“Шкідники” у Google Play: двом мільярдам демонстрували рекламу та збирали їхні дані

2 хв. читання

Вісім прикладних програм з Google Play, які сукупно завантажили більше двох мільярдів осіб, розробники використовували для демонстрації шахрайських рекламних оголошень.

Про це йдеться у звіті дослідників з комп’ютерної безпеки фірми Kochava, пише BuzzFeed.News.

click fraud apps

Сім з них, а саме серія програм-оптимізаторів Clean Master, належать популярній китайській компанії Cheetah Mobile, а один застосунок – стартапу Kika Tech, що базується в Кремнієвій долині в США.

Ось ці додатки:

  • Clean Master (1 мільйон користувачів)
  • Security Master (540 мільйонів користувачів)
  • CM Launcher 3D (225 мільйонів користувачів)
  • Battery Doctor (200 мільйонів користувачів)
  • Cheetah Keyboard (105 мільйонів користувачів)
  • CM Locker (105 мільйонів користувачів)
  • CM File Manager (65 мільйонів користувачів)
  • Kika Keyboard (205 мільйонів користувачів)

Інфографіка BuzzFeed.News

За різними угодами, автори програм, які рекламуються, сплачують певні гроші тим, хто надає їм простір для оголошень. Це відбувається автоматично за кожне натискання та перехід на сторінку. Це нормальна практика.

Як пише internet.ua, експерти відзначили деструктивну діяльність розміщених в Google Play додатків, які займаються відстеженням дій користувачів інфікованих пристроїв.

Це було частиною кампанії із просування додатків сторонніх розробників, за кожну установку яких Cheetah Mobile і Kika Tech отримували від 0,5 до 3 доларів.

Аби довести замовникам факт установки, програми незаконно фіксували натискання користувачів на екран.

Застосунок Cheetah Keyboard, окрім відстеження дій користувачів на пристрої, фіксував також натискання на клавіатуру, відправляючи отримані дані на сервери розробників.

Інфографіка The Hacker News

Як наслідок, ця інформація могла бути використана для формування релевантних рекламних оголошень та підвищення заробітку творців.

А беручи до уваги величезну аудиторію користувачів застосунків Cheetah і Kika, вірогідний дохід їх творців від реалізації шахрайських схем може обчислюватися мільярдами доларів, припускають фахівці.

Компанія Google зі свого боку пообіцяла, що розслідує ситуацію і винесе вердикт. На даний час компанія видалила лише два додатки, зберігаючи за іншими правами розміщення в Google Play за відсутності достатньої кількості доказів незаконної діяльності.

Поділитися
Exit mobile version