських виборів 2024 року, незрозуміло, коли і чи відбудуться якісь зміни в політиці. У своєму рішенні Наглядова рада пише, що представники Meta зазначили, що компанія “планує оновити політику щодо маніпуляцій у ЗМІ, щоб відповісти на еволюцію нових і все більш реалістичних ШІ”.

Зазначимо, що боротьба з маніпуляціями перед виборами є складним завданням. Meta вживає низку заходів, щоб вирішити цю проблему, але їй ще багато чого потрібно зробити. Наприклад, в 2021 році через маніпуляції Facebook видалив понад сотню екаунтів та кілька десятків сторінок, пов’язаних з пропрезидентською партією “Слуга народу”. Проте, ще тоді експерти зазначили, що підхід Facebook до блокувань та видалення акаунтів в Україні залишається вибірковим.

Як допомогти боротьбі з маніпуляціями:

  • Перевіряйте факти: Перевіряйте інформацію, яку ви бачите в Інтернеті, перш ніж ділитися нею.
  • Повідомляйте про дезінформацію: Якщо ви бачите дезінформацію, повідомте про неї Meta.
  • Будьте уважні до реклами: Будьте уважні до реклами, яку ви бачите в Інтернеті, і не вірте всьому, що вам говорять.
  • Говоріть про це: Говоріть з друзями та родиною про важливість критичного мислення та ідентифікації дезінформації.
Поділитися
Exit mobile version