Як уникнути зламу екаунта в соціальних мережах?

3 хв. читання
social media

Соціальні мережі перетворились у зручний та ефективний засіб комунікації. Через соцмедіа обмінюються повідомленнями, публікують особисті фото чи відео, інформацію про місце роботи, колег, навчання, дозвілля, вподобання, політичні погляди тощо. Така кількість приватної інформації несе фізичну загрозу для користувачів, якщо екаунт зламають і вона потрапить у небажані руки. Ваш екаунт у соціальних мережах перебуває під загрозою

Що робити, аби убезпечити себе від загрози зламу Вашого екаунта?

1. Встановіть надійний пароль для входу в соціальну мережу. Безпека вашого екаунту залежить від складності паролю.

2. Увімкніть функцію двофакторної автентифікації. Щоб увійти в екаунт з незнайомого пристрою, сервіс попросить вас про додаткову ідентифікацію як власника екаунту — надішле на вказаний номер телефона СМС з кодом підтвердження, попросить ввести один з кодів, які ви попередньо зберегли або через інший обраний вами спосіб підтвердження. В Facebook, наприклад, ввімкнути двофакторну автентифікацію можна в налаштуваннях у вкладці Security and login (або за лінком bit.ly/fbsecurityandlogin).

3.«Логіном» у соціальній мережі має бути поштова адреса надійного сервісу. Це може бути технічний екаунт на Gmail, Yahoo, Outlook, у крайньому разі — українські поштові сервіси. Однак не користуйтеся російськими сервісами, адже через електронну скриньку можна змінити пароль і ввійти у вашу соцмережу.

4.Не заходьте в екаунти соцмереж з незнайомих чи незахищених пристроїв. Ви можете забути вийти зі свого екаунту чи пристрій запам’ятає ваш пароль і логін. Також ви не можете бути впевненими, що пристрій не уражений шкідливим програмним забезпеченням, яке передасть пароль і логін третім особам

Щоб уникнути шантажу, залякування чи дезінформування у соціальних мережах, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

1. Не публікуйте жодної інформації, що може поставити під загрозу ваше або чиєсь життя чи здоров’я.

2. Публікуйте часткову або несправжню інформацію про себе. Для військових, наприклад, зазначення в профілі Facebook місцем навчання військової інституції та участь у групі з конкретною військовою частиною можуть точно вказати місце служби військовослужбовця. Так само вказування імен та профілів родичів може поставити під загрозу ваше та їхнє здоров’я чи життя.

3.Обмежте доступ до приватної інформації в налаштуваннях конфіденційності соціальної мережі. Соцмережі зазвичай дозволяють налаштувати різні рівні конфіденційності для різних типів даних. У Facebook, наприклад, доступні такі опції: «для всіх користувачів», «для друзів друзів», «тільки для друзів», «тільки для себе», «тільки для певних друзів» або «для всіх, окрім певних осіб». Налаштувати політику конфіденційності можете за посиланням: bit.ly/netfreedomprivacy.

4. Перегляньте список ваших друзів у соціальній мережі. Якщо серед них є незнайомі або сумнівні особи — видаліть їх. Статус «друга» відкриває багато приватної інформації про вас: список друзів, близьких, фотографії та відео тощо. Якщо в друзях залишаються незнайомі вам люди — ризики приватності зростають. «Друзі» в соцмережах, яких користувач не бачив наживо, можуть становити потенційну загрозу.

За матеріалами ГО “Інтерньюз-Україна” (www.internews.ua)

Поділитися
Exit mobile version