Samsung зніме з виробництва свої старі смарт-годинники на базі Tizen

Samsung використовує Wear OS на своїх смарт-годинниках протягом останніх кількох років.

5 хв. читання
Samsung зніме з виробництва свої старі смарт-годинники на базі Tizen

На даний момент Samsung є одним з лідерів у продажу смарт-годинників на базі Android з операційною системою Wear OS. Однак, був період, коли компанія ігнорувала існування Wear OS. Смарт-годинники серії Galaxy Watch спочатку працювали на власній операційній системі Samsung Tizen. Тепер, коли Samsung вже кілька поколінь використовує Wear OS, і годинники на Tizen застарівають, компанія вирішила повністю відмовитися від цієї системи.

Що таке Tizen?

Tizen – це операційна система, яку Samsung розробила для своїх смарт-годинників та інших розумних пристроїв. Вона була вперше представлена у 2013 році на Samsung Gear S1 і з того часу використовується в багатьох моделях Galaxy Watch. Tizen-годинники сумісні з телефонами Android та iOS, що робить їх універсальним вибором.

Samsung планує припинити розробку операційної системи Tizen для смарт-годинників до кінця 2025 року. Це рішення було ухвалено після переходу компанії на Wear OS від Google для своїх провідних пристроїв, починаючи з Galaxy Watch 4. Процес відходу від Tizen OS розпочнеться з припиненням додавання нового контенту для Tizen Watch у Galaxy Store від сьогодні. Існуючі додатки залишаться доступними на пристроях, але циферблати, придбані для старіших моделей, як-от Galaxy Watch 3, не будуть доступні для завантаження після 30 вересня 2025 року. Ваш смарт-годинник не стане непотрібним відразу, але з часом вам, швидше за все, доведеться оновити його на більш сучасну модель.

Зробити це досить легко, враховуючи, що годинник Galaxy Watch часто пропонують як бонус до великих апаратних новинок (наприклад, нового флагманського телефону), але все ж таки, оригінальні годинники Galaxy Watch на Tizen купили багато людей, і, ймовірно, вони все ще використовуються сьогодні. Наприклад, вони сумісні з iPhone, на відміну від нових моделей на Wear OS. Galaxy Watch 3, останній смарт-годинник на Tizen, був випущений у 2020 році, всього за рік до того, як Samsung перейшов на Wear OS з Galaxy Watch 4. Samsung також ненадовго спробувала випустити смартфони на базі Tizen.

Кінець епохи Tizen для смарт-годинників, але не для ТВ

Це рішення не стало несподіванкою, оскільки Samsung більше не продає смарт-годинники з ОС Tizen і вже перевищила обіцяний графік підтримки старих пристроїв. Відтепер єдиною операційною системою для смарт-годинників, яку підтримує Samsung, є Wear OS. Рішення Samsung використовувати Tizen, а також власні процесори Exynos зробило її смарт-годинники привабливими в той час, коли справи у Wear OS йшли не надто добре, а сегмент смарт-годинників на базі цієї операційної системи сильно стагнував. Але це була просто інша операційна система для іншої епохи. Вона відслужила своє, і оскільки Samsung більше не планує випускати годинники з цією операційною системою, то рано чи пізно вона повинна була зустріти свій кінець.

Слід зазначити, що це не стосується операційної системи Tizen в цілому. Samsung досі використовує Tizen на своїх телевізорах, навіть дуже дорогих, і досі не перейшла на Google TV. У випадку з телевізорами, Tizen має всі потокові додатки, які вам можуть знадобитися, такі як Netflix, Disney+ або Hulu. Якщо робота з Tizen вас так сильно турбує (хоча з нею все гаразд), просто придбайте додатковий пристрій для потокової передачі і підключіть його до вільного порту HDMI на задній панелі телевізора, якщо ви хочете використовувати іншу операційну систему.

Читайте також: Смарт-телевізор як засіб стеження: 7 порад для захисту від кіберзлочинців

Якщо у вас є смарт-годинник на Tizen, у вас є трохи більше року до того, як Samsung повністю відмовиться від цієї операційної системи назавжди. Згодом він, ймовірно, просто регресує до прославленого фітнес-трекера, адже Tizen-годинники мають вбудовані датчики, які відстежують різні показники здоров’я та фізичної підготовки, такі як частота серцевих скорочень, кроки, сон та багато іншого. Ще одне обґрунтоване занепокоєння полягає в тому, що з часом він може стати кошмаром безпеки, оскільки Samsung не випускає для нього оновлення безпеки, а враховуючи, що він підключається через Bluetooth до вашого смартфону, це може бути не найкращим варіантом. Вам варто звернути увагу на новіші смарт-годинники до того, як настане 30 вересня 2025 року.

Samsung Galaxy Watch отримав перший в історії дозвіл FDA на виявлення апное уві сні

Поділитися
Exit mobile version