Yandex продасть свій російський бізнес за $5,2 млрд – вдвічі дешевше за ринкову вартість

Низька ціна пояснюється "обов'язковою знижкою", яку вимагає російський уряд.

6 хв. читання
Yandex продасть свій російський бізнес за $5,2 млрд

Yandex N.V., голландська материнська компанія однойменного російського інтернет-гіганта, продає останній зі своїх російських бізнесів зі значною знижкою через геополітичний тиск, що виник після вторгнення росії в Україну два роки тому, – повідомляє Techcrunch.

Вартість угоди

Вартість угоди, яка включатиме продаж усіх бізнесів Yandex N.V. в Росії та на кількох сусідніх ринках, складе близько 475 мільярдів рублів (5,2 мільярда доларів) – приблизно половину ринкової капіталізації компанії за середньою ціною акцій за три місяці, що закінчуються 31 січня 2024 року. Причиною такої уцінки є правило, запроваджене російським урядом, яке передбачає, що будь-який продаж російських активів материнськими компаніями, зареєстрованими в країнах, які росія вважає “недружніми”, підлягатиме “обов’язковій знижці” у розмірі щонайменше 50 відсотків. А Нідерланди, як член блоку ЄС, що запровадив санкції проти росії, потрапляють до цієї “недружньої” категорії.

Yandex – “російський Google”

Яндекс був заснований у далекому 1997 році і з часом став відомим як “російський Google”, враховуючи, що він продавав продукти, в цілому подібні до свого американського аналога, включаючи пошук, електронну комерцію, рекламу, карти, транспорт і багато іншого. Але хоча основним ринком збуту “Яндекса” була Росія, компанія вийшла на біржу Nasdaq у 2011 році через холдингову компанію під назвою Yandex N.V., зареєстровану в Нідерландах, після чого через три роки відбувся вторинний лістинг на московській біржі.

Як публічна компанія “Яндекс” демонстрував хороші результати, досягнувши піку ринкової капіталізації в 31 мільярд доларів у листопаді 2021 року. Однак у наступні місяці акції “Яндекса” різко впали, оскільки росія вторглася в Україну, а біржа Nasdaq тимчасово призупинила торгівлю, перш ніж виключити “Яндекс” (разом з кількома іншими афілійованими з росією компаніями) з лістингу в березні минулого року.

Сьогодні вже не дивно, що Yandex N.V. – материнська холдингова компанія – розвантажує всі активи, що залишилися, пов’язані з росією. Дійсно, багато західних компаній призупинили свою діяльність у росії через санкції, а генеральний директор і засновник “Яндекса” Аркадій Волож був змушений покинути компанію після того, як потрапив до списку санкцій Європейського Союзу.

Згодом “Яндекс” вже позбувся деяких своїх активів, зокрема продав свою службу новин конкуренту з тісними зв’язками з російською державою, а також оголосив про плани корпоративної реструктуризації з метою подальшого дистанціювання від свого російського коріння. Раніше “Яндекс” також заявляв, що проведе ребрендинг своєї голландської холдингової компанії, хоча цього ще не сталося – але після завершення цієї угоди Yandex N.V. підтвердив, що більше не використовуватиме бренд “Яндекс”, оскільки він перейде до нових російських власників.

“Ми очікуємо, що наші міжнародні бізнеси розвиватимуть власний брендинг у майбутньому”, – йдеться у прес-релізі Яндекса. “Ми маємо намір отримати схвалення акціонерів на зміну юридичної назви YNV в належний час”.

Хто покупець?

Згідно з умовами угоди, Yandex N.V. отримає “щонайменше” 230 мільярдів рублів (2,5 мільярда доларів) готівкою, які будуть виплачені в китайських юанях (CNH) – ймовірно, тому, що покупці, які є резидентами росії, не можуть здійснювати транзакції в доларах або євро.

Щодо того, хто є покупцями, “Яндекс” заявляє, що це буде консорціум на чолі з топ-менеджерами російського бізнесу “Яндекса”, які нададуть частину капіталу для придбання через спеціальне товариство з обмеженою відповідальністю під назвою “ФМП”. Іншими інвесторами є компанія “Аргонавт”, яка, за словами Яндекса, є закритим пайовим інвестиційним фондом, що належить російській нафтовій компанії ПАТ “Лукойл”; “Інфініті Менеджмент”, акціонерне товариство спеціального призначення, що належить венчурному капіталісту і підприємцю Олександру Чачаві; “IT.Elaboration”, акціонерне товариство спеціального призначення, що належить Павлу Прассу, генеральному директору інвестиційного менеджера Infinitum Asset Services; і “Меридіан-Сервіс”, акціонерне товариство спеціального призначення, власником якого є бізнесмен і колишній політик Олександр Рязанов.

Варто зазначити, що бізнеси, які продає Yandex N.V., становлять “понад 95%” доходів Групи “Яндекс” за перші дев’ять місяців 2023 року, а також приблизно таку ж частку всіх її активів і чисельності співробітників. Простіше кажучи, Yandex N.V. стане набагато компактнішою після закриття цієї угоди – її решта “неросійських активів”, як вона сама каже, включатимуть чотири технологічні компанії на ранніх стадіях розвитку. До них відносяться компанія з виробництва автономних автомобілів Avride, хмарна платформа штучного інтелекту Nebius AI, компанія з генеративного штучного інтелекту Toloka AI і edtech-платформа TripleTen.

Крім того, Yandex N.V. також збереже право власності на центр обробки даних у Фінляндії, а також деякі інші інвестиції в різні технологічні компанії.

Угода, яка все ще підлягає затвердженню регуляторними органами та акціонерами, буде закрита у два етапи – на першому етапі Yandex N.V. продасть 68% акцій російського бізнесу в першій половині 2024 року у вигляді грошових коштів та акцій голландської компанії. Очікується, що друга частина буде закрита протягом семи тижнів після закриття першого етапу.

Компанія заявляє, що планує використати частину грошових надходжень від продажу для подальшого розвитку бізнесу, що залишився, і виплати доходу своїм акціонерам.

“З лютого 2022 року група “Яндекс” і наша команда зіткнулися з винятковими викликами. Ми вважаємо, що знайшли найкраще можливе рішення для наших акціонерів, нашої команди та наших користувачів у цих надзвичайних обставинах”, – сказав голова Yandex N.V. Джон Бойнтон у прес-релізі. “Запропонована угода дозволить акціонерам повернути частину вартості бізнесу, який ми продаємо, одночасно відкриваючи новий потенціал зростання для міжнародного бізнесу, який ми збережемо, і даючи можливість бізнесу, що продається, працювати під новим власником”.

Поділитися
Exit mobile version