Шифрування дисків на комп’ютері вбереже від крадіжки даних

2 хв. читання
cyber strategy

Якщо ви втратили чи загубили мобільний телефон, флеш-картку чи ноутбук, це може завдати багато клопотів, адже на них можуть зберігатися копії паспортів, ідентифікаційних кодів, адреси, номери карток, телефонні номери близьких, доступи до електронної пошти, соціальних мереж та інша цінна інформація.

Що робити у разі втрати/крадіжки/конфіскації носія інформації?

1. Встановіть паролі на всі пристрої, якими користуєтеся: PIN-код у телефоні, пароль на вхід до облікового запису Windows тощо.

2. Періодично робіть резервні копії важливих файлів через хмарні сервіси або на зовнішні переносні пристрої.

3. Блокуйте пристрій щоразу, коли відходите від нього. Наприклад, у Windows — за допомогою комбінації клавіш Win+L.

4. Встановіть повне шифрування на всі диски комп’ютера. Для Windows можна скористатися шифруванням за допомогою програми BitLocker (безкоштовно, працює з версіями Windows 8 і вище, за винятком серії Home), яка зашифрує повністю диск чи USB-носій. Для операційної системи Mac OS X існує аналог FileVault.

Програма-шифрувальник зробить так, що тільки після введення паролю ви зможете побачити вміст жорстких дисків чи зовнішнього носія. Отже, навіть якщо у вас поцуплять ноутбук чи USB-флешку, зловмисники не зможуть побачити ваші документи, фото, відео тощо.

Смартфони на системі iOS (моделі Apple iPhone 4S та вище) шифрують інформацію за замовчуванням. Важливо, щоб ваш смартфон мав встановлений пароль на розблокування екрану.

Смартфони на системі Android можете зашифрувати через опцію «зашифрувати пристрій» в налаштуваннях пристрою. Зазвичай цю кнопку можна знайти в телефоні через: Налаштування — Безпека — Зашифрувати пристрій (увімкнувши повнодискове шифрування). Однак не всі смартфони на Android підтримують шифрування, особливо старіші версії.

За матеріалами ГО “Інтерньюз-Україна” (www.internews.ua)

Поділитися
Exit mobile version